Beste rabbijn Heintz,

Dus het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafvervolging in te stellen tegen de 40-jarige Marokkaan die u enkele weken geleden in de Action in Utrecht-Overvecht verbaal intimideerde en een klap op uw hoofd gaf.

Het OM vond een foeigesprek met de politie, waarbij de dader een contact- en gebiedsverbod kreeg, wel genoeg straf.

Toen ik dat nieuws gisteren appte naar mijn broer Jan, met wie ik als trouw GroenLinks-lid sinds 7 oktober 2023 nog meer over ‘de Palestijnse kwestie’ van mening verschil dan daarvoor, had ik verwacht dat hij zou ontploffen.

“Ach ja”, appte hij terug.

“Hoe bedoel je”, vroeg ik.

“Zolang een Jood die een Marokkaan uitscheldt en een klap op zijn kop geeft óók een contact- en gebiedsverbod krijgt, vind ik zo’n straf wel voldoende. Die Marokkaan krijgt geen strafblad en duikt dus niet de uitkering in, de rabbijn kan weer lekker shoppen bij de Action in Utrecht-Overvecht en Openbaar Ministerie en rechterlijke macht worden niet verder belast.”

(Advertentie)

Verbijsterd vroeg ik: “Maar dit noem jij toch altijd antisemitisme?”

“Honderd procent. Die Heintz schat ik in als een zacht ei. Een extreem naïeve man, Die doet nog geen vlieg kwaad. En als het andersom gebeurt, noem ik het ‘moslimhaat’. Al zijn mij eerlijk gezegd geen voorbeelden bekend van Joden die moslims verrot probeerden te slaan.”

“Maar waarom reageer je dan zo lauw?”

“Omdat ik het heb opgegeven.”

“Opgegeven?”

“Ja. Ongeveer tegelijk met jouw bericht over rabbijn Heintz stuurde iemand anders me een filmpje uit Den Haag. Daar gingen voor één van de ergste salafistische haathutten van Nederland een paar honderd moslims midden op straat zitten en liggen bidden. Maakte de politie vervolgens de weg vrij? Nee, de politie stond koffie uit te delen! Uiteráárd alleen mannelijke agenten, want er moest eens zo’n haatbaard worden geconfronteerd met een blanke, vrouwelijke agent….”

“Denk je dat dat bewust is?”

“Dat denk ik niet, dat weet ik. Vooral niet op die meterslange tenen van het veroveringsvolk gaan staan. Buigen, buigen, buigen. Dieper, dieper, dieper. Daarvan krijg je dagelijks bewijs. Je hebt een paar weken geleden toch wel gezien hoe Moslimbroeder Marcouch, de burgemeester van Arnhem, er een verbod op koranverbranding doorheen probeert te krijgen? Je brengt eerst het leven van een demonstrant in gevaar en roept dan, zogenaamd vanwege de nationale veiligheid, dat dat boek van jou niet verbrand mag worden. Nog éven en er komt een landelijk verbod.”

(Advertentie)

“Eh…”

“Wat is er?”

“Had ik je nog niet doorgestuurd, maar er is heibel in het demissionaire kabinet over geweest. CDA-minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken wil dat het verbranden van de koran verboden gaat worden.”

“Dat bedoel ik. Maar even wat anders. Is dat Suikerfeest al begonnen, Keessie?”

“Je bedoelt Eid-al-Fitr?”

“Nee, ik bedoel dat Suikerfeest.”

“Dat heet vanaf dit jaar Eid-al-Fitr.”

“Zie je, het houdt niet op. Maar goed, het wachten is dus op een moslim met een suiker-high die bij dat Suikerfeest iemand doodsteekt omdat die ander op straat alcohol drinkt.”

“Eh… nee.”

“Nee?”

“Nee, daar is niet ‘het wachten op’. Dat is al gebeurd. In Bordeaux.”

(Advertentie)

“Dan is het wachten op de Marcouch van Bordeaux die daarover zijn verontwaardiging uitspreekt. Over dat drinken van alcohol, bedoel ik. Dat dat een provocatie is…”

Weet u hoe het app-gesprek met mijn broer Jan afliep, rabbijn?

Hij vroeg me: “Ga jij die rabbijn Heintz nog een ‘Briefje van Kees’ schrijven, Keessie?”

Ik antwoordde: “Dat sluit ik niet uit.”

Waarop hij schreef: “Wil je die rabbijn dan zeggen dat hij nog mazzel heeft gehad met alleen maar wat gescheld en een tikkie op z’n hoofd? Veertien jaar verder en hij overleeft een bezoek aan de Action in Utrecht-Overvecht niet. En dan krijgt-ie van de GroenLinks/PvdA-burgemeester van dienst postuum ook nog het verwijt dat het ook wel érg provocatief was om als Jood gekleed de straat op te gaan. Zo zal het gaan, Keessie.”

“Maar dat is toch verschrikkelijk, Jan? We moeten toch sámen… Elkaar respecteren… Verbinden…”

(Advertentie)

“Dat werkt niet bij een primitieve veroveringsreligie, broertje. Wanneer dringt dat nou eens tot jullie naïeve linkse pindabreintjes door? Oh ja, als je rabbijn Heintz toch spreekt… Vraag ‘m eens hoe slim het is om een veroordeelde moslimterroriste als een soort elfde kind in zijn gezin op te nemen.”

Geen idee wat mijn broer Jan daarmee bedoelt, want ik ken uw gezinssituatie totaal niet.

Maar u zult de hint vast wel snappen.

Hartelijke groet,

Kees Dijkgraaf

PS. Cadeautje. Voor als u weer naar de Action gaat.