Beste Pieter,

Op 30 november 2023, een week na de verkiezingen, schreef ik jou een ‘Briefje van Jan’ dat opeens een rolletje zou hebben gespeeld bij de formatie.

Dat kwam doordat Geert Wilders het destijds retweette (en later weer verwijderde).

In de media (gisteravond nog toen je bij ‘Humberto’ zat) wordt sindsdien gedaan alsof Wilders jou (over de band) ‘een katholieke gluiperd’ noemde.

Ik moet dat toch even rechtzetten.

Het gekke is namelijk: zelfs ík noemde je in dat briefje geen ‘katholieke gluiperd’.

Misschien goed om dat briefje nog even in de herhaling te gooien.

Het ging zo:

(Advertentie)

“Beste Pieter,

Mij is het altijd een raadsel hoe het kan dat exacte wetenschappers in God geloven.

Jij bent econometrist.

En toch belijdend katholiek.

Het orthodox-protestante Nederlands Dagblad had daarover op 1 september een observatie die mij de ogen opende.

“De politieke ideeën van Pieter Omtzigt komen regelrecht uit de katholieke leer. Zelfs het feit dat Omtzigt het katholieke karakter ervan verzwijgt, is heel katholiek.”

Práchtig gezegd!

Toen ik die laatste zin las, viel het kwartje bij mij.

Dát, dat gluiperige katholieke, was wat me al die tijd de kriebels bezorgde.

(Advertentie)

Enerzijds had en heb ik een enorm respect voor hoe jij opkomt voor burgers die vermorzeld zijn en worden door een crimineel opererende overheid en hoe je je verzet tegen de machiavellisten van de zittende macht.

Anderzijds heb ik jouw kritiek op ‘politieke spelletjes’ altijd met een grote korrel zout genomen omdat je ze volop meespeelde. Jij kon janken over het lekken van documenten naar de pers en op dezelfde dag zélf documenten lekken naar de pers. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je bijna twee decennia lang bij stemmingen in de Tweede Kamer altijd (!) tekende bij hetzelfde kruisje als de rest van de CDA-fractie. Tot zover ‘zonder last’ (en ruggenspraak).

Maar goed, die positie als vierde partij van Nederland, met twintig zetels in de Tweede Kamer, is jou natuurlijk van harte gegund.

De boel moet op de schop.

En niet zo’n beetje ook.

Dat vind niet alleen ik.

Nee, dat vinden alle mensen die op de PVV stemden, alle mensen die op NSC stemden, alle mensen die op BBB stemden én alle mensen die in de leugens van Dilan Yesilgöz trapten en de VVD een laatste kans wilden geven.

(Advertentie)

Alleen is er nu een klein probleem, Pieter.

Jij, met je twintig zetels in de Tweede Kamer (en nul in de Eerste Kamer), bent nodig voor het samenstellen van een nieuw kabinet.

En dat weet je iets te goed.

Daar ontleen je bijvoorbeeld het recht aan om je in je brief aan verkenner Ronald Plasterk tot in detail te bemoeien met de wijze waarop de PVV is georganiseerd, te eisen dat met álle partijen (dus ook de terroristenvriendjes van DENK en de 9/11-ontkenners van FvD) gaat worden onderhandeld over de inhoud en dat er tot die tijd niet over een nieuw kabinet wordt gesproken.

Toen ik die brief las en je gisteren hoorde in de media, bekroop mij een heel vervelend gevoel.

Ik zei tegen mevrouw Dijkgraaf: “Pieter Omtzigt denkt, geloof ik, dat hij God is.”

(Advertentie)

Nou mag dat natuurlijk, maar gedráág je dan ook als een God.

En daar zit het probleem bij jou.

God schiep de aarde in zes dagen.

Jij denkt nu rustig zes máánden (of nog veel langer) de tijd te kunnen nemen voor je de zegen aan een nieuw kabinet geeft.

En al die tijd regeren VVD, D66, CDA en Christenunie (zonder mandaat van de kiezer) gewoon door.

