Beste Dilan,

We moeten even doorpraten over de doodsbedreiging aan het adres van de gerenommeerde onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk.

Na de ontstane commotie over de manier waarop de recherche hem en HP/De Tijd-hoofdredacteur Tom Kellerhuis had afgepoeierd, kwam jij gisterochtend op Twitter met een reactie.

Je schreef: “Bedreiging van journalisten is zeer ernstig en heeft altijd mijn hoogste prioriteit. Ik heb inmiddels begrepen dat politie en Openbaar Ministerie ermee bezig zijn. Daar kan ik mij natuurlijk inhoudelijk niet in mengen, maar zal zorgen dat ik aangehaakt blijf.”

Toen Ton F. van Dijk je daarvoor bedankte op een manier die duidelijk maakte in welke angst de man leeft (“Dank minister Yesilgöz, en dat tijdens de drukke formatie. Wordt zeer gewaardeerd!”) antwoordde je hem met: “Altijd”.

(Nu ken ik zat mensen die andere ervaringen hebben, maar ik beperk me even tot de doodsbedreiging aan het adres van Van Dijk)

Jámmer dat er ophef nodig is vóór politie en Openbaar Ministerie bedreigingen aan het adres van journalisten met dezelfde urgentie behandelen als die van politici, maar góed dat politie en OM de zaak nu alsnog fatsoenlijk oppakken.

En fijn dat jij “aangehaakt” blijft.

(Advertentie)

Nu je toch “aangehaakt” bent, is het misschien goed als ik je even op de hoogte breng van nieuwe ontwikkelingen in de zaak.

Als jij ze doorgeeft aan de Amsterdamse recherche, zullen ze minder snel in de onderste la verdwijnen dan wanneer ik het doe.

Ton F. van Dijk heeft gisteren bevestigd dat de doodsbedreiging aan zijn adres afkomstig is van het Twitter-account @ssmk65, door Van Dijk in zijn eigen artikel op HP/De Tijd ‘Sol’ genoemd.

Gisteren prestenteerde ik je de theorie dat de namen van drie aan de Universiteit Leiden verbonden personen zijn verwerkt in het profiel van deze ‘Sol’.

Soumaya Sahla, Mayke Kaag en Andreas Kinneging.

De enige (!) drie personen over wie Ton F. van Dijk de laatste maanden onthullende artikelen schreef en bij wie Van Dijk niet losliet (“zuigde”) om spraakmakend nieuws boven tafel te krijgen.

Mij leek het onwaarschijnlijk dat één van deze drie keurig nette hooggeleerde personen zover zou gaan om een Twitter-account aan te maken om een onderzoeksjournalist met de dood te bedreigen.

En om een direct message te sturen met de tekst: “tonneke, laffe kanker rat, altijd zuigen hey? in [naam woonplaats] staat je huis tog? Smerige hoerenkankerzoon, enieg wat uit je kankermuil druopt zo is lijkvocht kenkersmiecgt.”

Zo laag kunnen die toch niet zinken?

(Advertentie)

Ik veronderstelde dus als ‘amateurrechercheur’ (de professionele uit Amsterdam had geen zin in de zaak) dat er eerder iemand achter het ‘Sol’-account zat die Soumaya Sahla, Mayke Kaag en/of Andreas Kinneging wilde criminaliseren.

Iemand die probeerde deze drie of één van deze drie een doodsbedreiging aan het adres van Ton F. van Dijk in de schoenen te schuiven.

Er is het één en ander veranderd sinds ik gisteren in mijn ‘Briefje van Jan’ aan jou onthulde dat de doodsbedreiging aan het adres van Ton F. van Dijk afkomstig was van het Twitter-account @ssmk65.

‘Sol’ kwam weer tot leven.

‘Sol’ verwijderde namelijk gisteren al zijn/haar Twitter-reacties met andere doodsbedreigingen, op twee na.

Welke er werden verwijderd?

De doodsbedreiging aan het adres van NSC-voorman Pieter Omtzigt.

Deze:

De doodsbedreiging aan het adres van D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Deze:

De doodsbedreiging aan het adres van de Rotterdamse advocaat en VVD-politicus Erik Verweij.

Deze:

Én de doodsbedreiging aan het adres van journaliste Molly Quell.

Deze:

Wat hebben deze vier personen met Ton F. van Dijk te maken, Dilan?

Op Molly Quell na: helemaal niets.

Molly Quell werkt voor het Amerikaanse Courthouse News en de Engelstalige nieuwssite Dutchnews.nl, die in oktober 2023 schreef over de onthulling van Ton F. van Dijk dat de VVD (en BBB) alle banden met de veroordeelde Hofstadgroep-terroriste Soumaya Sahla verbrak. Dat gebeurde nadat Sahla er door de familie van Frits Bolkestein van was beschuldigd de VVD-coryfee als wandelende pin-automaat te hebben gebruikt. Onder meer om haar ‘promotie’ bij Andreas Kinneging te financieren…

Hoe zit het dan met Omtzigt, Paternotte en Verweij?

