Beste Raisa,

Even over die lynchpartij op station BijlmerArenA afgelopen vrijdag.

Ik zal je op de meest ingetogen manier zeggen wat ik op die filmpjes (en op soortgelijke filmpjes) heb gezien: dat er in Nederland te veel ouders zijn die beter preventief gesteriliseerd hadden kunnen worden.

Telegraaf-verslaggever Mick van Wely keek voor een reportage over groepsmishandelingen mee bij de recherche in de grote stad.

Hij noteerde: “Eén vorm van criminaliteit springt eruit: het veelal grenzeloze geweld tussen jongeren. Groepsmishandelingen waarbij tieners van soms hooguit twaalf jaar lachend staan te dansen op het hoofd van een kind. De een na de ander deelt een trap uit. (…) Rechercheurs zien een gebrek aan empathie. Het zijn veelal jongeren met een licht verstandelijke beperking die op geen enkele wijze de gevolgen van hun daden zien. De lont in het kruitvat is soms te basaal voor woorden: ’Hij keek naar mij, toch?’ Of: ’Hij is snitch, hij moet gewoon slapen’, staat er dan in een groepsapp waarin wordt opgeroepen om gezamenlijk iemand in elkaar te timmeren. Een snitch is een verrader, en slapen is sterven. Let wel: het komt van jonge tieners.”

(Advertentie)

Hij schreef óók een verhaal over een 14-jarige vwo-leerling (‘Jerry’) die maar liefst drie keer het slachtoffer werd van groepsmishandeling.

Over die zaak schrijft hij op Twitter: “Bij groepsmishandelingen wordt vaak snel geroepen dat het om ‘zwart tegen blank’ gaat. Maar deze zaak bewijst ook het tegendeel. En ja: er is ook onversneden en overduidelijk racisme tegen blanke tieners.”

Op station Bijlmer-ArenA betrof het aantoonbaar wél een gevalletje ‘zwart tegen blank’.

Waarom die laffe leeghoofden losgingen op dat ene slachtoffer weten we (nog) niet.

Niet dat dergelijk geweld ooit goed te praten is, maar misschien had het slachtoffer wel de zus van één van de daders verkracht.

Weten wij veel.

Gistermiddag noemde FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren het schorremorrie dat we op dat filmpje zagen niet alleen ‘walgelijk tuig’, maar ook ‘negroïde primaten’.

(Advertentie)

Dat heet: racisme.

‘Negroïde’ wás dat uitschot.

‘Primaten’ wáren het ook, want de ‘mens’ is één van de circa 300 soorten uit zestien families in de orde van de primaten.

Maar het gebruik van de combinatie van die twee woorden heeft maar één doel: ophef veroorzaken.

Tóch nog een beetje aandacht genereren als je rond etenstijd voor een bijna lege Tweede Kamer je -dat is het erge!- verder steekhoudende verhaal over racisme en discriminatie bij en door de politie staat te houden.

Hopen dat de Kamervoorzitter je het woord ontneemt, dat incident vervolgens als rood vlees voor de voeten van je volgers op social media gooien en weten dat die kneuzen schuimbekkend van woede over “deze aantasting van de vrijheid van meningsuiting” achter hun schermpje zitten.

Gideon van Meijeren is een slimme vent.

Daarom verspreidt hij dat soort racistische drek alleen in de Tweede Kamer, tijdens een debat.

(Advertentie)

Op dat moment geniet hij namelijk parlementaire immuniteit.

De Kamervoorzitter kan hem het woord ontnemen (gebeurde uiteraard ook), maar hij kan niet vervolgd worden voor zijn uitlatingen.

Búiten de Nationale Vergaderzaal, op Twitter, spreekt hij dan ook niet meer over “negroïde primaten”, maar over “walgelijk tuig”.

Zo voorkomt hij vervolging.

Slim.

Volgelingen van Gideon van Meijeren zijn minder slim dan hij.

Ik ken bijvoorbeeld een medewerkster van de NPO die zo onverstandig is om búiten de Tweede Kamer hetzelfde te zeggen als Gideon van Meijeren ín de Kamer en die dus wel vervolgd zou kunnen worden.

Je kent haar, je kijkt haar in iedere spiegel en winkelruit in het gezicht.

Die NPO-medewerkster twitterde dit:

Ben je echt zo dom dat je niet weet dat dit strafbare racistische drek is?

Natuurlijk niet!

Het is vermoedelijk veel erger met je gesteld.

Je wílt juist vervolgd worden, zodat je jezelf als ‘martelares van het vrije woord’ kan afficheren.

Éindelijk een keertje uit de schaduw van de veel talentvoller Eva Vlaardingerbroek treden.

Whatever it takes.

Desnoods het einde van Ongehoord Nederland.

Je had namelijk ook gewoon kunnen vaststellen dat het bij groepsmishandeling in Nederland vaak om ‘daders van kleur’ gaat en dat -ik zeg het Mick van Wely maar na- óók onversneden en overduidelijk racisme tegen blanke tieners de oorzaak kan zijn, zónder met je tweede ‘neger’-blunder de omroep van Arnold Karskens mee te slepen in je val.

Maar daar krijg je geen 167 retweets en 767 likes mee…

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Geen idéé waarom ze dit nou weer suggereerden in de winkel.

PS2. In afl. 114 van de Nare Jongens Podcast (de Kopschop Special) gaat het uiteraard ook over dat walgelijke tuig. En dat van D66.

UPDATE And counting…

UPDATE 2 Stoer, hoor!


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Doneren kan via Backme. Waarvoor dank!