Beste Femke,

Terwijl jij het werkschuw tuig van Extinction Rebellion dat wederom een belangrijke nationale verkeersader bezette met fluwelen handschoentjes aanpakte, belandde ik dankzij een oplettende Twitteraar op de website van makelaardij Teunisse uit Purmerend.

En wat stond bij die makelaar te koop aan de Dorpsstraat 13 in Amsterdam-Noord (Holysloot)?

Het huis dat jij in 2020 voor 682.000 euro kocht.

Het huis dat níet gebruikt mocht worden als tweede woning en dat jij dus onttrok aan de woningvoorraad, omdat je met je gezin gewoon in de (van de slavernijopbrengst gebouwde) burgemeesterswoning bleef wonen.

Het huis waarvoor je –zelfs via een geheime spoedprocedure in het college van B en W– een ‘vergunning tot woningonttrekking’ kreeg, met als argument dat je in je eerste woning (de ambtwoning aan de Herengracht die je voor een appel en een ei huurt) geen huurbescherming hebt.

(Advertentie)

Een van je woordvoerders zei toen, terwijl er pas twéé van de zes jaar van je eerste termijn als burgemeester verstreken was: “Dit huis schept zekerheid op de lange termijn”.

Natuurlijk joh, Femke Halsema (die begin 2019 al ruim 350.000 euro winst op de verkoop van haar vorige huis op de bank had kunnen zetten) zou anders zomaar dakloos kunnen raken als ze in 2024 of 2030 zou stoppen als burgemeester…

Er werd destijds nog gesuggereerd dat je de woning ook kon gaan verhuren, zodat de woningnood in Amsterdam niet met een extra woning zou toenemen. Maar dáár probeerde je natuurlijk geen toestemming voor te krijgen, omdat je gewoon een tweede huisje in Amsterdam voor jezelf wilde.

En er werd wat gegrinnikt om de houtkachel die in de woning stond (tegenwoordig noemen we dat ‘een laurabrometje doen’).

(Advertentie)

Maar natuurlijk vonden college, gemeentesecretaris, Bureau Integriteit én de Amsterdamse gemeenteraad het helemaal prima dat je een beleggingspandje in het prachtige Holysloot aan de woningvoorraad onttrok.

Zei ik daar ‘beleggingspandje’?

Verrek, dat zei ik!

Want je kocht het voor 682.000 euro.

En het staat nu te koop voor 900.000 euro.

Gezien de overspannen woningmarkt en de unieke locatie en woning (“Deze woning is meer dan zomaar een huis; het is een levensstijl”, aldus de makelaar) zal die negen ton eerder een vanaf-prijs zijn dan gewoon de vraagprijs.

Heb je straks in een kleine vier jaar toch tussen de 200.000 en 300.000 euro in je zak gestoken door die smoes over gebrek aan huurbescherming.

Netto.

(Advertentie)

Ik zag trouwens op de foto’s in de brochure van de woning dat de houtkachel er nog steeds staat en dat-ie brandt.

Wat ik niet vond?

De wapenvoorraad van je ex.

Maar die zal-ie dan bij de boedelscheiding in 2021 wel hebben meegenomen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Leuk voor op de leestafel in de ambtswoning.