Mevrouw Kaag,

Weet u wat één van de lekkerste zinnetjes is waarmee je als columnist je stukkies kunt afsluiten?

Het zinnetje dat begint met: “Weet u wie ook…”

Ik deed het zelf pas twee keer.

De eerste keer was op 7 mei 2016.

Aan toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans.

Dat ging zo:

(Advertentie)

Beste meneer Timmermans,

Drie dagen geleden zei u dat Turkije dat visumvrij reizen wel verdiende, omdat het land “indrukwekkende stappen heeft gemaakt om aan de vooewaarden van de Europese Unie te voldoen”.

Dat klopt.

President Recep Tayyik Erdogan heeft premier Davutoglu afgezet en gaat zijn schoonzoon voordragen als de nieuwe premier.

De Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül, die in de krant Cumhuriyet schreven over Turkse wapenleveranties aan IS-strijders in Syrië werden tot vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf veroordeeld.

En Ebru Umar zit nog vast omdat allerlei NSB’ende Nederturkjes haar aangaven bij het Turkse consulaat.

Kent u de betekenis van het woord ‘autocratie’, meneer Timmermans?

“De autocratie is een regeringsvorm waarbij ongelimiteerde macht wordt uitgeoefend door één persoon”. Voorbeelden van autocratieën zijn Noord-Korea onder Kim Il-sung en Kim Jong-un, Duitsland onder Adolf Hitler, Irak onder Saddam Hoessein, Italië onder Benito Mussolini, Libië onder Khadafi en de Sovjet-Unie onder Jozef Stalin.

(Advertentie)

Inderdaad, Erdogan maakt indrukwekkende stappen.

En u kijkt niet alleen toe, u beloont hem. Met miljarden, met visumvrij reizen en als het aan u ligt ook nog met een EU-lidmaatschap.

Weet u wie ook autocratische leiders toejuichte, meneer Timmermans?

Groet,

JanD

Dat was de klassieke vorm, met een verwijzing naar de nazi’s.

De tweede keer deed ik een variant, op 27 augustus 2016.

Die dag schreef ik een ‘Briefje van Jan’ aan toenmalig KRONCRV-hoofdredacteur Hans Laroes.

Dat ging zo:

(Advertentie)

Beste meneer Laroes,

Als hoofdredacteur van KRONCRV bent u volgens de nieuwe NPO-topvrouw Shula Rijxman één van de mensen die er voor kan zorgen dat de Publieke Omroep verbindt. Tegen de Tweede Kamerverkiezingen gaat ‘uw’ Eva Jinek bijvoorbeeld samen met VARA-coryfee Jeroen Pauw een gezamenlijk programma maken.

Het verbaast dan zeer dat u gisteren PVV-Kamerlid Martin Bosma verbond aan Adolf Hitler.

U reageerde op het PVV-partijprogramma met: “Wat zegt dat, als je denkraam maar 1 A4-tje groot is?” Wierd Duk, van het Algemeen Dagblad, reageerde daarop met: “Bosma is één van de weinige Kamerleden die boeken schrijft. Goedkoop frame dus weer.” Waarop u reageerde met: “En wat voor voor boeken! Weet je wie ook ’n boek schreef?”

Iedereen, Volkskrant-scribent Aliëtte Jonkers meldde dat u, weet dat het bij de vraag ‘Weet je wie ook…’ doorgaans gedoeld wordt op Adolf Hitler.

Nu víndt u natuurlijk gewoon dat de PVV vergelijkbaar is met de partij van Hitler, maar u snapte ook wel dat het voor een man in uw positie (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ook nog) niet handig is om die vergelijking openlijk te maken.

Dus toen u werd gewezen op deze faux pas (niet uw eerste), begon u meteen om zich heen te slaan. Wie dacht dat u Hitler bedoelde, bezat een ‘twisted mind’ en ‘heeft rare gedachten’. Toen dat verweer ook niet helemaal werkte, meldde u: “Als ik zeg: ‘Weet je wie er ook ’n boek schreef?’, dan gaat dat over mezelf. Want dat heb ik ook gedaan. Groot succes :-)”

(Advertentie)

Kijk, meneer Laroes, ik wist al wat een onverbeterlijke schoft u bent. Maar voor de mensen die nog wel geloofden in uw integriteit, fungeert die smiley als wake up-call. Smileys plaatsen in zo’n discussie alleen laffe, angstige mensen, die weten dat ze fors in de fout zijn gegaan.

Ik neem aan dat de KRONCRV-directie u maandag meteen op het matje roept. En dat Comité 4 en 5 mei, ach, u snapt zelf wel wat u te doen staat, toch?

Weet u trouwens wie ook een lul was?

Groet,

JanD 

Onder het woord ‘lul’ stond destijds een linkje.

En als je daarop klikte, kwam je uit bij de ‘lul’ waarmee ik Hans Laroes (lééft die man eigenlijk nog?) vergeleek.

Geen idee meer wie dat precies was, want daarvan waren er toen ook al heel veel.

Maakt ook niet uit.

(Advertentie)

Het wordt weer een keertje tijd voor het zinnetje.

Nu de UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties die geácht wordt uitsluitend humanitaire steun te geven aan Palestijnse vluchtelingen, ook terroristen op de loonlijst blijkt te hebben die op 7 oktober meededen aan de pogrom in Israël, móet ik het doen.

Komt-ie.

Weet u wie ook bij de UNRWA werkte, mevrouw Kaag?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor op de voordeuren van uw huizen.

UPDATE Voor de enkele sukkel die denkt dat ik mijn huiswerk niet goed deed:


Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Backme of  Bunq. Kopen via mijn Amazon-link is ook top!

Dank voor jullie donaties!