Beste Diederik,

Geloof het of niet, maar mijn broer Jan is groot fan van jouw werk.

“Het is natuurlijk net als jij een enorme linkse deuger, Keessie”, zie-ie laatst. “Maar ik vind het een verrékt goeie acteur. Zwáár onderschat die man.”

Hij ontplofte gisteren dan ook, toen ik hem appte dat de Aldi Supermarkten na vier jaar hadden besloten met jou te stoppen als ‘stem’ in de commercials en je te laten vervangen door AI-stemmen.

“Nepstemmen in plaats van die geweldige stem van Diederik Ebbinge? Zijn ze nou helemaal belazerd? Nóóit zet ik meer een voet in de Aldi!”, stuurde hij meteen terug.

Theater, want hij stapt zelden een winkel binnen; dat doet mijn lieve schoonzus Thea altijd.

Zelf zit ik wat anders in de wedstrijd.

(Advertentie)

Als ‘De Luizenmoeders’ op tv was, had ik mijn wekelijkse schaakavond. Die heb ik in al die jaren één keer overgeslagen, omdat ik bij de geboorte van ons oudste kind moest zijn. Dus geen idee of je goed was, want ik ben nog zo iemand die live kijkt of die niet kijkt. Ik weet nog wel dat ik ontzettende geeuwaanvallen kreeg van dat satirische programma ‘Promenade’, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

Het maakt me ook helemaal niet uit of je zo’n goeie acteur bent.

Als jouw stem wordt vervangen door een gratis nepstem en de klanten van de Aldi vinden dat prima, dan is dat toch alleen maar fijn? Hoef jij niet elke twee weken dat dikke lijf van je naar zo’n studio te slepen, met alle ecologische footprint-gevolgen van dien. En dan kan de Aldi het bedrag dat ze uitsparen stoppen in lagere prijzen.

Win-win!

Ik vind vooral raar van mensen in mijn hoek van het politieke spectrum, het linkse dus, dat ze altijd zo vréselijk conservatief zijn.

Beroepen verdwijnen en er komen nieuwe voor in de plaats.

Get over it.

(Advertentie)

Neem de kompel. Die kennen we toch alleen nog maar uit de verzinsels van Frans Timmermans over die ene opa die een blauwe maandag op kantoor bij een van de Limburgse mijnen werkte?

En zie jij nog weleens een pompbediende bij het benzinestation?

Wat dacht je van de videotheekhouder?

De kolenboer?

Hoor je de oud-lantaarnopsteker en de voormalige letterzetter janken dat ze ander werk moesten gaan zoeken?

Zouden de treinen op tijd rijden als de stoker terugkwam?

Wat was er mis met de schillen- en de lorrenboer?

En hoe tof was het niet dat de scharensliep de levensduur van scharen (en messen) verlengde?

Nou dan!

(Advertentie)

En nu het over stemacteurs gaat, loop je opeens te janken.

Maar toen de klompenmaker, de hoefsmid, de sigarenmaker, de touwslager en de mandenvlechter verdwenen, konden ze van jou allemaal doodvallen.

Omdat het je vriendjes niet waren. Omdat het je geen publiciteit opleverde. Omdat je er geen deugpunten bij de minder getalenteerden in jouw beroepsgroep mee scoorde.

Ik bedoel: als spreekbuis voor je collega-stemacteurs ben je volstrekt ongeloofwaardig, Diederik Ebbinge.

Laat ze allemaal eindelijk een keer iets gaan bijdragen aan de maatschappij.

Een diploma halen en voor de klas gaan staan, of in de zorg billen gaan wassen van bejaarde mensen, met die ‘unieke’ stemmen van ze.

De vooruitgang laat zich goddank niet tegenhouden.

Groetjes,

Kees Dijkgraaf

PS. Cadeautje. Gebruikt mijn broer Jan altijd als hij geen zin heeft om echt moeite te doen voor iemand. Ik experimenteer er inmiddels ook mee. Had je het door?