Heel kort: die zijn allemaal níet te koppelen aan Ton F. van Dijk, maar wél op de een of andere manier aan Soumaya Sahla of Andreas Kinneging.

Sterker: die zouden (net als journaliste Quell) de woede van Soumaya Sahla of Andreas Kinneging weleens kunnen hebben gewekt de laatste maanden…

VVD’er en advocaat Erik Verweij, die in 2022 nog samen met Andreas Kinneging publiceerde in de bundel ‘Liberale Reflecties’ van het wetenschappelijk instituut van de VVD, de Telders Stichting, haalde op 20 januari uit richting Kinneging.

Kinneging zei die dag op NPO Radio 1 dat hij een burgeroorlog verwachtte. “De zogenaamde elites hebben een bord voor hun kop. Men zit vaak vast in het eigen gelijk en morele verhevendheid.”

Daarop reageerde Verweij met: “Blijf het bijzonder vinden hoe een groot deel van de afdeling rechtsfilosofie van de Universiteit Leiden meent de voorhoede te zijn in een strijd tegen de ‘zogenaamde elites’.”

Jan Paternotte was als fractievoorzitter van D66 vanzelfsprekend betrokken bij het samenstellen van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023.

En wie kwam er op een zwaar onverkiesbare vijftiende plaats van de kandidatenlijst?

Fonda Sahla, de zus van Soumaya Sahla.

Pieter Omtzigt dan?

(Advertentie)

Die had Soumaya Sahla onder meer enkele jaren voor zijn werk in de Raad van Europa ingehuurd als adviseur en beëindigde die samenwerking pas toen de VVD alle banden met haar verbrak. Waardoor nóg een geldstroomerichting Soumaya Sahla opdroogde.

Soumaya Sahla, die ‘promoveert’ bij Andreas Kinneging…

En nu vraag ik jou, beste Dilan, waarom ‘Sol’ gisteren de doodsbedreigingen aan het adres van Quell, Verweij, Paternotte en Omtzigt verwijderde van zijn/haar Twitter-account.

Zou dat zijn omdat die personen te linken zijn aan Soumaya Sahla of Andreas Kinneging?

Een (voorlopig) laatste vraag dan: waarom zou ‘Sol’ juist wél de twee Twitterberichten over moslims laten staan?

Schrijver Jamal Ouariachi krijgt naar zijn hoofd: “wat jij doen in nederland smerige kon kkrrat? Jamal kkrhoerenrat

En op een NOS-bericht over de brand op een opvangboot voor asielzoekers reageert ‘Sol’ met: “verbrand zde levend den islaamratte!!!”

Zou dat zijn omdat ‘Sol’, nadat ik gisteren onthulde welke ‘Sol’ Ton F. van Dijk met de dood bedreigd had, de suggestie wil wekken niet alleen een Ton F. van Dijk- maar ook een islamhater te zijn?

En zou dat ‘bewijs’ zijn dat Soumaya Sahla en Andreas Kinneging nóóit achter het ‘Sol’-account kunnen zitten omdat Sahla moslima is en Kinneging met een moslima getrouwd is?

Hoor ik daar iemand die hier op de Straatweg langsrijdt op zijn trekker ”Decoy-effect, Dijkgraaf!” roepen.

Weet je wat dat is, Dilan?

(Advertentie)

Wacht, ik help je (weer): “Het decoy effect is het fenomeen waarbij mensen hun voorkeur veranderen tussen twee opties wanneer er een aantrekkelijke derde optie – de decoy – wordt gepresenteerd. Het wordt ook wel het ‘afleidingseffect’ genoemd.”

Snap je?

Ik stel alleen maar vragen, hè!

Ik hóóp nog altijd dat uit het onderzoek naar de doodsbedreiging tegen Ton F. van Dijk (en Erik Verweij, Jan Paternotte en Pieter Omtzigt) zal blijken dat een of andere pervert die een rekening heeft openstaan met Soumaya Sahla, Mayke Kaag en/of Andreas Kinneging verantwoordelijk is voor deze hele ellende.

Maar ik heb in mijn lange loopbaan als journalist geleerd dat je altijd álle opties open moet houden.

Dat toeval bestaat.

Dat boeren op trekkers vaak gelijk hebben, maar niet altijd.

Dus héél goed dat jij “aangehaakt” bent.

Want dit is, dat weet ik wel, meer dan ‘zomaar een bedreiging’.

Succes met het oplossen van dit mysterie, poes!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Het gaat allemaal in één moeite door, joh!