Beste Pieter,

Genoeg geneuzeld.

Let’s cut the crap.

Jij moet de knoop maar eens gaan doorhakken.

Stap je wél of stap je níet in een kabinet met PVV, VVD en BBB?

Als je de Omtzigt-methode zou mogen toepassen om die beslissing te nemen, verwacht ik dat we moeten wachten tot prinses Amalia koningin is en Arabisch de voertaal op de Nederlandse basisscholen.

Daarom ga ik je helpen.

Met de Dijkgraaf-methode.

In 2012 heb ik tijdens een werkvakantiemaand op Aruba namelijk ‘Het Grote Beslisboek’ geschreven, waarin werkelijk alles staat over hoe je belangrijke beslissingen in je leven moet nemen.

(Advertentie)

Dat is een vuistdik boek.

Maar omdat jij woensdag doodmoe was en vandaag en morgen weer moet onderhandelen met Geert, Dilan en Caroline, kan ik je de methode ook in slechts zeven of acht stappen laten toepassen.

Minuutje werk, dan weet je alles.

Stap 1. Je stelt jezelf de vraag: ga ik wel of ga ik niet in een kabinet met PVV, VVD en BBB?

Stap 2. Je pakt een munt.

Stap 3. Je benoemt ‘kop’ tot ‘wel’ en ‘munt’ tot ‘niet’.

Stap 4. Je gooit (net als bij het tossen op het voetbalveld) de munt de lucht in.

(Advertentie)

En dan komt nú de cruciale stap.

Stap 5. Beslis als je de uitkomst ziet (‘kop’ is ‘wel’, ‘munt’ is ‘niet’) of je de munt nóg een keer wilt gooien. Bij ‘nee’: ga verder naar stap 7.

Stap 6. Wil je de munt nog een keer gooien, dan gooi je ‘m níet opnieuw (want Nederland redden is serious business), maar kies je automatisch de andere kant van de munt en gaat verder naar stap 7.

Stap 7. Vertel Geert, Dilan, Caroline, Richard en neef Elbert of je wel of niet in een kabinet stapt met PVV, VVD en BBB.

Stap 8. Neem een borrel.

(Advertentie)

Aangezien ik zeker weet dat Geert, Dilan en Caroline (net als Mark Rutte) mijn ‘Briefje van Jan’ elke dag direct na het ontwaken lezen, zullen ze je heus niet gek aankijken als je bij binnenkomst geen lijst met 85 nieuwe discussiepunten op tafel gooit, maar slechts een munt pakt.

Sterker nog: er zal waarschijnlijk een zucht van verlichting door die ruimte gaan dat je ons éindelijk een keer verlost van het Rutte-regime waar je -terecht- zo tegen te hoop liep de afgelopen jaren.

Of, bij nieuwe verkiezingen, van jou.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Beter mee verlegen dan om verlegen.