Meneer De Groot,

Vrijdag ging ik met mevrouw Dijkgraaf een hapje eten in Woudsend.

Bij ’t Ponkje.

U kent het als inwoner van dat prachtige plaatsje aan de Ee vast.

Ik was in een vrolijke bui, dus ik zei tegen mevrouw Dijkgraaf, met een knikje naar het ene nog lege tafeltje naast ons: “Zou wel geinig zijn als Tjeerd de Groot die gereserveerd had.”

Dan had ik het gerucht meteen bij u zelf kunnen checken.

Het gerucht dat uw naam niet op de kandidatenlijst van D66 voorkomt bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat niet alleen de opperrat, maar ook u intern de rekening gepresenteerd heeft gekregen voor het constante gepolariseer en gezuig van de laatste jaren.

Het is ook allemaal niet te verkopen wat u flikte.

(Advertentie)

Hoe u (Johan Remkes had het ook opgemerkt), duizenden boerengezinnen de stuipen op het lijf jaagde door ze maar te blijven provoceren met dat “de veestapel moet gewoon gehalveerd worden”.

Van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kunnen boeren het hebben.

Maar dat is dan ook geen verrader.

U bent dat wel.

U bent de man die in 2011 op het congres van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond Congres pleitte voor een verruiming van de melkproductie.

“Maar liefst 20 procent van het Nederlandse melkgeld komt van de wereldmarkt. Er is een toenemende vraag naar zuivel op de wereldmarkt en gelet op het feit dat West Europa een zelfvoorzieningsgraad heeft van 109 procent is het jammer dat de mogelijkheden om de melkproductie versneld te laten groeien niet worden benut.”

U bent de man die in 2015 precies hetzelfde over koeien dacht als ik.

“Het landschap met water, weilanden en koeien in de wei draagt veel bij aan het positieve beeld van de Nederlandse zuivel.Dat moeten we koesteren. Het geeft ons een geweldig imago in het buitenland.”

(Advertentie)

U bent de man die in 2016 blij was dat de export van Nederlandse kaas naar steeds meer landen zo’n succes was.

“Door de Russische boycot zijn bedrijven gestimuleerd hun markt te verbreden. Dat is gelukt. De Nederlandse zuivel onderscheidt zich door de afzet van duurzame kwaliteitsproducten. Als het gaat om zuivel zal er nooit sprake zijn van een gelijk speelveld. Neem alleen al de grondprijs in Nederland, die ligt veel hoger dan elders. Op prijs kunnen we de concurrentie dus niet aan. Wij moeten het hebben van ons imago.”

U bent de man die dat jaar in een publicatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij jubelde over het programma ‘Duurzame Zuivelketen’.

“Daar worden resultaten mee geboekt. Zo is het energiegebruik per liter melk afgelopen tien jaar met 25 procent gedaald, het gebruik van antibiotica fors verlaagd en is alle soja in het veevoer inmiddels geproduceerd volgens de criteria van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Daarmee loopt de Nederlandse zuivel voorop.”

U bent de man  die dat jaar in ‘Berichtenspecial buitenland’ nog vertelde hoe geweldig de relatie van de zuivelsector met de overheid was.

“Deze sector is van nature duurzaam. De kracht van deze sector zit in het delen van kennis en het samen realiseren van doelen. Als wij tegen de overheid zeggen ‘we gaan dit en dat doen’, dan gebeurt het ook. Wij merken dat we hiermee wereldwijd koploper zijn.”

(Advertentie)

U bent de man die dat jaar het Joris Driepinter-gevoel bij mij wist terug te halen: echte melk is goed voor elk.

“De gezondheidsvoordelen van melkconsumptie zijn evident. Vroeger leerde je dit van oma, nu hebben wetenschappers onomstotelijk aangetoond dat die drie glazen melk per dag zo gek niet waren. Ik zeg niet dat melk Haarlemmerolie is, maar bij een aantal issues zoals zwaarlijvigheid kan calcium in zuivel een belangrijke rol spelen. Een glas melk bevat evenveel calcium als 350 gram broccoli! Melk past ook in het dieet om gezonde mensen gezond te houden.”

Tot 2017 werd u zeven jaar lang betaald door de dertien grootste zuivelondernemingen van Nederland.

Vanaf 2017 bent u Kamerlid voor D66.

U bent de man die tót 2017 zeven jaar een riant salaris pakte als directeur van een  brancheorganisatie voor boeren, en die vanáf 2017 schaamteloos de trekker overhaalt om boeren hun prachtige leven te ontnemen.

(Advertentie)

Sterker: met satanisch genoegen.

De glimlach die u elke keer als u de boeren vernederde op uw smoel had, had ik u graag in ’t Ponkje getoond als ik u gevraagd had of mijn informatie klopte dat ze niet alleen van Sjoerd Sjoerdsma, maar ook van u af wilden.

Maar goed, u kwam niet.

Er kwamen nette mensen aan het tafeltje naast ons zitten.

Dus ik hoor volgende week wel of de verrader verraden is.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Ik wist helemaal niet dat u er ook als nestkast was.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties worden zeer gewaardeerd (vast via Backme, incidenteel via Bunq).

Dank voor jullie donaties!