Beste Gideon,

Mooi cadeautje!

Eindelijk haalt Forum voor Democratie weer eens de krant.

We hebben de hele verkiezingscampagne nog helemaal níks gehoord van of over FvD en dan komt opeens het Openbaar Ministerie dat jullie een ideaal podium biedt.

Met de mededeling dat ze jou gaan vervolgen krijgen jullie namelijk precies de bevestiging waarop jullie zaten te wachten over een overheid die de vrijheid van meningsuiting wil aantasten.

Politiek proces!

Schande!

(Advertentie)

Je moest er wat verder voor gaan dan Geert Wilders destijds met zijn wensdroom over minder, minder, minder Marokkanen.

Want jij wordt niet vervolgd wegens iets tamelijk softs als ‘groepsbelediging’.

Nee, jij zou je schuldig hebben gemaakt aan opruiing.

Op 2 juni 2022 heb je in Tuil bij een kleine boerenmanifestatie gezegd dat het niet altijd gezond is, als er een taboe rust op het gebruik van geweld van burgers, terwijl de overheid wel geweld gebruikt.

Letterlijk zei je: “Als u onteigend dreigt te worden en u weigert, reken er maar op dat er busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen, en ze slaan u wel van het terrein af”.

(Advertentie)

Op 13 november 2022 ging je volgens het OM in de fout bij een interview met de Belgische website ‘Compleetdenkers’.

Je zei daar “te hopen op een revolutionaire beweging waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben, dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is”.

En: “Het is in het verleden in de geschiedenis vaker gebeurd natuurlijk dat regimes die zich echt tiranniek gingen gedragen op enig moment toch ten val werden gebracht door de bevolking. Wij hebben wel de aantallen uiteindelijk”.

Tja.

Ik ben zelf met jullie van mening dat het Openbaar Ministerie en de rechters de vrijheid van meningsuiting steeds verder aan het inperken zijn en dat dat een kwalijke zaak is.

(Advertentie)

Je zóu (als je zoals het OM van kwade wil bent) kunnen redeneren dat jouw uitspraken rieken naar opruiing.

“Wij hebben wel de aantallen”, duidt er bijvoorbeeld op dat jij denkt dat jullie (Forum voor Democratie dus) voldoende mensen op de been kunnen brengen om ‘het regime’ ten val te brengen.

Maar dat is contextloos.

Je moet ook altijd naar de de context kijken waarin iemand dingen zegt.

En vooral ook: tegen wie.

Het Openbaar Ministerie weet heus wel dat jullie aanhangers geen sukkels zijn die niet hoorden dat je uitdrukkelijk een disclaimer uitsprak: “bij wijze van spreken”.

Die aanhangers snappen heus wel dat je niet daadwerkelijk een oproep deed tot revolutie.

Die aanhangers zijn intelligente mensen.

(Advertentie)

Het is bijvoorbeeld niet zo dat die aanhangers denken dat de aarde plat is.

Of dat 9/11 een inside job was.

Dat vliegtuigen chemtrails verspreiden.

Dat als mensen ogende hagedissen de wereld regeren.

En dat Poetin een held is.

Het zijn geen gekkies.

Toch?

Groet,

JanD

PS. Niet alleen het OM geeft je een cadeautje, ik doe dat ook. Zeker nu je toch de kans loopt een D66-rechter te treffen.

PS2. In de ‘Nare Jongens Podcast’ (afl. 132) was het gisteren dankzij stuntelende politici van andere partijen één groot feest.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (vaste via Backme, incidentele via Bunq) lever ik, ter vermijding van de mattenklopper, onmiddellijk in bij mevrouw Dijkgraaf.

Dank voor jullie donaties!