Meneer Timmermans,

Ik weet niet of zijn leerlingen Bob Dijkgraaf er mee gaan pesten.

Maar die kleine van mevrouw Dijkgraaf en mij was dus al een ‘Swiftie’ toen u nog dacht dat ‘Swiftie’s’ huisvrouwen waren die hun kleding wasten met het zeeppoeder van Swift.

De jaren ’60, toen de PvdA geen extremistische terroristenvriendjes nodig had om met twee vingers in de neus meer dan veertig zetels te halen.

Inmiddels hebben uw mannetjesmakers u ingefluisterd dat ‘Swifties’ geen huisvrouwen zijn die hun was witter dan wit willen wassen, maar fans van de Amerikaanse singer-songwriter Taylor Swift.

Waarvan er héél veel zijn, ook in Nederland, dus leek het die lui wel een goed idee dat u zich ook opeens ging profileren als ‘Swiftie’.

Bruce Springsteen, Taylor Swift, wat kan het u rotten, als het maar bijdraagt aan uw imago als een man van deze tijd.

(Advertentie)

Dus ik stuurde gisteren een appje naar Bob met de vraag wat hij met zijn Taylor Swift-vinyl ging doen, in de veronderstelling dat hij het vast walgelijk zou vinden dat een dikke ransaap als Frans Timmermans één van zijn muzikale helden misbruikte voor politieke doeleinden.

“Heb je ze op Marktplaats gezet of heb je ze kapot gestampt?” vroeg ik ‘m.

Zijn antwoord verraste me zeer.

“Nee joh, jij kunt wel denken dat dit populistisch geneuzel van een engnek is die popartiesten claimt, maar ik snap heel goed waarom Timmermans Taylor-fan is.”

“Huh?”

“De teksten.”

“Wat bedoel je?”

(Advertentie)

“Het gaat over hem! ’Now go stand in the corner, and think about what you did’, uit ‘Better than revenge’. ‘Oh my god, look at that face. You look like my next mistake’, uit ‘Blank Space’. ‘Every smile you fake is so condescending’ uit ‘Cold as You’. Moet ik doorgaan?”

“Wat betekent condescending?”

“Neerbuigend. Doorgaan?”

“Graag.”

“Oké. ’You’ve been getting closer and closer, and crossing so many lines’ uit ‘Girl at Home’. ‘I never trust a narcissist, but they love me’ uit ‘I did something bad’. En natuurlijk die over zijn minderwaardigheidscomplex: ‘Fighting in only your army, frontlines, don’t you ignore me’ uit ‘You’re losing me’. Meer?”

“Nee, ik heb het punt. Kun jij daar dan voor morgen even een ‘Briefje van Bob’ over schrijven?”

“Ja doei! Ik ga met je kleinzoon knuffelen. En vergeet vooral niet in je briefje te zetten dat Frans Timmermans zichzelf met zijn populistisch geneuzel waarin hij popartiesten claimt nogal voor gek zet. Als-ie zonder autocue het tien minuten durende ‘All too well’ van de LP ‘Red’ (Taylor’s Version) kan opnemen voor zo’n TikTok-filmpje, praten we verder.”

(Advertentie)

“En tot die tijd?”

“Een engnek.”

Nou, dan weet u dat de appel niet ver van de boom valt bij de Dijkgraafjes.

En voorts ben ik van mening dat het góud is dat de PVV nu ook door de VVD en het in- en inkeurige NSC wordt gezien als een kabinetwaardige partij. Of zoals Taylor zou zingen coveren: ‘And I think to myself: what a wonderful world…”

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Wat zeg ik? Een kast vól cadeautjes!

UPDATE Het kan altijd nóg erger. Dat de artiest in kwestie geen bezwaar meer kan maken tegen misbruik voor politieke doeleinden door een schaamteloze schoft als u: