Meneer Schouten,

Als ik nou tijdens mijn 42 jaar in de media één ding geleerd heb, is het dat je mensen die je doodknuffelen altijd moet wantrouwen.

U zei tijdens het kort geding dat u had aangespannen tegen Maxime Meiland (en tegen uitgeverij Osjato en mij) tegen de rechter: “Jan Dijkgraaf is een zéér gerespecteerd journalist”.

Vóór mensen u nou gaan geloven, zet ik dat graag even recht.

Ik ben helemaal geen gerespecteerd journalist, joh.

Ik stel slechts vragen.

Mag ik?

(Advertentie)

Vindt u uw enórme mediageilheid eigenlijk een handicap?

Heeft u er achteraf weleens spijt van gehad dat u zich, terwijl het lijk van advocaat Derk Wiersum bij wijze van spreken nog heet was, direct aanbood om de begeleiding van Marengo-kroongetuige Nabil B. op u te nemen?

U vroeg uw boezemvriend Peter R. de Vries om de overstap te maken van de journalistiek naar het ‘adviseurschap’ van Nabil B., die betrokken was bij meerdere moorden. Heeft u daar achteraf weleens spijt van gehad?

Bent u het met mij eens dat uw boezemvriend Peter R. de Vries niet is omgelegd vanwege zijn journalistieke werkzaamheden, maar vanwege zijn betrokkenheid bij de verdediging van Nabil B.?

Zou uw boezemvriend Peter R. de Vries nog hebben geleefd als u hem niet had aangesteld als ‘adviseur’ van Nabil B.?

(Advertentie)

Was het in dat licht bezien niet wat pathetisch dat u de spreuk ‘On bended knee is no way to be free’, die uw boezemvriend Peter R. de Vries op zijn kuit had laten tatoeëren, na de moord op De Vries op de uwe liet tatoeëren?

En vindt u het niet ongepast dat u ook dáár weer een heel mediaspektakel van maakte?

Is het toeval dat advocaat Onno de Jong, met wie u Nabil B. aanvankelijk sámen verdedigde, toen hij later opnieuw de verdediging van B. op zich nam weigerde dat weer met u samen te doen?

Van die vragen dus.

En ik stel ook weleens hypothetische vragen. Kent u dat?

(Advertentie)

Bijvoorbeeld: Zou Khalid Kasem nog altijd ‘Khalid en Sophie’ presenteren als uw boezemvriend Peter R. de Vries nog geleefd had en er dus geen ontzettende oen verantwoordelijk was geworden voor de ‘beveiliging’ van alle bandopnames van De Vries?

Zou Khalid Kasem niet hoeven vrezen voor een ‘Inez Weski-behandeling’ door het Openbaar Ministerie als uw boezemvriend Peter R. de Vries nog geleefd had?

En zou nepobaby Royce nog wél een redelijke reputatie als advocaat hebben gehad als uw boezemvriend en zijn vader Peter R. de Vries nog had geleefd?

Snapt u?

Een “zéér gerenommeerd journalist” zou die vragen niet stellen, die zou met de antwoorden komen.

Dus ik ben géén “zéér gerenommeerd journalist”.

(Advertentie)

Ik stel alleen maar vragen.

Als ik wél een “zéér gerenommeerd journalist” zou zijn, zou ik ook alláng in eventuele onfrisse zaken van u én in het verleden van uw cliënt, die Maxime Meiland zo besmeurt, gedoken zijn.

Want ik ken natuurlijk door die zaak die u tegen Maxime en ons aanspande als één van de weinige ‘journalisten’ zijn eh… namen.

Maar daar ben ik toch veel te lui voor, joh!

Zulke dingen doe ik echt alleen als ik ertoe gedwongen word…

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Een soort ‘Don’t fuck with Frank de Grave’.

PS2. In de ‘Bellen met Bassie’-podcast (Champagne!) hebben de ‘Nare Jongens’ het ook weer gezellig over u gehad.