Beste Frans-zeggers,

Nog geen 48 uur is Frans Timmermans jullie lijsttrekker en jullie zijn al net zulke kritiekloze sekteleden als de volgelingen van Jim Jones (googel maar even).

Als jullie Frans jullie zou vertellen dat 9/11 een inside job was, dat de wereld (tót de komst van jullie Frans, uiteraard) geregeerd werd door als mens ogende neoliberale reptielen en dat Vladimir Putin een held is, zouden jullie het hem allemaal nazeggen. Zo gaat dat bij sekteleden.

Als jullie Frans de kameraden in de gaarkeuken jullie een kartonnen bord vol stront en kots en een beker vol urine zou laten voorzetten, zouden jullie de sfeer én het menu in het sterrenrestaurant de hemel inprijzen en overal reviews achterlaten waarin jullie je verbazing uitspreken over het ontbreken van een zootje Michelin-sterren op de voorpui.

(Advertentie)

Het maakt mij niet uit dat jullie hopen dat jullie Frans de grootste wordt op 22 november.

Dit is een vrij land.

One man, one vote.

Maar maak geen held van die man.

Jullie Frans is geen held.

Jullie Frans is (bijvoorbeeld) net zo’n smerige leugenaar als Mark Rutte.

Met maar één verschil: Rutte probeert het te verbergen.

Die doet dat iets eh… fatsoenlijker.

(Advertentie)

Rutte bezondigt zich niet aan storytelling door verzinsels te vertellen over wat de passagiers van de MH17 deden en dachten nadat het toestel uit de lucht was geschoten door de Russen.

Rutte misbruikt een vrouw uit Haarlem die tijdens een voorjaarsstorm overlijdt nadat er een boom op haar auto valt niet om er, terwijl het lijk nog warm is, een ‘klimaatprogramma’ doorheen te drukken in het parlement.

Rutte grijpt het overlijden van een 15-jarig meisje dat bij overstromingen in de Belgische Ardennen overlijdt niet om voor te stellen een jaarlijkse Europese herdenkingsdag voor ’klimaatslachtoffers’ in het leven te roepen.

Het beleid van Rutte heeft weliswaar doden opgeleverd (toeslagenschandaal, Groningen, corona), maar hij is ook weer niet zo’n ploert dat hij daarna ook nog een keer de lijkenpikker gaat uithangen.

Jullie Frans wel.

(Advertentie)

De afgelopen dagen was er weer zo’n dómme leugen van jullie Frans.

GroenLinks en PvdA zijn blijkbaar niet bereid om jullie Frans gewoon een bedrag per maand te betalen voor de duur van de verkiezingscampagne, dus maakt hij gebruik van een riante wachtgeldregeling.

Dat mag.

Maar wat maakt jullie Frans ervan als de media er naar vragen?

“Ik moet ook de huur betalen.”

Als Thomas van Groningen van de Staatsomroep vervolgens op de man af vraagt of jullie Frans miljonair is, antwoordt hij: “Ik ben het oprecht niet. Of je zou moeten kijken naar het huis wat we gekocht hebben, waar een hypotheek op zit, ja, dat is een miljoen. Maar dat zit in het huis, dat staat niet op mijn bankrekening. Ik ben het oprecht niet. Dat huis is een rijtjeshuis, een groot rijtjeshuis, in Maastricht.”

Dat heet dus: een demasqué.

(Advertentie)

Ten eerste: wie een miljoen euro eigen geld in stenen heeft gestopt, ís miljonair.

Ten tweede: Van Groningen had dat nog erger kunnen maken door dóór te vragen over die bankrekening (dan had jullie Frans Op1 verder geboycot net als eerder Pauw na de mondkapje-leugen, maar so what).

