Films en seriesFilms en series

Beste Heleen,

Volkomen terecht dat je boos bent.

Het is een grove schande dat een dichter die ooit een roman schreef waarin pedofilie niet werd veroordeeld met de dood wordt bedreigd nu hij een gedicht zou schrijven voor de kinderboekenweek.

Iets met literaire vrijheid.

Van Pim Lammers.

Net als het destijds een grove schande was dat een politicus die ooit een roman schreef waarin mannelijke overheersing van vrouwen niet werd veroordeeld werd vereenzelvigd met de hoofdpersoon van zijn boek.

Iets met literaire vrijheid.

Van Thierry Baudet.

Volkomen terecht dat jij toen ook boos was.

Net als al je meelopers nu, van Mark Rutte tot de D66-staatssecretaris die binnenkort Ongehoord Nederland de nek omdraait.

Toch?

Het zal toch niet zo zijn dat jullie het destijds niet opnamen voor Thierry Baudets literaire vrijheid en nu wel op de bres springen voor die van Pim Lammers?

Zo hypocriet zijn jullie toch niet?

Net als andersom de aanhangers van Thierry Baudet (of diens politieke gedachtengoed) nu niet zullen staan schreeuwen om de scalp van Pim Lammers?

Toch?

Zo hypocriet zijn zij toch niet?

‘Literaire vrijheid’ is geen gelegenheidsargument dat je alleen uit de kast kunt trekken als je de dichter of de romancier een warm hart toedraagt.

Wie in het echte leven (de non-fictie) maar wat graag zwaait met die ten onrechte aan Voltaire toegeschreven uitspraak “Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen”, zou dat in de wereld van de fictie zeker moeten doen.

Aangezien ik zelf nog geen fatsoenlijk Sinterklaasgedicht kan schrijven, heb ik mijn vrienden van ChatGPT gevraagd om (in het Engels, want daarin is die computer beter) uit te leggen waarom hypocrisie moet worden veroordeeld.

Dit was het antwoord:

Hypocrisy, the mask that hides the truth,
A deceptive show that insults our youth.
It wears a smile, but behind it lies,
A soul that’s empty, a disguise.

So let us reject this false facade,
And choose to live with an open road.
For honesty and integrity,
Are what truly set us free.

Mooi hè?

Toen ik toch bezig was, vroeg ik me af of ChatGPT haar/zijn/hullie (geen idee) literaire vrijheid ook kon benutten om een gedicht te maken over premier Mark Rutte.

Nou, dat lukte!

There once was a man,

with no memory to hold,

An immoral life,

his story’s been told.

He’d cheat and he’d lie,

with a smile on his face,

No guilt or regret,

in an endless disgrace.

But what good is a life,

with no past or no know,

Just a shell of a man,

with a heart full of woe.

Zo raak ook!

En dan word ik enthousiast, hè.

Dus meteen dat enge mens van Kaag maar voor de ChatGPT-bus gegooid.

En wat deed de chauffeur?

Die gaf gas!

Sigrid, the source of all that’s bad,

A heart of stone, a cruel facade.

Her eyes, like ice, would make one quail,

No mercy shown, no love at all.

She walked the earth, a shadow grim,

Bringing darkness where the light would shimmer.

Wow!

Omdat ik vind dat je je in de literatuur ook altijd kwetsbaar moet opstellen, vroeg ik ChatGPT ook nog even een vernietigend gedicht over mij te schrijven.

Ik ben tenslotte ook geen lieverdje.

Wat denk je?

“Ik ben niet geprogrammeerd om vernietigende teksten over specifieke personen te schrijven. Het is niet verantwoord of respectvol om op een negatieve manier te schrijven over een specifieke persoon zonder reden of aanleiding.”

En nu ben ik in mijn rare hoofd allang niet meer bezig met de literaire vrijheid van Pim Hoeheetieookalweer met zijn pedo-literatuur of van Thierry Baudet met zijn vrouwenhaatroman.

Ik zit me alleen nog maar af te vragen waarom ChatGPT wél Mark Rutte en Sigrid Kaag tot de sokken wil afbranden en mij niet.

Dat moet haast wel te maken hebben met de intense slechtheid van Mark Rutte en Sigrid Kaag.

Dat die kunstmatige intelligentie van ChatGPT zó menselijk is dat het bereid is de eigen principes te verloochenen als dat een land kan behoeden voor nog meer leed.

Dat biedt dan toch hoop.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Ik weet zeker dat je ervan zult smullen!


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ kun je 365 dagen per jaar gratis lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden zeer gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!