Beste Esther,

De kruitdampen zijn nog niet opgetrokken.

Maar we weten één ding: het is nu ‘jij eruit of het bestuur eruit’ bij de Partij voor de Dieren.

Ik moest gisteren opzoeken wie de bestuursleden zijn die hebben besloten dat jij bij nader inzien toch niet wordt voorgedragen tot lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Op de website van de partij zag ik drie kale(nde) mannen, drie roodharige vrouwen en een roodharige man.

Ze bleken Ruud van der Velden, Elze Boshart, Gerard Kuipers, Bart Killestijn, Marnix van der Werf, Merel Hendriks en Hanke Hoogerwerf te heten.

Nóóit van gehoord.

(Advertentie)

Uit de brief die jij naar hen had verstuurd snap ik dat het bij de PvdD helemaal niet uitmaakt wie er in het bestuur zitten.

De oude oprichters van de partij trekken volgens jou nog aan de touwtjes.

Je noemt geen namen, maar ik vermoed dat je voornamelijk doelt op Marianne Thieme, die de partij in 2002 oprichtte met Ton Dekker en Lieke Keller.

Thieme en jij zijn nooit echt vriendinnen geweest, want in 2010 wilde ze je als toenmalig partijleider niet eens op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen hebben.

Iets waar de leden toen een stokje voor staken.

En ongetwijfeld doel je ook ook op Niko Koffeman.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer.

Een bewezen eh… rat.

Maar vooral ook bekend als de man die samen met Thiemes toenmalige echtgenoot Jaap Korteweg aan de basis stond van De Vegetarische Slager.

(Advertentie)

En zelf getrouwd met tv-presentatrice Antoinette Hertsenberg en fanatiek zevendedagsadventist.

Jij komt uit Katwijk, dus dan weet je waar deze kerkelijke stroming voor (zeer strenge spijswetten) en tegen is (abortus, echtscheiding en homohuwelijken).

Wat bezielt, zo vroeg ik me af, deze mensen om de eerste vrouw die de partij naar misschien wel tíen of meer zetels in de Tweede Kamer kan brengen goed twee maanden voor de verkiezingen voor de bus te gooien wegens vermeende (!) klachten over integriteitsschendingen?

Hebben ze echt iets tegen je dat zo’n karaktermoord rechtvaardigt (wat ik moeilijk kan geloven)?

Of is het pure machtswellust en luister jij niet genoeg naar hun marionetten in het bestuur?

Ik heb ik mijn Briefjes-archief eens teruggezocht en kwam twee eerdere briefjes tegen.

Op 20 juni 2021 schreef ik dit:

(Advertentie)

“Beste Esther,

Het begon gisteren opeens heel erg te stinken.

Die geur waaide vanaf jullie digitale partijcongres helemaal naar het Friese platteland.

Het was de geur van hypocrisie.

Bestuursleden en politici van jouw Partij voor de Dieren mogen voortaan als ze in functie zijn geen dierlijke producten meer eten en drinken. Dat staat in de nieuwe gedragsregels. Vanwege hun ‘voorbeeldfunctie’.

Hoe hypocriet wil je het hebben?

Voor de Bühne doen alsof je veganist bent en zodra je thuis bent een lekkere biefstuk naar binnen schuiven, ontbijten met een uitsmijtertje van en de boel wegspoelen met een glas (koeien)melk.

En ‘s avonds aan de met gelatine ‘gebonden’ borrelnootjes, met uit dierenbotten gewonnen koolstof gebleekte witte suiker in je koffie doen en bij de snackbar een in dierlijk vet gebakken patatje halen.

Mij best hoor, principieel doen over dierenleed, maar wéés dan ook principieel.

Wat jullie doen is zo vreselijk hypocriet.

En ouderwets.

Het is als met de televisie die SGP’ers vroeger zogenaamd niet hadden omdat het volgens de dominee ‘het oog van de duivel’ was, maar die dan wel stiekem in de kast stond.

Je weet dat als Katwijker vast nog wel.

Ook wel grappig dat het voorstel vanuit jullie leden om een vliegverbod in de gedragsregels op te nemen werd afgewezen door de partijtop.

