Beste mensen,

De Kiesraad heeft bepaald welke partijen over zes weken aan de parlementsverkiezingen mogen meedoen. In totaal zijn er 26 door de ballotage gekomen.

Het zijn interessante tijden om een campagne te voeren. Door hoogoplopende emoties over allerlei verschillende ontwikkelingen, zoals klimaatprotesten, een migratieprobleem en verschillenden oorlogen, is het best eenvoudig om mensen te bespelen.

Dat bewezen bijvoorbeeld de politici die moedwillig een herdenkingsmoment in de Tweede Kamer oversloegen, omdat ze niet het fatsoen konden opbrengen om stil te staan bij íedereen die onschuldig is gestorven in een gewapende strijd.

De komende weken vormen de ideale periode voor ophitsers en demagogen die zetels in het nieuwe parlement willen bemachtigen. Ze kunnen zich precies gedragen naar de wensen van een hardvochtige achterban.

Er wordt naar de voorpagina van de kranten gekeken en op basis van de tegenstellingen in de samenleving doet men aan cliëntelisme – oftewel politieke klantenbinding. Het gaat helemaal niet over vrede, ze vinden hun eigen positie veel belangrijker.

(Advertentie)

Maar ons land heeft geen politici nodig die zich laten leiden door de ondoordachte en barbaarse teksten van de leden op hun eigen Facebookpagina.

Het is veel interessanter om te kijken wie nu juist zijn eigen electoraat durft uit te dagen om anders over bepaalde kwesties te denken en misschien zelf van de gelegenheid gebruik maakt om een beetje heropvoeding aan te bieden.

Ik snap dat het verleidelijk is om de actualiteit te gebruiken om populair te worden. Mark Rutte heeft zelfs een keer de verkiezingen gewonnen door een Turkse minister de toegang tot ons land te ontzeggen.

Er zijn echter wel morele grenzen. Wie de komende weken naar debatten kijkt en daarin hoort dat lijsttrekkers op een slinkse manier over de rug van onschuldige mensen hun populariteit proberen op te krikken, mag gerust aan hun integriteit twijfelen.

Juist de mensen die zich nu waardig en realistisch gedragen, zijn bestuurders die we in de toekomst nodig hebben.

Zij worden nu onbedoeld en onverwacht getest door alle ontwikkelingen op de wereld. Als je op die manier naar de politieke campagnes kijkt, wordt het kiezen al een stuk eenvoudiger. Daar kan geen stemwijzer tegenop.

(Advertentie)

Hallo!

Hallo!!!

HALLO!!!

Zijn jullie er nog?

Wat dachten jullie?

Die Dijkgraaf was het zo zat om wéér zelf een ‘Briefje van Jan’ te tikken over Israël en die Hamas-terroristen, die heeft ChatGPT weer aan het werk gezet om een klok/klepel-stukkie te tikken zonder ook maar één naam te noemen?

Of dachten jullie: die Dijkgraaf heeft op vrijdag de dertiende toch geen TIA gehad, dat-ie dit soort geneuzel aflevert?

Of: die Dijkgraaf gaf gisteren een gastles over het schrijven van columns voor VMBO’ers op het Zuyderzee Lyceum in Lemmer en beloofde de beste column die zij zouden maken vandaag als ‘Briefje van Jan’ te publiceren?

Nou, ik kan jullie geruststellen.

Ik ben het tikken van het ‘Briefje van Jan’ nog lang niet zat en ik ben nooit te laf om namen en rugnummers te noemen.

Ik heb geen TIA gehad.

En VMBO’ers, zeker die uit Lemmer, kunnen beter dan dit.

(Advertentie)

Nee, deze ‘column’ staat vandaag afgedrukt in de grootste krant van Nederland.

En is blijkbaar geaccepteerd door een chef van de krant, geredigeerd door een eindredacteur van de krant en goedgekeurd door een hoofdredacteur van de krant.

U mag één keer raden welke schandvlek voor mijn vak dit soort troep durft in te leveren.

En hoe de krant heet die haar lezer zo minacht.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Met de groetjes van iemand die het wel kan.

PS3. In de ‘Bellen met Bassie’-podcast (afl. 62: Godwinnen) kon u gisteren horen dat ik Wilders juist uiterst prudent vind acteren.


Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Backme of  Bunq. Kopen via mijn Amazon-link is ook top!

Dank voor jullie donaties!