Beste meneer Paternotte,

Mijn broer Jan belde gisteravond vanuit een hotel in Hamburg.

Hij klonk opmerkelijk vrolijk.

“Éindelijk weer fatsoenlijk internet, Keessie! Plop!

“Mooi, dan hoef ik zeker niks meer voor je op te zoeken?”

“Klopt! Ik bel je voor iets anders. Je weet toch dat ik een pleurishekel heb aan D66 in het algemeen en die ratterige magere mannetjes en de Heks van Troje in het bijzonder?”

“Dat kan niemand zijn ontgaan, Jan.”

“Maar ik wil ook altijd fair and balanced zijn toch?”

(Advertentie)

“Dat moet ik toegeven. Je beargumenteert het altijd wel. En hoewel ik al jaren lid ben van GroenLinks bezorgen die D66’ers ook mij de kriebels. Het is die stuitende arrogantie. En dat gebrek aan respect voor vrouwen, met al die seksschandalen. Maar wat is je punt?”

“Nou, ik ga je een lijstje voorlezen en als je dan een plaats hoort die gisteren in het nieuws was, moet je meteen reageren. Lukt dat?”

“Jawel, kom maar door!”

“Hattem. Stadskanaal. Bussum. Naarden. Herten. Zuidwolde. Nieuw-Amsterda…”

“Ja, stop! Heel veel sneeuw in de Alpen. Maken ze in Nieuw-Amsterdam de baan klaar voor de eerste schaatsmarathon op natuurijs?”

“Vast, maar dat bedoel ik niet. Ik ga door. Oude-Tonge. Ede. Barneveld. Rosmalen. Oosterhout. Nagele. Gieten. Hoogevee…”

“Wacht even, Jan. Er wordt aangebeld. Zo terug!”

“Oké.”

(Advertentie)

“Ben ik weer. De baas was haar sleutel vergeten. En ze wil koffie. Komen er nog veel plaatsen? Want ik heb géén idee.”

“Er zijn er nog véél meer. Maar je hebt het grote nieuws dus niet meegekregen?”

“Wat?”

“De aanslag op D66-Kamerlid Tjeerd de Groot!”

“Nee! Vertel!”

“Nou, Tjeerd de Groot heeft naast zijn Tesla ook nog een Fiat 600 van een jaar of 25 oud, zo’n lelijk model, en die hebben ze bij de afslag Urk/Nagele op de A6 te grazen genomen!”

“Beschoten?”

“In de fik gestoken.”

“Wat raar. Ik was vanmiddag even bij je oudste zoon in Woudsend en toen zag ik ‘m door het dorp lopen. En er was geen litteken of verband te zien.”

(Advertentie)

“Hij zat er ook niet in, die wagen stond geparkeerd op de carpoolplaats die daar onderaan de afrit ligt. En het is ook niet gisteren gebeurd, maar gisteren bracht hij het pas naar buiten, via Omrop Fryslân.”

“Er zijn dagen dat ik Omrop Fryslân niet zie. Maar vertel!”

“Ruim twee weken geleden kreeg hij een belletje van de politie dat die auto was afgefikt. En omdat hij verklaarde weleens bedreigd te zijn, nam de politie het zeer zwaar op. Misschien dacht de politie: het is inderdaad héél logisch dat mensen die het op Tjeerd de Groot voorzien hebben, boze boeren bijvoorbeeld, zijn Tesla en zijn huis in Woudsend ongemoeid laten, maar hem wel volgen tot hij dat ouwe Fiatje parkeert op de carpoolplaats tussen Urk en Nagele, wachten tot hij is ingestapt bij de collega uit Zwolle met wie hij meerijdt naar Den Haag en dan ’s avonds terugkomen om die auto in de fik te steken. Een beetje zoals bij de maffia. ‘Laatste waarschuwing, vriend!’”

“En hij bracht het gisteren naar buiten omdat de politie de daders aan de hand van sporen van de tractorb…”

“Trekker.”

(Advertentie)

“…trekkerbanden heeft opgespoord?”

“Nee. Hij bracht het naar buiten omdat de politie na uitgebreid onderzoek geen enkel bewijs van brandstichting heeft gevonden.”

“Maar waarom noemde jij eigenlijk al die andere plaatsen. Zijn daar ook auto’s van D66’ers door boeren verbrand ofzo?”

“Dat niet.”

“Wat dan wel?”

“Dat zijn een paar van de vele andere carpoolplaatsen waar auto’s van gewone burgers zijn verbrand.”

“En?”

“En daarover schreven fractievoorzitter Jan Paternotte van D66 en al die andere D66’ers dus géén bericht op Twitter! Er is geen enkel bewijs dat dat ouwe Fiatje van Tjeerd de Groot in de fik is gestoken. Het was een oud barrel, dus de brand kan net zo goed door een technische storing zijn ontstaan. En weet je wat Paternotte schreef?”

(Advertentie)

“Hij was boos en schreef: ‘Waarom rij jij in zo’n oud stinkwagentje helemaal van Woudsend naar de afslag Urk-Marknesse, Tjeerd de Groot? Had je vriendin de Tesla nodig ofzo?’”

“Haha. Nee, hij schreef: ‘Zijn auto volledig uitgebrand. Wat een schofterigheid. Veel sterkte Tjeerd’.”

“Schreef hij dat echt? ‘Wat een schofterigheid’?”

“Ja. En De Groot zelf schreef: ‘De auto had vooral emotionele waarde, omdat ik die van een dierbaar familielid had overgenomen’.”

“En dan denk jij zeker meteen: die boerderijen waar die De Groot de boeren van wil verjagen, díe hadden pas emotio…”

“Dat is wel zo, maar dat denk ik niet, Keessie.”

“Wat denk jij dan?”

(Advertentie)

“Emoporno. Net als bij al die ‘ernstige bedreigingen’ aan het adres van Kaag en toen die actie met die dochters bij ‘College Tour’. Én ik denk dat die teringlijers van D66 een spontane brand ruim twee weken stil hebben gehouden omdat dat ze qua timing beter uitkwam. Lekker boeren framen, suggereren dat dit een soort aanslag was op Tjeerd de Groot en dan misschien toch een zeteltje minder verliezen bij de Tweede Kamerverkiezingen dan verwacht. Hoe dichter op de verkiezingen het zogenaamd uitlekte, hoe beter het ze uitkwam. En dat die hele actie met lekken naar Omrop Fryslân en de timing gecoördineerd is door de magere mannetjes. Hoe wanhopig ben je dan?”

“Tja.”

Ik had het graag voor u opgenomen, meneer Paternotte.

Maar over D66 heeft mijn broer er nog nooit naast gezeten.

Hartelijk groet,

Kees Dijkgraaf

PS. Cadeautje voor Tjeerd de Groot. En dan maar hopen dat-ie dit, gezien de grote emotionele waarde, niet dagen onbeheerd in the middle of nowhere neerzet…


Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Backme of  Bunq. Kopen via mijn Amazon-link is ook top!

Dank voor jullie donaties!