Beste Guido,

Nou, nou.

Poeh, poeh.

Dat was ons het weekendje wel.

Neem nou de zaterdag.

“Ongedierte, dit sujet”, schreef je op Twitter over Volkskrant-columniste Asha ten Broeke.

Neem daarna de zondag.

Toen tikte je, zonder haar naam te noemen: “Een post van mij over een column en de schrijfster daarvan levert intense feedback op. Ik reageerde als betrokken privépersoon op de inhoud, die mij erg trof. Dat had ik bij nader inzien anders kunnen formuleren. Daarom zal ik de post verwijderen.”

(Advertentie)

Me dunkt, Guido den Aantrekker.

Dat had je zéker anders kunnen formuleren.

Misschien wel anders móeten formuleren.

Zelfs ik kan in no time zeven alternatieven bedenken.

Welke dan?

Nou, ‘columniste’.

Of: ‘DPG-collega’.

Of: ‘Asha’.

Of: ‘vrouw’ (hoewel je daarmee moet oppassen, want dat kan bij dit eh… mens weleens veranderen).

(Advertentie)

Misschien anders het veilige: ‘Ten Broeke‘.

Of: ‘XR-activiste’.

Of gewoon: ‘Volkskrant-schrijfster’.

Ik ken je uit onze gezamenlijke Panorama-tijd toch als een uitzonderlijk creatief talent, Guido.

Dus ik snap het niet.

Ik begrijp oprecht niet dat je geen ‘columniste’, ‘DPG-collega’, ‘Asha’, ‘vrouw’, ‘Ten Broeke’, ‘XR-activiste’ of ‘Volkskrant-schrijfster’ hebt gebruikt voor het omschrijven van die enge hitser die vindt dat de Dodenherdenking moet worden verstoord.

Dat klinkt toch veel vriendelijker dan ‘sujet’, als je dat stuk ongedierte wilt typeren?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Want ik weet vrij zeker dat je die nog niet hebt.