Broertje!

Fijn dat je het weer een tijdje van me hebt overgenomen.

Maar vanaf vandaag ben ik weer terug.

Een dagje eerder dan gepland.

Schuld van Iran, dat gisteravond de aanval op Israël opende.

Ik moet er toch niet aan denken dat mijn-broertje-het-GroenLinks-lid op míjn website Johan Derksen gaat imiteren en uit gaat leggen dat de Joden het ook wel een beetje aan zichzelf te danken hebben?

Of dat mijn-broertje-het-GroenLinks-lid zo’n ‘gestolen land’-verhaal gaat afsteken en dan even vergeet uit te leggen dat de Joden nou niet echt vrijwillig dat stukje woestijn rond Jeruzalem en Tel Aviv zijn gaan ontwikkelen na de Tweede Wereldoorlog.

Of dat mijn-broertje-het-GroenLinks-lid welbewust over het hoofd ziet dat Israël een land is dat doorgaans niet aanvalt, maar zich verdédigt, omdat het te maken heeft met meerdere vijanden die geïnspireerd worden door een primitieve veroveringsreligie.

Die afgang bespaar ik je liever.

(Advertentie)

Jíj bent van oorsprong een pacifist, die via de PSP door samensmeltingen met onder meer de communisten bij ‘GroenLinks’ op de ledenlijst is beland. Je blijft die inmiddels met de PvdA verloofde partij trouw (wat op zich te prijzen is, trouw). Maar je sluit ook je ogen voor de ‘nieuwe radicalisering’ die redelijk onder de radar plaatshad (al ben ik het Moslimbroederschapmeisje niet vergeten) en die in de vorm van puur antisemitisme na de pogrom van 7 oktober door Hamas in het volle licht is komen te staan.

En die maar één voordeel had voor Nederland: niet jullie nep-Messias Frans Timmermans was na 22 november de leider de grootste partij, maar Geert Wilders.

Dat bood dan toch weer een klein beetje hoop dat de Nederlandse bevolking de propaganda van politiek en systeemmedia niet meer voor zoete koek slikt.

En dat de democratie nog werkt.

(Advertentie)

Van mij ga je trouwens óók geen doorwrochte analyses lezen over de gevolgen van de aanval van Iran op Israël van gisteravond.

Dat betekent niet dat ik de gebeurtenissen in en boven Israël niet volg, maar ik ben opgevoed met de spottende uitdrukking ‘De hoofdredacteur van de Goudsche Courant waarschuwt het Kremlin voor de állerlaatste keer’. Die werd gebruikt als het chefje van een regionaal krantje (overigens met een grotere oplage dan Vrij Nederland en De Groene momenteel bij elkaar hebben) weer eens een ‘hoofdredactioneel artikel’ schreef over de Koude Oorlog.

‘Briefje van Jan’ heeft geen buitenland-redactie.

Anders gezegd: deze schoenmaker blijft lekker bij zijn eigen leest. Dat is: de politiek in Nederland (en het hoofdkantoor in Brussel).

En om verzuring te voorkomen hier en daar een beetje entertainment.

Nou ja, één ding dan toch over Israël.

(Advertentie)

Zo’n ‘Iron Dome’, het afweersysteem dat voorkomt dat het land én de inwoners totaal verwoest worden door een invasie van raketten, daar kunnen jij en ik als ware pacifisten toch alleen maar met bewondering naar kijken?

Toch?

En nu dacht ik: moeten wij ook niet zoiets hebben?

Als concept dan, hè.

Dat we systematisch en radicaal -uiteraard zonder bloedvergieten- ellende vanuit andere landen tegenhouden, waardoor we in Nederland de verzorgingsstaat in stand zouden kunnen houden?

Denk daar tot mijn volgende vakantie maar eens rustig over na, Keessie!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor als je ooit twijfelt of ‘schrijver’ een serieus beroep is…