Beste Arne,

Ik ga je nog niet feliciteren. ‘De titel is pas binnen als de schaal wordt opgetild’, ‘To finish first, you first have to finish’ en je weet vast nog wel meer varianten te vinden om ‘Geen woorden, maar daden’ tot in extremis uit te voeren.

Feit is dat ik voor de tweede keer in mijn leven moederdag ga missen. Net als zes jaar geleden is dat door Feyenoord, op 14 mei. Nu werd mijn moeder al emotioneel toen ze gistermiddag al die Feyenoord-supporters bij De Kuip bezig zag met het grootste kampioensspandoek aller tijden, dus ze snapt dat ik vanmiddag in het stadion zit. (En geen zorgen, afgelopen donderdag nam ik haar voor moederdag mee naar Peter Pannekoek in Arnhem)

(Advertentie)

Dat we zes jaar na de eerste titel die ik als Feyenoorder bewust meemaakte alweer kampioen kunnen worden, mag je gerust een wonder noemen.

Twee jaar geleden was de club namelijk dood en begraven. De clubleiding had – als enige in Nederland – in de begroting rekening gehouden met gevulde stadions. Dat veel wedstrijden door corona in lege stadions werden gespeeld zorgde dan ook voor een gigantische kostenpost. Het – laat ik mild zijn – matige beleid zorgde ervoor dat we in de zomer van 2021 onze beste speler moesten verkopen, al lijkt niemand meer te weten wie dat is. Het eigen vermogen was vrijwel volledig verdampt en de voorronde van de Conference League was slechts met hangen en wurgen bereikt. Weinig reden dus voor optimisme.

En toen kwam jij.

(Advertentie)

Natuurlijk ben jij niet de enige initiator van dit succes. Frank Arnesen haalde je naar Rotterdam, de scouting werd vervangen en begon eindelijk te functioneren en Dennis te Kloese deed wat duizenden Feyenoorders al jaren wilden: de focus op het voetbal leggen. Lange tijd leek de club alleen maar bezig met het bouwen van een nieuw stadion. Ik zal je niet vermoeien met alle argumenten die aantonen dat Feyenoord City catastrofaal zou zijn geweest voor de club, maar één punt wil ik wel even noemen: kritische supporters riepen al vanaf dag één dat je als voetbalclub je geld verdient met transfers en Europees voetbal. Jij bewees ons gelijk.

Het eerste jaar haalde je met Feyenoord de finale van de Conference League. Er stonden geen wereldspelers op het veld, wel had jij er een wereldteam van gecreëerd. Met een duidelijke voetbalvisie die perfect past bij Feyenoord, begon het Legioen weer van de spelers op het veld te houden, waar we jarenlang vooral hielden van het logo en het stadion. De beste transferzomer in de clubgeschiedenis volgde, je kreeg een totaal nieuw elftal, begon – weliswaar met veel jeugdspelers – met een 0-7 nederlaag tegen FC Kopenhagen en weer was er weinig reden voor optimisme.

(Advertentie)

Maar er is definitief iets veranderd binnen de club. Of we nou vandaag kampioen gaan worden, volgende week of die week daarna; we gaan kampioen worden. Dankzij Arnesen, Te Kloese, de scouts, de spelers, de medische staf en de technische staf onder leiding van jou. Ook nu gaat het geld binnenstromen in Rotterdam en blijkt dat wij gelijk hadden. Deze titel is voor veel Feyenoorders dan ook een ‘We told you so’ richting de vorige bestuurders. Dat het zo snel zou gebeuren, had echter niemand verwacht. Aan het begin van dit seizoen zei ik dat we, door jouw aanwezigheid, sowieso derde zouden worden. Ik werd door medesupporters optimistisch genoemd. We hebben jullie allemaal onderschat en zullen dat vandaag goedmaken met een geweldige sfeer.

Hopelijk blijf je ook volgend seizoen. Mocht je nog twijfelen dan raad ik je aan om naar mijn website te gaan. Want zodra we kampioen zijn, gaat ‘Ons Feyenoord’ naar de drukker. Het is een ode aan de mooiste club van Nederland die mede dankzij jou weer eens de beste club zal zijn.

Arne, bedankt!

Groet,

Bob Dijkgraaf

PS. Cadeautje! Ruim aanbrengen onder je kont svp.

UPDATE Dat gaat héél hard de met de eerste druk. Nog maar 90 te koop!


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Doneren kan via Backme. Waarvoor dank!