Beste Martin,

Prima opgelost, die schoolpleinruzie tussen Jesse Klaver en Thierry Baudet.

De laatste een briefje sturen dat hij zich de volgende ochtend om 9.15 uur bij de schooldirecteur moet melden, er niet moeilijk over doen dat hij zijn kickbokstraining prioriteit geeft en telefonisch contact met je opneemt en met hem afspreken dat hij ‘sorry’ zegt tegen de andere kleuter. Waarna deze kleuter een filmpje opneemt waarin hij drie keer sorry zegt, maar ook ronduit ontkent dat hij de andere kleuter beloofde hem op zijn bek te slaan. Wat hem vergeven wordt omdat iedereen wel weet dat hij ze niet alle 24 meer in het kratje heeft.

Binnen 24 uur nadat het explosief werd gevonden, was het ontmanteld en afgevoerd.

Dat was bij je voorgangster Vera Bergkamp wel anders gelopen…

Chapeau dus!

Voor de zekerheid heb ik voor de lezers van mijn dagelijkse ‘Toetje van Jan’ een poll aangemaakt of jouw aanpak van de leider van FvD gevolgen had voor hun waardering voor jou in je nieuwe rol als Kamervoorzitter.

Dit was vanochtend om 7.01 uur de tussenstand:

Nou, dat lijkt me duidelijk.

Een Noord-Koreaanse meerderheid vindt jou nog altijd een top-voorzitter van de Tweede Kamer!

(En ik heb nog 8 procent van de Toetjes-lezers op te sporen en te lozen, maar dat zal met behulp van de Tsjechische geheime dienst wel lukken…)

Er is echter wel een probleem, Martin.

In De Telegraaf stond vanochtend dat jij als schooldirecteur niks kan doen tegen Kamerleden die elkaar voor de bek willen slaan.

Ik citeer: “Het is volgens de Kamervoorzitter niet mogelijk om Baudet een straf op te leggen, omdat de spelregels van de Tweede Kamer daar niet in voorzien. Sinds kort is het uiten van bedreigingen daarin wel opgenomen als reden voor de Kamervoorzitter om in te grijpen. Maar dat kan alleen als het in het debat gebeurt, zegt Bosma: ‘Er zijn geen sancties mogelijk. We hebben alleen beperkingen voor tijdens de vergadering’.”

(Advertentie)

Kortom: zodra jij in de Nationale Vergaderzaal een vergadering afhamert, kunnen de Kamerleden doen en laten wat ze willen.

Dan draaien de camera’s dus nog…

Dan is de pers dus nog aanwezig…

Dan zitten er dus nog schoolklassen (en plattelandsvrouwen) op de publieke tribune…

Snap je wat ik bedoel?

Stel dat dan -ik noem maar iets geks- een VVD-Kamerlid zijn stagiaire op jóuw voorzittersstoel neerzet, zijn Broeke op zijn enkels laat zakken en zich oraal laat bevredigen.

Geen sancties!

(Advertentie)

Of dat Pali Piri van GroenLinks/PvdA een koran op jouw voorzittersdesk zet en om haar vrienden van Hamas te steunen keihard ‘From the river to the sea, Joden moet ik nie’ gaat staan gillen.

Geen sancties!

Of dat die lui van Denk de azaan uit hun gettoblaster laten knallen, hun matjes uitrollen, hun schoenen uittrekken (gatver!), knielen met hun hoofd richting het oosten en zich laten inspireren door een opgenomen speech van de islamitische haatprediker Mohamed Hoblos.

Geen sancties!

Of dat GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans besluit dat hij voor zijn vaandelvlucht naar een nieuwe internationale functie, één keer de toneelversie van de film ‘La Grande Bouffe’ in de Nationale Vergaderzaal wil spelen, náákt, met Asha ten Broeke van de Volkskrant als zijn tafeldame.

Geen sancties!

(Advertentie)

Of dat die olifant uit de Rolo-reclame heeft geroken waar CDA-leider Henri Bontenbal is, zijn begeleider hem niet meer kan houden, hij de Nationale Vergaderzaal in stampt, reservist Derkie Boswijk zijn grote held wil redden en met zijn Kalazhnikov probeert de olifant te doden, Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren dat ziet en woedend op Boswijk afrent, niet wetend dat Boswijk bang is voor oude én kleine vrouwtjes, Boswijk het op een lopen zet en tijdens zijn run naar buiten de helft van de mensen op de publieke tribune neerknalt en…

Nou ja, geen sancties dus.

Kortom, beste Martin, ik denk dat de reglementen toch nog wat aanpassing behoeven.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Want je raakt nooit uitgeleerd.