Beste meneer Wilders, mevrouw Yesilgöz, meneer Omtzigt en mevrouw Van der Plas,

Telkens als ik mijn broer Jan sinds 23 november tegenkom op dorp of als we bij elkaar op de koffie komen, heeft hij een glimlach op zijn gezicht die mij gewoon píjn doet.

Zijn openingszin is elke keer hetzelfde.

“Is jouw Frans al premier?”

Die woorden snijden me telkens door de ziel.

Ik ben al jaren lid van GroenLinks. Wij hebben de partij als leden in goed vertrouwen in handen gegeven van de ons iets te arbeidereske Frans Timmermans, die als Messias nederdaalde naar Nederland om ons na 21 jaar éindelijk weer eens een linkse premier te bezorgen. En wat kregen we? Hoe anderen het ook noemen: Wilders 1!

Ja, want het onvermijdelijke gaat gebeuren.

Is het niet nu, nu Wilders 37 zetels heeft, dan wel na nieuwe verkiezingen, waar-ie zomaar 50 zetels kan gaan halen.

Wat voor land krijgen we dan in godsallahsnaam?

(Advertentie)

Nu er in deze informatiefase misschien nog iets te redden is voor de mensen in het land, wil ik graag een lijstje aan jullie voorleggen. En dan met name aan de heer Omtzigt, van wie ik vermoed dat hij de minst extreem-rechtse van jullie vieren is.

Daar komt het.

Lucas de Spin.

Kikker en zijn vriendjes.

Kindertijd.

Splat & Seymour.

Shaun en het schaap.

Mike de Ridder.

Pieter Konijn.

Het muizenhuis.

Jojo & Ouma.

Simon.

Pipi, Pupu & Rosemarie.

Sarah en Eend.

(Advertentie)

Hoor ik daar gezucht? Vindt meneer Wilders het te lang duren? Zit mevrouw Yesilgöz verveeld op haar telefoon te kijken en aan haar lokken te draaien? Vraagt mevrouw Van der Plas aan Henk de Nek of ik wel echt de broer van hun lid uit Eesterga ben? Is meneer Omtzigt al lang met zijn aandacht bij een nieuw setje Kamervragen dat nog vandaag, één voor één, beantwoord moet worden?

Geduld! Ik ga heus geen uren van jullie tijd nemen.

Ik vervolg.

Inui.

Bo Beer.

Nurdys.

Bing.

Woezel & Pip.

Pim & Pop.

Rita & Krokodil.

Kiri & Lou.

Peppa Pig.

Timmy Tijd.

Pingu.

Tip de Muis.

Pip & Posy.

Bol & Smi…

(Advertentie)

Hoho! Niet doen jullie!

Ik stop wel.

Jullie hebben me door, hè?

Jullie schamen je dood, hè?

Als iemand zoals ik even een héél klein beginnetje van een opsomming maakt van dingen die jullie met dat kabinet-Wilders 1 gaan slopen, dan stoppen jullie je vingers in je oren en gaan jullie “Lalala” roepend verder met het toebrengen van onherstelbare schade aan dit ooit zo prachtige Nederland.

En dan waren dit alleen nog maar enkele van de programma’s die vanochtend voor… even checken… vóór kwart voor elf ’s ochtends op NPO 3 worden uitgezonden.

Moet de rest van de dag nog komen…

Moet de rest van de week nog komen…

Moeten NPO 1 en 2 nog komen…

Moeten al die radioprogramma’s nog komen…

Moeten al die práchtige podcasts nog komen…

Een beetje de onafhankelijke pers slopen.

De vierde macht!

(Advertentie)

Version 1.0.0

Als Thijs Römer niet in de gevangenis zou zitten, weet ik wel hoe die zou reageren.

Maar ik ben wél netjes opgevoed.

Weet je wat ik van jullie vind?

Onze moeder had een mooi woord voor mensen zoals jullie.

Die zei, als ze héél kwaad was, altijd: “Míspunt!”

Nou, dat dus.

Jullie zijn gewoon een stelletje míspunten.

De groeten!

Kees Dijkgraaf

PS. Cadeautje! Niet helemaal mijn niveau, maar ik ben gewoon echt kwaad.