Meneer De Jonge,

Ik wil u graag even mee terugnemen naar de avond van vrijdag 11 november 2022.

Toen verscheen op de website van de (volgens menigeens volstrekt onafhankelijke) NOS een opmerkelijk bericht.

Oud-voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden (CDA) was jarenlang belangenbehartiger van het Kremlin, schrijft NRC. Hij is ingezet door Rusland om de westerse opinie en westerse politici te beïnvloeden, concludeert de krant op basis van documenten en e-mails.

Op kosten van Rusland reisde Van der Linden, die voor het CDA staatssecretaris voor Europese Zaken, Tweede Kamerlid en senator is geweest, door Europa en probeerde hij EU-sancties tegen Moskou te beperken. Ook zou hij nauwe banden hebben gehad met een Russische spion en in Wenen hebben afgesproken met een Russische, extreemrechtse politicus, die destijds op de EU-sanctielijst stond.”

(Advertentie)

De Volkskrant schrijft ook over de 78-jarige Van der Linden. Hij zou in 2019 zijn geobserveerd en afgeluisterd door de inlichtingendienst AIVD. In dat jaar zou hij vanuit Nederland een waarschuwing voor zijn Russische contacten hebben gekregen, zoals voor de Russische spion Valeri Levitski. Die regelde volgens de krant bijvoorbeeld reizen naar congressen in Moskou. De CDA’er bevestigt tegen de journalisten dat Moskou zijn vliegreizen, verblijf en soms ook dinerkosten vergoedde als hij naar Rusland kwam.

In de twee artikelen staat dus ook dat de politicus een ontmoeting heeft gehad met de extreemrechtse Russische politicus Leonid Sloetski op een hotelkamer in Wenen. Op dat moment, in 2018, stond deze persoon op de Europese sanctielijst. Gedurende die periode was Van der Linden lid van de buitenlandcommissie van het CDA. Van der Linden ontkende volgens de krant aanvankelijk de ontmoeting. Maar nadat hij geconfronteerd zou zijn met bewijs trok hij deze ontkenning in. ‘Ik zal niet zeggen dat ik er niet geweest ben, maar als je mij vraagt: waar ging het over? Ik zou het niet meer weten’.”

Ik was het eerlijk gezegd helemaal vergeten.

U niet, hè?

(Advertentie)

Nu snap ik nóg beter waarom u het rapport dat u in uw rol als minister van Binnenlandse Zaken beloofde over de verspreiding van desinformatie en betalingen aan Nederlandse politici door Rusland pas eind dit jaar gaat publiceren.

Het gaat er helemaal niet om dat het partijkartel met de bevriende media Geert Wilders willen proberen te beschadigen.

Althans: niet alleen om het criminaliseren van Wilders.

Jullie zijn vooral doodsbang dat de kiezers er vóór de verkiezingen van het Europees Parlement achter komen bij welke partijen de rotte appels wél zitten…

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor het geval u PvdA’er Rob Oudkerk tegen het lijf loopt…