Jouw schuld.

Jij zorgt dat de duivel kan doordenderen.

Groet,

JanD”

Wat ik dus wél schreef is dat ik bij jou altijd een dubbel gevoel had.

(Advertentie)

Enerzijds bergen respect voor hoe je opkomt voor mensen die in de shit zitten (Toeslagenouders).

Anderzijds ‘kriebels’, omdat je altijd zei je te verzetten tegen politieke spelletjes, maar ze zelf volop speelde.

En die kriebels verklaarde het orthodox-protestante Nederlands Dagblad dus met een observatie over jou die mij de ogen opende.

“De politieke ideeën van Pieter Omtzigt komen regelrecht uit de katholieke leer. Zelfs het feit dat Omtzigt het katholieke karakter ervan verzwijgt, is heel katholiek.”

Dat laatste vertaalde ik als ‘katholiek gluiperig’.

En ik zei dus nergens dat je een ‘katholieke gluiperd’ bént, maar wel dat je je ‘katholiek gluiperig’ gedróeg (toen je je God waande en je op een belachelijke manier met de structuur van ándere partijen ging bemoeien en eiste dat met álle partijen zou worden onderhandeld en pas daarna over een kabinet mocht worden gesproken).

Ik noemde je dus géén ‘katholieke gluiperd’ (en daardoor deed Geert Wilders dat met zijn retweet ook niet), ik veroordeelde je gedrag.

Gaan we naar gisteren.

(Advertentie)

Jij had gisteren niet het fatsoen (of de lef) om informateur Ronald Plasterk midden in zijn gezicht te vertellen dat je niet meer wilde doorpraten met PVV, VVD en BBB.

Of hem even te bellen.

Je stuurde gisteravond een appje.

Jij hield je daarna onbereikbaar voor Plasterk én voor de drie andere partijleiders met wie je twee maanden had onderhandeld, Wilders, Yezilgöz en Van der Plas.

Als Kamerleden informatie van het kabinet via de pers moesten vernemen, ontplofte je altijd.

Het was in jouw ogen (en de mijne) uiterst onfatsoenlijk dat de pers eerder werd geïnformeerd dan de volksvertegenwoordiging (en dat daardoor meestal een gekleurd propagandaverhaal ontstond).

Jij nodigde gistermíddag (dus uren voor je het nieuws wereldkundig maakte dat je uit de formatie stapte) een verslaggeefster van de NOS en twee krantenjournalisten uit om hen in een hotel alvast te melden dat je uit de formatie zou stappen en waarom.

Precies wat je anderen altijd verweet, deed je gisteren zelf.

(Advertentie)

En nu Plasterk jou en de andere drie partijleiders heeft uitgenodigd om vanavond even van je te horen waarom je nou precies uit de formatie bent gestapt, heb je niet het fatsoen om dat gesprek aan te gaan.

Plasterk én de drie andere partijleiders moeten het maar doen met de brief die je aan je leden stuurde en het interview dat je bij ‘Humberto’ gaf.

Spelletjes, spelletjes, spelletjes.

Bah.

Zou het mij verbazen als jij binnenkort met Frans Timmermans zit te onderhandelen over een kabinet Timmermans 1 en dat kabinet er ook komt?

Geen seconde.

Twéé katholieke gluiperds onder elkaar, dat moet lukken…

Groet,

JanD

UPDATE Doodop en een paar dagen met reces. Je kunt wel raden waar dit heen gaat met Pieter Omtzigt. En hier heel wijze woorden van Bart Nijman:

PS. Deze keer geef ik mezelf maar eens een cadeautje, want ik voel vandaag de onbedwingbare neiging mijn boekenkast op te schonen. En dan maar hopen dat katholieken minder lange tenen hebben dan moslims…

PS2. In de ‘Nare Jongens Podcast’ waren Bas Paternotte en ik on fire. En dan moet de ‘Bellen met Bassie’-podcast van vanmiddag nog komen…