Meneer Rosenmöller,

Er zijn weinig politici van partijen die nooit in de regering zaten die twéé keer grote invloed hebben op het leven van héél veel Nederlanders.

U bent misschien wel de enige.

De tweede keer is vandaag.

U helpt in uw rol van fractievoorzitter van GroenLinks de nieuwe Pensioenwet van het rampenkabinet Rutte 4 in de Eerste Kamer samen met de PvdA aan een meerderheid.

Die wet móet er deze maand even doorheen gejast worden, omdat de politieke verhoudingen in Nederland dusdanig veranderd zijn dat minister Carola Schouten na installatie van de nieuwe Eerste Kamer niet meer zomaar op een meerderheid kan rekenen.

(Advertentie)

Vandaag debat afronden.

Volgende week stemmen.

Op 6 juni het afscheidsfeestje.

Op 13 juni installatie van de nieuwe Eerste Kamer.

Het mág van de wet, hè.

De huidige Eerste Kamer mág beslissen wat er gebeurt met de 1500 miljard euro die alle Nederlandse werknemers bij elkaar gespaard hebben toen ze verplicht pensioen afdroegen.

De huidige Eerste Kamer hóeft niet te luisteren naar allerlei deskundigen.

Niet naar wetenschappelijke instituten van politieke partijen.

Niet naar Pieter Omtzigt, het Kamerlid dat de nieuwe wet wél goed bestudeerd heeft en dat voorspelt dat die nieuwe wet een epische faal wordt, nog véél groter dan de Toeslagenaffaire.

(Advertentie)

Het mág, maar het is gezien de inhoudelijke weerstand immoreel, nu de kiezers op 15 maart het ‘partijkartel’ van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, PvdA én uw GroenLinks de meerderheid hebben ontnomen.

Dúbbel immoreel is het als iemand die bestuurslid is van het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) in zijn rol als Eerste Kamerlid mee stemt over die wet.

U dus.

Duidelijker kan belangenverstrengeling niet zijn.

Grappig detail voor de ‘linkse’ kiezertjes: u zit niet namens werknemers in het ABP-bestuur. Nee, u zit er namens de werkgévers.

Duidelijker kan verraad niet zijn.

Enfin, u bent (net als collega-senator Ria Oomen van het CDA én het pensioenfonds PWRI) straks verantwoordelijk voor mogelijke portemoneepijn bij miljoenen Nederlanders die hun AOW’tje ooit hoopten aan te vullen met een leuk pensioentje.

Dat ze zélf verplicht bij elkaar hadden gespaard.

U weet het.

(Advertentie)

U dendert desondanks door.

Dat is een hoge prijs om GroenLinks in het volgende kabinet wel als vijfde of zesde wiel aan Mark Ruttes wagen te mogen zien hangen.

Oh ja.

Ik schreef dat u twéé keer grote invloed had op het leven van héél veel Nederlanders.

Dit was de tweede keer.

De eerste keer?

Dat was toen u Pim Fortuyn dood wenste.

Dat deed u toen hij bij Leefbaar Nederland moest vertrekken na een Volkskrant-interview waarin hij ervoor pleitte om het discriminatieverbod uit de Grondwet te schrappen en het Vluchtelingenverdrag en het Verdrag van Schengen op te zeggen (omdat hij 16 miljoen inwoners wel genoeg vond).

“Ik denk dat Fortuyn zich in zijn eigen vinger heeft gesneden. Ik hoop dat, en ik hoop dat de wond zo diep is dat het bloeden voor 15 mei niet ophoudt”, zei u, toen nog als partijleider van GroenLinks.

(Advertentie)

Het was één van de hondenfluitjes uit politiek en media die de linkse milieuactivist Volkert van der Graaf aanzette om Nederland te behoeden voor Fortuyn.

Daardoor mislukte de eerste kansrijke aanval op het partijkartel.

En moesten we 21 jaar wachten op de volgende.

Een periode waarin Mark Rutte met behulp van de bevriende partijen zijn verwoestende werk kon doen.

Om nou te voorkomen dat u een dérde keer uw stempel drukt op de Nederlandse geschiedenis, heb ik een vraag aan u.

Wilt u deze keer, bij Caroline van der Plas, uw bloedhonden weghouden in plaats van opnaaien?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Dan ziet u elke dag wat u veroorzaakt heeft.

PS2. Tijd voor een poll. We hoeven ‘m niet eens te fucken.

UPDATE LOL. Nog leider van de op BBB na grootste fractie in de Eerste Kamer ook.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Doneren kan via Backme. Waarvoor dank!