Dat gebeurde natuurlijk niet omdat ook PvdD’ers verder of efficiënter met vakantie willen dan met bus en trein mogelijk is, maar omdat de top van de PvdD elders op de wereld moet helpen met het opzetten van lokale dierenpartijen.

Jeweetwel, die reisjes die jouw voorgangster Marianne Thieme houdster van het wereldrecord Air Miles verzamelen maakte, toen ze met behoud van haar salaris als Tweede Kamerlid eigenlijk alleen nog op reis was voor de sekte eh… beweging.

Groet,

JanD”

(Advertentie)

En drie maanden later, op 29 september 2021, dit:

“Beste Esther,

Er zijn mensen die twijfelen aan je integriteit.

Deze keer niet omdat je weigert om dierenrechtenextremisten die boeren en hun gezinnen gijzelen of boerenbedrijven bezetten te veroordelen wegens hun criminele gedrag.

Nee, je sprak je afschuw uit over het feit dat de Utrechtse politie met maar liefst zes auto’s uitrukte omdat restaurant WakuWaku weigerde te controleren op de coronapas.

Daarbij zou sprake zijn van cliëntelisme.

Even wat feiten.

Waku Waku is een veganistisch restaurant.

Eén van de eigenaren van Waku Waku, Naphassa Parinussa, was lijstduwer van jouw Partij voor de Dieren bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

De andere eigenaar van Waku Waku, Floris Beukers, is ook PvdD’er, exploiteerde onder meer jarenlang meerdere zonnebankstudio’s in Brabant en presenteert zichzelf als een succesvol serial entrepreneur.

Waku Waku is niet bepaald een voor haar bestaan knokkend buurtrestaurantje met twee tafeltjes en acht stoelen, maar naar eigen zeggen ‘het grootste vegan restaurant van Europa’ (vandaar zeker uitsluitend een Engelstalige kaart).

De eigenaren van Waku Waku wisten niet hoe snel ze na het begin van de ophef over hun sluiting een crowdfunding-campagne moesten beginnen.

Ze schreven: ‘We trillen, huilen en zoeken steun bij ons team. Maar we staan. En een ding staat vast: het WAKU WAKU hart bonkt en zal blijven bonken. Wij gaan nergens heen. Wij gaan op zoek naar een plek in de nieuwe wereld, die al in opbouw is. Een wereld, vrij van discriminatie en tirannie. Een wereld waarin niemand wordt gedwongen een inbreuk te maken op hun lichamelijke integriteit. Waarin iedereen welkom is. Maar daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Want financieel zijn we uitgekleed. Steun ons. Elk gebaar, hoe klein ook, zal dankbaar worden ontvangen. Met heel ons hart, dank jullie wel.’

Die campagne liep mede naar aanleiding van jouw tweet over ‘disproportionele symptoombestrijding van de huidige pandemie’ en ‘politiek van de valse prioriteiten’ de hele middag al lekker.

En explodeerde doordat je ook nog eens bij Op1 ging zitten om het voor je partijgenoten op te nemen.

Vanochtend vroeg ging de teller door de 200.000 euro.

Belastingvrij.

Wat ik daarvan denk?

Ik denk dat jij levenslang gratis quinoa mag komen kauwen bij je partijgenoten.

Groet,

JanD”

(Advertentie)

Het waren twee briefjes die dezelfde thema’s behandelden: hypocrisie en nepotisme.

We weten nog niet wat er nu exact speelt.

We gaan daar ongetwijfeld ook nooit écht achterkomen, want de PvdD heeft het dan niet zo op de stoofpot, van de dóófpot is de partij nooit vies geweest.

Wat ik wel weet?

Dat ik tot het tegendeel noodzakelijk is puur op buikgevoel meer #teamEsther ben.

En dat GroenLinks/PvdA-voorman Frans Timmermans bij de aftrap van zijn verkiezingscampagne in Canada (🙂) een klein stijfje had.

Sterkte en groet!

JanD

PS. Cadeautje! Want je moet je niet laten slopen door democratiehatende fossielen.

UPDATE Opgelost! De Verraders verdwijnen, Esther blijft.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (vaste via Backme, incidentele via Bunq) lever ik onmiddellijk in bij mevrouw Dijkgraaf.

Dank voor jullie donaties!