Mevrouw Kaag,

Ik sta in dubio.

Enerzijds hoop ik natuurlijk dat u die Midden Oosten-onderhandelingstactiek van u (“My way, or the highway”) niet loslaat.

Dan valt het kabinet.

Dan komt er weer hoop in de harten van de mensen.

Dan kunnen snelle nieuwe Tweede Kamerverkiezingen ook bevestigen dat we de Rutte-doctrine zat zijn en het kagisme (nu we gezien hebben hoe polariserend dat is) niet moeten.

Dat is mijn wens als mens.

(Advertentie)

Maar als stukkiesschrijver uit Eesterga wil ik wat anders.

In die rol hoop ik dat u die mislukslungel van het CDA een aalmoesje toewerpt, zodat hij en dat appeluitdeelvrouwtje van de Christenunie toch de stekker niet uit het kabinet trekken.

Er is namelijk nog een vuiltje weg te werken bij D66.

Ik zeg: The Voice.

Ik zeg: NOS Sport.

Snapt u ‘m al?

Ik heb het over het SS-schandaal.

Op 30 mei kiezen Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer.

Uw Tweede Kamerlid Paul van Meenen is lijsttrekker van D66 bij de Eerste Kamer en aangezien het er naar uitziet dat u daar vijf zetels haalt, zal hij wel worden gekozen.

(Advertentie)

Op dat moment neemt Van Meenen ontslag als lid van de Tweede Kamer en gaat de Kiesraad een uitnodiging om de zetel van Van Meenen in te nemen sturen naar… Sidney Smeets.

Smeets kwam direct na zijn installatie als Tweede Kamerlid op 31 maart 2021 in opspraak nadat iemand zich bij uw partij had gemeld en een aantal adolescenten op social media kond deed van mogelijk grensoverschrijdend gedrag in de seksuele sfeer van uw Tweede Kamerlid.

Omdat D66 net wat andere schandalen in die hoek achter de rug had (Van Drimmelen, Pechtold, enz., enz.),kondigde u aan dat er een onderzoek zou gaan plaatshebben naar het gedrag van Smeets.

Want zijn gedoe met allerlei jongens mocht dan -voor zover wij weten- allemaal binnen de grenzen van de wet plaatshebben, bij een partij als D66 was er ook nog zoiets als ‘de moraal’.

Voorzitter Anne-Marie Spierings zei op 14 april 2021, nadat zij met u samen meerdere ‘indringende gesprekken’ met Smeets had gevoerd: “Omdat we dit goed en zorgvuldig willen aanpakken, hebben we besloten advies te vragen aan een intern onderzoeksteam. Zij zullen alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag.”

(Advertentie)

En u zei: “In onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus. Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.”

Het kwam niet tot ‘vervolgstappen’.

Sterker: het kwam niet eens tot een onderzoek.

Want op 15 april 2021 nam Sidney Smeets ontslag.

En toen besloot D66 niet om het onderzoek toch maar gewoon af te maken, maar stelde D66 zich op het formele standpunt: hij is geen Kamerlid meer, dus is er geen reden meer om dat onderzoek te doen.

Dat verzin ik niet, dat heeft D66 bevestigd aan Rick Timmer, een oud-wijkraadslid in Rotterdam die zich maandag 27 maart bij de rechter moet verantwoorden voor het feit dat hij Sidney Smeets op social media ‘kleuterneuker’ heeft genoemd.

Kijk maar:

Dus nu de Kiesraad Smeets binnenkort gaat vragen of hij zijn hernieuwde benoeming als Tweede Kamerlid namens D66 gaat aanvaarden, heeft u een probleem.

De ‘onderzoeksvraag’ is terug.

Ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat Smeets wil terugkeren in de Tweede Kamer.

Kan hij een salaris van 120.000 euro en negentien weken vakantie reces per jaar weerstaan?

Ik denk het niet, nu er allerlei aanwijzingen zijn dat hij tegenwoordig zijn geld probeert te verdienen door allerlei burgers die hem ‘pedo’ of ‘groomer’ noemen financieel uit te kleden.

(Advertentie)

Zo wil hij dat de rechter de verdachten 275 euro per uur laat betalen voor het opzoeken van hun adressen en het aanpassen van zijn standaard-aangiftetekst (en rekent daar rustig twee uur werk voor, LOL) en vraagt hij schadevergoedingen van tussen de 500 en 1000 euro ter compensatie van het verbale leed dat hem door die mensen wordt aangedaan.

Dus ik zou (als ik mijn columnistenpet opzet) zeggen: heropen dat onderzoek en maak er weer net zo’n mooie persconferentie van als toen met de Van Drimmelen-doofpot.

En ondertussen moet u zich maar eens afvragen of een nette partij als D66 überhaupt iets te maken wil hebben met een hoogopgeleide volwassen vent van 47 jaar die (met de partijnaam in zijn Twitter-handle) dit soort gesprekken voert:

Ik zou me er verre van houden.

Maar ja, ik ben ik en u bent u.

U bent gescout door Frans van Drimmelen, u had Frans van Drimmelen als campagneleider toen u partijleider wilde worden, u stuurde slachtoffers van Frans van Drimmelen het bos in…

Wij houden er gewoon een andere moraal op na.

Groetjes!

JanD

PS. Cadeautje! Weet u wie wél gewoon doordenderde?


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!