Lieve Sophietje,

Ik vroeg me vanochtend af hoe ik dit briefje zou aanvliegen.

Hoe zou ik jou duidelijk maken dat ik het onbestaanbaar vind dat jij als fractievoorzitter van de VVD minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma laat wegkomen met zijn glasharde leugens over zijn wangedrag.

Dennis Wiersma is een merkwaardige kruising tussen Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Hij combineert de woedeaanvallen en het geheugenverlies van Rutte met de doorgeslagen ijdeltuiterij van Hugo de Jonge.

Hij scheldt mensen die onder hem werken (net als Rutte) helemaal de tyfus.

(Advertentie)

Hij heeft daar (net als Rutte) geen actieve herinnering aan.

En hij heeft (net als De Jonge) negentien ambtenaren in dienst die hem 24/7 moeten fotograferen en filmen om zijn social media-kanalen van content te voorzien.

Omdat onder de vele slachtoffers van deze stuitend ordinaire gast, die het likken naar boven en trappen naar beneden tot kunst verheven heeft, ook medewerkers en oud-medewerkers van de VVD-fractie zitten, moest hij gisteren op rapport komen bij de VVD-fractie.

De fractie die, zo luidde de briefing die jij van Mark Rutte had gekregen, wél even “een pittig gesprek” met Wiersma mocht voeren, maar die na afloop absoluut het vertrouwen in zijn ‘verbeterbelofte’ moest uitspreken.

(Advertentie)

Ik zag hoe je je na de fractiebijeenkomst meldde bij de pers.

En ik zag hoe je je na een later gesprek tussen alleen Wiersma en jou meldde bij de pers.

Twee tenenkrommende optredens van rond de 40 seconden, waarin je wezenloze mimiek en je gebrekkige stembeheersing andermaal verraadden dat het baantje dat papa Loek bij Mark Rutte voor je had geregeld een stapje te hoog gegrepen is voor je.

Nou ja, een stapje of 40, 45.

En ik dacht: hoe ga ik Sophietje in een briefje duidelijk maken dat ze het de Nederlandse bevolking, de VVD en vooral zichzelf niet langer moet aandoen?

(Advertentie)

En hoe wijs ik haar er op dat ze heus niet meteen de WW in moet en daarna de bijstand, omdat er goede opleidingen zijn om als zij-instromer te gaan werken in instellingen voor demente bejaarden of als pedagogisch medewerker in de kinderopvang waar ze zo’n hoedenplankhondje juist wel lief vinden?

Eerst wilde ik de tekst volledig uittikken die je uitsprak tegen de pers vóór je tot twee keer toe zonder ook maar één vraag te beantwoorden je kamer weer in vluchtte.

Maar bij de eerste zin (“Dennis, Wiersma, heeft ons, of mij, gevraagd of-ie vandaag even langs mocht komen in de fractie…”) stopte ik al.

Want?

Want leugens komen op papier altijd veel harder over dan op band.

En als je al niet eerlijk durft te zeggen dat die ordinaire snotaap geen belet vroeg, maar op rapport moest komen

Tja, dan houdt het op.

(Advertentie)

Daarna dacht ik: zal ik dan in het kader van show, don’t tell heel veel screenshots maken van dat gezicht van Sophietje om te bewijzen dat het Peter Principle echt bestaat?

Dat gespeelde lachje…

Die konijn-in-de-koplamp ogen…

Dat semi-zelfverzekerde toontje…

Dat héél snel weglopen na de laatste zin om maar geen vraag te hoeven beantwoorden…

Want als je vader je niet tegen jezelf in bescherming neemt en als Mark Rutte je gewoon verslijt als nuttige idioot zoals hij er al zo velen in zijn bijna dertien jaar als premier versleet, moest ík je misschien maar redden uit je hel.

(Advertentie)

Niet goedschiks, door een arm om je schouder en een liefdevol advies, maar kwaadschiks, door je keihard te confronteren met je eigen perma-faal.

Ja, zo zou ik het doen.

Het was negentig seconden video en ik had in no time 66 beelden verzameld.

Maar net voor ik daaruit een selectie zou gaan maken, zag ik een foto langskomen van de Stichting Stop Pesten Nu.

Deze:

Dan ben ik meteen om, Sophietje!

Dus ik laat je vandaag maar met rust.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Misschien brengt het wat rust in je hoofd.

PS2. In de nieuwe ‘Nare Jongens Podcast’ (de Prutsers Special) daarom ook geen woord over jou. We zijn wel nare jongens, maar geen onmensen.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Doneren kan via Backme. Waarvoor dank!