Lieve Sophietje,

Let je een beetje op, meid?

Je bent fractieleider van de grootste fractie in de Tweede Kamer.

Maar álles dreigt je uit de handen te glippen.

Eerst verloor de VVD-fractie het grootste stempel op het beleid.

Om ‘Majjjk’ zijn baantje maar te kunnen laten behouden, heb jij in 2021 na maandenlange onderhandelingen de resterende kroonjuwelen van de VVD ingeleverd en de radicale klimaatkrankzinnigheid omarmd.

Je was aan de onderhandelingstafel natuurlijk geen partij voor Sigrid Kaag.

(Advertentie)

Voor jullie elkaar daar troffen, had zij al een lange carrière op het wereldtoneel achter de rug. Zo ruimde ze chemische wapens op in Syrië, voorkwam ze oorlogen tussen Israël en Libanon en combineerde ze een ministerschap met een baan als hoogste baas van de Nederlandse Publieke Omroep.

En jij droeg een tas.

Dus logisch dat jou niets anders te doen stond dan tekenen bij het kruisje.

Maar blijkbaar vindt mevrouw Kaag het niet genoeg dat ze de Tweede Kamerfractie van de VVD inhoudelijk in haar zak heeft.

Ze is nu ook op jacht naar léden van de VVD-fractie.

Ik heb namelijk uit zeer betrouwbare bron vernomen dat het MM-klasje van D66 sinds kort wordt bezocht door een VVD-Kamerlid.

Dat MM-klasje bestaat uit een aantal magere mannetjes dat onder leiding van oud-D66-Kamerlid Kees ‘ijscoman’ Verhoeven oefent in zuigen.

(Advertentie)

In de eerste twee weken na installatie van de nieuwe Tweede Kamer zaten Jan Paternotte, Sjoerd W. Sjoerdsma, Steven van Weyenberg, Rob Jetten en Sidney Smeets in dat MM-klasje.

Maar Jetten had geen tijd meer toen hij toetrad tot het kabinet en Smeets moest aftreden omdat hij de term ‘zuigen’ verkeerd had geïnterpreteerd en zijn Kamerzetel moest inleveren, dus klasje werd niet groter, maar kleiner.

Even werd voor vers bloed nog gedacht aan D66-Kamerlid Wieke Paulusma als nieuw lid. Die wilde zich voor de goede zaak best laten ‘ombouwen’ tot mannetje (dat betaalt de zorgverzekering tegenwoordig), maar die had geen zin om óók nog een dieet te gaan volgen zodat ze ook als ‘mager’ zou kwalificeren.

En nu zijn de ogen van Kaag dus gericht op leden van jouw fractie.

En de eerste geheime bezoeker van het MM-klasje is VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.

(Advertentie)

Dat die het land knollen voor citroenen kan verkopen, is bij de migratiemalaise wel gebleken. Die heeft zo vaak geroepen dat de VVD de asielinstroom wil inperken, dat je hem bijna zou gaan geloven. Terwijl de waarheid is dat de VVD al meer dan tien jaar portefeuillehouder Kom Maar Binnen Met Je Knecht is in de achtereenvolgende kabinetten Rutte.

Dus wat D66 betreft geslaagd op inhoud.

De vraag was of hij het zuigen al voldoende onder de knie had om de overstap te mogen maken naar de D66-fractie.

Nou, hij is geslaagd.

Met deze tweet:

Thom de Graaf, die als D66-leider met zijn Anne Frank-verhaal mede aan de basis stond van de moord op Pim Fortuyn vandaag precies 21 jaar geleden, zou trots op ‘m zijn!

Wie de grootste uitdager van het partijkartel, BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, zo schofterig weet neer te zetten als Brekelmans met die tweet deed, kan qua ratterigheid zó aanschuiven bij de andere magere mannetjes in de D66-fractie.

Niet gaan huilen hè, als je ergens de komende weken zijn overstapbriefje krijgt.

Je bent nu gewaarschuwd.

Groet en aai over je bolletje,

JanD

PS. Cadeautje! Voor het kagisme toesloeg, heette het trouwens anders.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden gewaardeerd. Nu het nog mag van D66!