Beste Thierry,

Práchtig zinnetje in het persbericht over de presentatie van verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst van FvD vanmiddag.

“Op donderdag 14 september om 17.00 uur presenteert Forum voor Democratie ons nieuwe verkiezingsprogramma ‘Een programma voor hoop, optimisme en herstel’ en onze nieuwe lijst en lijsttrekker.”

Het gaat me met name om dit: ‘ons nieuwe verkiezingsprogramma en onze nieuwe lijst en lijsttrekker’.

Want wat staat daar nou?

Er komt een nieuw verkiezingsprogramma.

Er komt een nieuwe lijst.

Maar komt er ook een nieuwe lijsttrekker?

(Advertentie)

Als jullie duidelijk hadden willen maken dat jij deze keer géén lijsttrekker bent,  had daar wel gestaan ‘ons nieuwe verkiezingsprogramma en onze nieuwe lijst en nieuwe lijsttrekker’.

En als jullie duidelijk hadden willen maken dat jij wél lijsttrekker bent, had daar gestaan: ‘ons nieuwe verkiezingsprogramma en onze nieuwe lijst en onze lijsttrekker’.

We wéten het dus niet.

Als dat een bewussie was: knap gedaan.

Zo komt er toch nog wat pers af op de campagne-aftrap van een partij die vier jaar geleden nog de grootste van het land was en die thans alleen nog de aandacht trekt met ophefdingetjes.

Was het een bewussie?

Ik denk het niet.

(Advertentie)

Dat ‘(…) presenteert Forum voor Democratie ons verkiezingsprogramma (…)’ duidt er namelijk juist op dat er iemand met een gebrek aan taalgevoel achter het toetsenbord zat.

‘Ons’ had ‘zijn’ moeten zijn.

Het kernwoord ‘Forum’ in jullie partijnaam is enkelvoud en onzijdig en daarbij hoort het bezittelijk voornaamwoord ‘zijn’.

Maar goed, genoeg taalgedoe.

Jullie constateren in dat persbericht: “Forum  voor democratie heeft een solide, robuuste positie verworven in de politiek en staat midden in de samenleving. De organisatie is klaar voor de volgende fase.”

Mijn voorspelling: jij vlucht naar ‘Europa’, zoals de voorstanders van het Groot Europeesche Rijk de EU altijd ten onrechte noemen.

Waarom?

(Advertentie)

In Brussel is het netto-salaris hoger.

In Brussel zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden nog véél beter.

Ik heb dat even nagevraagd bij Sophie in ’t Veld, de graaigrage zetelrover van D66. Het gaat om: businessclass vliegen, 56 eurocent vergoeding per autokilometer, 4716 euro per jaar voor reis- en verblijfkosten buiten je eigen land, een presentievergoeding van 338 per vergaderdag, een algemene onkostenvergoeding van 4778 euro per maand, tweederde van alle medische kosten, een dikke pensioenregeling en na afloop van je ambtstermijn twee jaar lang 100 procent wachtgeld (of aanvulling tot 100 procent als je een nieuwe betaalde baan hebt, de zogenaamde Timmermans-bonus).

Weliswaar krijg je ook als lid van het Europees Parlement een ‘boete’ van zo’n 40.000 euro per jaar als je weigert je neveninkomsten op te geven (dus wat dat betreft ga je er niet op vooruit), maar je krijgt als je eenmaal daar zit wel een veel groter podium voor je core business: je uitgeverij en je boekjes.

De vraag is nog even wie dan vanmiddag wordt gepresenteerd als lijsttrekker van FvD.

(Advertentie)

Ga jij die zes maanden voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024 de Kamer toch nog even in en doe je het nog één keer zelf?

Of pak je net als al die andere weglopers wachtgeld en neem je een paar maanden alle tijd om met je kind te spelen, boekjes te tikken en een campagne op te tuigen om tenminste jouw eigen zetel in het Europees Parlement veilig te stellen?

En wie volgt jou dan op?

Alcomobilist Gideon van Meijeren?

Kan zomaar.

Je bent zelfs gek genoeg om als almachtige partijleider (want dat blijf je natuurlijk zolang je partij zal bestaan en je er zin in hebt) je bestie Freek Jansen naar voren te schuiven (en zelf als lijstduwer op de lijst te gaan staan).

Dan duiken de media richting november weer vol op de (vermeende!) neo-nazistische sympathieën en Holocaust-ontkenningen van die knakker en worden de schijnwerpers tenminste nog een beetje op jullie gericht.

(Advertentie)

Want wat schreef jij op 9 mei 2021 om te verklaren waarom je het zo lekker vindt om “in opspraak” te zijn?

“FVD zal ophef zijn – of zal niet zijn.”

Als de ‘nieuwe lijsttrekker’ vanmiddag toch de oude blijkt te zijn, zal het ‘nieuws’ uit jullie persconferentie vanavond en morgen volledig worden weggeblazen door de zoveelste Onno Aerden of Yesin Candan die bij één van de grotere partijen door de mand valt.

Dat laat jij volgens mij niet gebeuren.

Fijne dag!

JanD

PS. Cadeautje. Echt iets voor jou!

UPDATE Baudet gewoon lijsttrekker.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (vaste via Backme, incidentele via Bunq) lever ik, ter vermijding van de mattenklopper, onmiddellijk in bij mevrouw Dijkgraaf.

Dank voor jullie donaties!