Beste linksmensen,

Op woensdag 13 september 2006 verscheen van de hand van de Vrij Nederland-journalisten Margalith Kleijwegt en Max van Weezel het boek ‘Het land van haat en nijd’.

Dat boek leidde tot ophef in de Tweede Kamer vanwege uitspraken van de toenmalige CDA-minister van Justitie Piet-Hein Donner.

Wat Donner gezegd had?

Dat als tweederde van de leden van de Tweede en Eerste Kamer de islamitische sharia-wetgeving wil invoeren, de Grondwet moet worden gewijzigd.

Letterlijk citaat: “Voor mij staat vast: als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan? Zoiets kun je wettelijk niet tegenhouden. Het zou ook een schande zijn om te zeggen: dat mag niet! De meerderheid telt. Dat is nou juist de essentie van democratie.”

(Advertentie)

Donner had gewoon gelijk.

Het kan niet op stel en sprong, maar het kan.

Voor een Grondwetswijziging moet eerst in de Tweede en Eerste Kamer een gewone meerderheid zijn en na verkiezingen en de installatie van een nieuwe Tweede en nieuwe Eerste Kamer een tweederde meerderheid, maar dan kan de Grondwet gewoon worden gewijzigd.

Eisten jullie destijds dat het CDA onmiddellijk uit de regering met VVD en D66 werd gezet?

Ging de PvdA, die als oppositiepartij 42 zetels had in de Tweede Kamer, helemaal apeshit op minister Donner?

Niet bepaald.

(Advertentie)

Toenmalig PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zei: “De PvdA verzet zich zeer tegen de berusting die in de uitspraken doorklinkt. De minister van Justitie moet zijn energie steken in het bestrijden van dit soort opvattingen in plaats van het signaal te geven dat dergelijke ideeën onderdeel zouden kunnen uitmaken van onze democratie.”

Tot een debat waarin Donner ter verantwoording werd geroepen, laat staan een motie van wantrouwen tegen de minister, kwam het in 2006 niet.

Logisch, want hij legde gewoon uit hoe het werkt in de democratische rechtsstaat Nederland.

Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat tweederde van de Tweede en Eerste Kamer invoering van de islamitische sharia-rechtspraak mogelijk maakt.

Maar als de Nederlandse bevolking partijen die dat wel willen zoveel steun geven dat het gebeurt, dan is dat niet anders.

(Advertentie)

Mooi hè, democratie?

Aan de regels is sinds 2006 niets veranderd.

Dus stop éindelijk eens met dat larmoyante gejank over de overwinning van Geert Wilders.

Hij heeft ‘m dík verdiend.

En jullie ook.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Dan gaan jullie het misschien éindelijk snappen.


‘Briefje van Jan’ en ’99 woorden’ zijn dagelijks gratis te lezen. Wil je doneren? Dat kan via Backme of  Bunq. Kopen via mijn Amazon-link waardeer ik ook!

Dank voor jullie donaties!