Beste Sjoerd,

Je was wat stil de afgelopen weken.

Gisteren bleek waarom.

Je was op geheime missie met het oog op de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Je partijleider Sigrid Kaag had jou naar sportcentrum De Scheg in Deventer, Evenementenhal GIA in Den Haag, het Van der Valk-hotel in Eindhoven en de RAI in Amsterdam gestuurd.

Als ‘waarnemer’ bij de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen.

(Advertentie)

Je had het de vorige verkiezingen als campagneleider van D66 voortreffelijk gedaan, maar volgens Kaag was het niet helemaal zeker dat de staatsomroepen en de systeemcouranten de volgende keer wéér volop gaan meewerken aan de D66-propaganda, dus moest je op zoek naar nieuwe inspiratie.

Tot gisteravond liep je een beetje met je ziel onder je arm rond in de buurt van die vier locaties, waar in Nederland wonende Turken vanaf 29 april hun stem mochten uitbrengen.

Nauwelijks lesson’s to learn.

Ja, je zag her en der wat stemgerechtigden die geweigerd werden.

Die hadden dan in de rij iets te hard tegen hun buurman gezegd dat ze op oppositieleider Kemal Kilicdaroglu in plaats van de zittende dictator Erdogan zouden gaan stemmen. En dan mochten ze niet stemmen, omdat de foto in hun paspoort niet genoeg leek.

Jij noteerde in je kladblok: “Mensen die op tractor komen weigeren?”

(Advertentie)

Een mevrouw die jou vaag bekend voorkwam uit een commercial voor opgespoten lippen (of zoiets) en die op Twitter bekend had gemaakt dat ze Erdogan-criticus is, moest ook ruzie maken voor ze een stembiljet kreeg. Toen ze na afloop verhaal ging halen bij de mensen van het stembureau en die wilden voorkomen dat ze echt stennis ging schoppen, werd ze afgekocht met… karnemelk.

Jij noteerde in je kladblok: “Tjeerd de Groot vragen of hij ergens korting kan regelen.”

Maar het schoot allemaal niet op.

Toen een paar mannen met snorren die jou herkenden van televisie enthousiast vertelden dat dictator Erdogan veel succes had bij zijn aanhangers door zijn voornaamste tegenstander voor ‘dronkenlap’ uit te schelden en je tipten dat dat misschien ook iets voor jullie was, wilde je zelfs teleurgesteld naar huis gaan.

Als die Turken jou nou ook al tips gingen geven die je zelf al lang had uitgevoerd

Maar omdat de stembussen binnen een uur zouden sluiten, besloot je toch maar in de RAI te blijven hangen.

(Advertentie)

En toen gebeurde het!

Kiesgerechtigden gingen massaal op de vuist!

Politie erbij…

Mobiele Eenheid erbij…

Politiehelikopter boven de RAI…

En núl arrestataties!

Jij noteerde in je kladblok: “Knokken!!!”

En je zag het al al helemaal voor je.

Hoe Jantje Paternotte, Robbie Jetten, Steven van Weyenberg, Keessie Verhoeven, Sidney Smeets, jij en Rubentje van de VVD bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de stembureaus op het platteland zouden afgaan.

(Advertentie)

Hoe jullie potentiële BBB-stemmers dusdanig het bloed onder de nagels vandaan zouden halen door ze voor ‘domrechts’ uit te schelden en een beetje tegen ze aan te gaan staan duwen in de rij (of in hun kruis grijpen, in het geval van Sidney en ‘verse’ stemgerechtigden) dat die een beetje boos zouden worden.

En dan op het moment dat de door jullie ingeseinde NOS-ploeg, de door jullie ingehuurde ANP-fotograaf en  de door jullie geïnfiltreerde Persgroep-kranten naar binnen zouden stormen zélf kermend op de grond vallen en schreeuwen dat Caroline van der Plas haar hordes wildemannen dusdanig tegen jullie had opgezet, dat jullie je leven niet meer zeker waren.

De media zouden het volledig opblazen, jullie zouden Twitter vol kotsen met BBB-haat (“Het nieuwe fascisme!!!”) en dan worden het misschien geen tien, maar toch nog élf zetels voor D66.

Als je met dit masterplan bij Sigrid Kaag zou komen, zou ze je misschien tóch nog een keertje op een verkiesbare plaats op de lijst zetten.

Dolgelukkig verliet je na het sluiten van de Turkse stembussen de RAI.

(Advertentie)

In de tram belde je naar huis.

“Zou je het heel erg vinden als ik er nog vier jaar Den Haag aan vastplak, schat?”

Ze dacht een seconde na.

En zei: “We missen je natuurlijk ontzettend, lieverd. Maar als je nóg vier jaar het goede kunt doen voor Nederland, dan moeten de kinderen en ik het nog maar even zonder jou stellen.”

Vervuld van geluk hing je op.

Zij ook.

En ze opende een fles champagne.

De grootste die ze kon vinden.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Dan snap je het misschien.

PS2. In aflevering 40 van de ‘Bassie en Jan Moskee’-podcast kwam je gisteren ook nog even langs. Iets met ratten…

UPDATE Je kunt het stoken niet laten, hè? Nu weer het parlement besmeuren met je provocatie met die Vierde Rijk-vlag.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Doneren kan via Backme. Waarvoor dank!