Beste Pieter,

Daar was-ie dan!

De gamechanger van de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

De draai waar iedereen die de Nederlandse bevolking een warm hart toedraagt op zat te wachten.

Maandag 18 september, 22.45 uur.

Bij de talkshow ‘Humberto’ stelde een andere gast, Hans Kraay jr., jou de hamvraag.

“Is het honderd procent uitgesloten dat u premier wordt?”

Je antwoord: “Ik ben de campagne begonnen met: ‘Ik ben geen premierskandidaat’. Ik moet wel zeggen: dat was ook omdat ik best een moeilijke twee jaar achter de rug had en dacht: joh, moet ik dit mezelf nou aandoen…”

En toen kwam-ie!

(Advertentie)

“…maar ik begin er wél lol in te krijgen.”

Daarna volgden nog wat mitsen en maren van de categorie: “Ik denk niet dat ik een premierskandidaat moet leveren”, maar dat is niet aan jou.

Dat maken wij, de kiezers, wel uit 🙂

Ik weet honderd procent zeker dat de twee concurrerende lijsttrekkers die zichzelf als premierskandidaat zien (Dilan Yesilgöz van de VVD en Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA) op het moment dat jij de draai maakte, bestookt werden met WhatsApp-berichten met de strekking: “Kut!”

Dit was niet waar ze op zitten te wachten.

Sterker: dit is hun grootste nachtmerrie.

Eerst doet die Omtzigt ondanks een ranzige smeercampagne van VVD- en D66-mastodonten als Henk Kamp en Alexander Pechtold met een eigen partij mee aan de verkiezingen.

Dan pakt-ie in alle peilingen meteen de meeste zetels.

(Advertentie)

En vervolgens zit-ie in een talkshow bij Humberto Tan waarin we hem nul keer zien hakkelen, veel zien stralen en zelfs -heel tegennatuurlijk voor hem- het woord ‘lol’ horen gebruiken en zegt hij dat hij níet meer uitsluit dat hij premier wil worden.

Bam!

Bam!

Bam!

En dan vergeet ik nog dat je even daarvoor de PVV van Geert Wilders níet definitief uitsloot als mogelijke coalitiepartner.

Waarmee een stabiele en breed gedragen coalitie van tegen de 90 zetels van NSC, VVD, BBB en PVV opeens tot de mogelijkheden behoort, in plaats van een linkse dramcoalitie van een partij of vijf, zes onder leiding van de onuitstaanbare burgerhater Frans Timmermans.

En ja, Pieter, ik weet het, ik weet het…

(Advertentie)

Jij hebt met één partij grote moeite.

Ik weet heus wel dat die de afgelopen dertien jaar voortdurend de bijl aan de wortel van de rechtsstaat zette.

Maar misschien moet je Dilan Yesilgöz toch maar de kans geven om als vice-premier te bewijzen dat de VVD zonder Mark Rutte weer een nette partij kan worden.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Om je eraan te herinneren dat ook jij blunders maakt.


Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (vaste via Backme, incidentele via Bunq) lever ik, ter vermijding van de mattenklopper, onmiddellijk in bij mevrouw Dijkgraaf.

Dank voor jullie donaties!