Of er dan misschien geld stond op spaar- of beleggingsrekeningen, of jullie Frans aandelen bezit, panden buiten dat rijtjeshuis in Maastricht, hoeveel er in zijn Nederlandse en Brusselse pensioenfondsen zit, welke cryptomunten hij heeft, aandelen in welke bedrijven in -ik noem maar een dwarsstraat- de klimaatsector of Oekraïne en wat er cash in de kluis ligt.

Of in een ouwe sok zit.

Want natuurlijk is een man die al vanaf eind jaren ‘80 een salaris verdient dat opliep van een ton tot drie ton (de laatste decennia: exclusief méér dan riante onkostenvergoedingen), die huizen met tonnen winst verkocht en die slechts één echtscheiding achter de rug heeft waarvoor hij al lang niet meer hoeft te betalen (if he ever did) miljonair.

Dat is geen misdaad.

(Advertentie)

Maar líeg er niet over.

En wat doen jullie?

Jullie gaan Frenske verdedigen!

Neem de nummer 25 van de kandidatenlijst van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, Alptekin Akdoğan uit Houten.

Die reageert op Twitter op mijn kritiek op jullie Frans’ ‘miljonair-leugen’ met dit: “Ik denk dat jij meer geld op je bankrekening hebt dan Timmermans”.

Tja.

Je kunt altijd kiezen, als Frans-zegger.

(Advertentie)

Zwijgen als je geen argumenten hebt of wrijven in de vlek.

Met een domme jij-bak.

Dezelfde Alptekin Akdoğan (ook wel bekend als ‘Alpie’) zat dinsdag in de zaal bij de presentatie van jullie Frans.

Daar twitterde hij tijdens de toespraak van jullie Frans: “Hier spreekt een echte leider”.

Dankzij het Twitter-archief weten we dat Alpie dat leiderschap ook weleens anders benoemd heeft.

Want toen jullie Frans in 2017 het Europees Parlement over het ingrijpen bij de strijd voor de onafhankelijkheid van Catalonië zei dat “het handhaven van de rechtstaat soms het gebruik van proportioneel geweld vereist”, maakte dezelfde Alpie gehakt (veel) van jullie Frans.

Hoe?

Door hem “Franco Timmermans” te noemen.

(Advertentie)

Naar de Spaanse dictator generalísimo Francisco Franco, die van 1939 tot enkele jaren voor zijn dood in 1975 een waar schrikbewind voerde.

(En nu maar hopen dat jullie Frans niet wraakzuchtig is en Alpie hoogstpersoonlijk van de kandidatenlijst laat gooien)

Tja, oude tweets.

Die mogen we van jullie Frans niet meer boven water halen.

Gelukkig maken mensen als Sander van Dam dat zelf wel uit.

Daardoor weten we waar jullie Frans’ pathetische: “De overleving van de eigen soort is in gevaar, de politiek moet nu bijsturen” tijdens die malle presentatiespeech vandaan komt.

Het ís helemaal niet zo dat de aarde en daarmee de mensheid vergaat door de opwarming van de aarde.

Dat hele verhaal is niet meer dan politieke strategie.

(Advertentie)

Want wat schreef jullie Frans op 9 november 2015 (ongetwijfeld over reacties op islamitische aanslag nummer zoveel)?

“Grootste drijfveer achter de politiek is angst. Niets is sterker, verleidelijker voor politici, dan om die angst te gebruiken.”

Precies dát is wat jullie Frans deed, met zijn leugen over het gevaar waarin de menselijke soort zou verkeren.

En jullie maar amechtig hijgend achter jullie Frans aanrennen.

Sommigen van jullie doen dat omdat ze te dom zijn om zelf te kunnen bedenken dat jullie hier precies doen wat hij anderen verwijt, anderen omdat ze élk middel geoorloofd vinden om jullie Frans naar het Torentje te krijgen.

Zei ik ‘jullie Frans’?

Ik bedoel: Franco Timmermans.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor de rest van jullie ‘reis naar de top.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Doneren mag uiteraard (vast via Backme, incidenteel via Bunq).