Beste meneer Van der Burg,

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte zaterdag 28 oktober bekend dat u tijdelijk wordt vervangen als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid door Christophe van der Maat.

Op Twitter meldde premier Mark Rutte: “Staatssecretaris Eric van der Burg is door de gevolgen van een zware voedselvergiftiging helaas tijdelijk niet in staat om zijn functie uit te voeren.”

En lijsttrekker Dilan Yesilgöz twitterde: “We gaan de onvermoeibare inzet en gulle lach van Eric van der Burg missen de komende tijd. Ik hoop op spoedig herstel en wens hem veel beterschap!”

U had, zo werd beweerd, tijdens een dienstreis op Aruba iets verkeerds gegeten en was aan de schijterij geraakt.

Maandag 30 oktober zou u na een verblijf in het ziekenhuis terugkeren naar Nederland.

(Advertentie)

Noem mij achterdochtig, maar ik geloofde er geen reet van.

De Arubaanse economie draait voor een groot deel op Amerikaans toerisme en zodra er één Amerikaan op Aruba vergiftigd wordt door een hap van zijn ayaka of een balchi de piská, legt er meteen geen cruiseschip meer aan in Oranjestad.

Het leek mij een trucje.

U bent binnen de VVD immers de allergrootste voorvechter van de komst van meer, meer, meer import van economische ‘vluchtelingen’ en lijsttrekker Dilan Yesilgöz wil tót 22 november in allerlei reclamespotjes natuurlijk wel “Wij gaan de instroom keihard aanpakken!” kunnen blijven kakelen zónder dat we op de achtergrond een schaterlachende Eric van der Burg horen.

Dus als ze u nou tot de verkiezingsdatum in een beetje comfortabele villa met zwembad aan zee op Aruba van een VVD-sympathisant zouden stoppen…

(Advertentie)

Dan kon Dilan ongestoord blijven doen alsof de VVD voor het eerst sinds de partij in 2010 aan de macht kwam eens ging stoppen met het verstrekken van pallets vol reisfolders aan Afrikaanse mensensmokkelaars.

En dan kon u na de verkiezingen “geheel hersteld” lekker bruinverbrand uw plek weer innemen en de poorten van het land weer wagenwijd openzetten.

Maar eerlijk is eerlijk, ik ging toch twijfelen aan mijn theorie.

Want op 29 oktober: stilte. Op 30 oktober: stilte. Op 31 oktober: stilte. Op 1 november: stilte. Op 2 november: stilte. Op 3 november: stilte. Op 4 november: stilte. Op 5 november: stilte. Op 6 november: stilte.

Het was zo stil, dat ik me bijna schuldig ging voelen.

(Advertentie)

Ik ook altijd met mijn achterdocht.

Waarom vertrouw ik VVD’ers nou toch nooit?

Het kan toch best dat het niet allemáál intens slechte mensen zijn? Niet iedereen hoeft toch karakterologisch een Henk Kamp, een Mark Rutte, een Loek Hermans, een Ed Nijpels of een Annemarie Jorritsma te zijn? Het kan toch dat die Eric van der Burg nou net de uitzondering op de regel is? Dat-ie echt te ziek is om ook maar een telefoon vast te houden?

Maar toen werd het 7 november.

Zogenaamd was u te ziek om te werken. Zogenaamd kon u heláás niet de straat op om te flyeren voor de ‘keihard aanpakken’-partij. Zogenaamd zat u zelfs niet op uw favoriete social media-platform Twitter.

U plaatste inderdaad geen berichten.

(Advertentie)

Maar u las wél alles.

En vanaf 7 november kon u zich niet meer inhouden.

Al ruim een week zit u met hetzelfde enthousiasme waarmee u de economische gelukszoekers verwelkomt berichten op Twitter te liken.

Van VVD-staatssecretaris Christophe van der Maat, over de fantástische overlastaanpak van asielzoekers in Wageningen.

Van VVD-Kamerlid Eelco Heinen, over de fantástische doorrekeningen door het Centraal Planbureau van het VVD-verkiezingsprogramma.

Van VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz, over de fantástische investeringen van de VVD in veiligheid.

Van het VVD-propagandateam, over de fantástische koopkrachtverbeteringen die de VVD gaat bewerkstelligen.

(Advertentie)

Van Andries Knevel, over de fantástische reis van Mark Rutte als “de nieuwe Kissinger” door het Midden-Oosten.

Van VVD-premier Mark Rutte, over zijn fantástische gesprekken met Netanyahu en Abbas.

Van weer Dilan Yesilgöz, die Pieter Omtzigt op fantástische wijze afzeikt omdat hij zelf zijn verkiezingsprogramma niet liet doorrekenen door het CPB, maar wel kritiek durft te hebben op het VVD-programma.

Van wéér Dilan Yesilgöz, over de fantástische stellingname van de VVD over “oerconservsatief gedoe” voor de deur van een abortuskliniek…

En toen was het pas 9 november hè, meneer Van der Burg.

Daarna ging u met volle energie door.

(Advertentie)

U draagt zo, in de luwte, toch uw steentje bij aan de verkiezingscampagne van de VVD.

Maar u bent Dilan niet tot last.

U staat aan haar kant.

Dan staat Dilan bij de formatie aan uw kant.

En daarna staat Dilan aan de kant van de mensensmokkelaars, die zoveel economische vluchtelingen op ons afsturen dat de verzorgingsstaat op instorten staat.

Ik wens u overigens wél beterschap.

In uw D66-hoofd.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Voor ‘in bed’ 😉

UPDATE

Hier volgt een opsporingsbericht. De politie is naarstig op zoek naar de 50-jarige Christianne van der Wal-Zegerink. De vrouw verliet op zaterdag 28 oktober de echtelijke woning in Hierden verwarde toestand en sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. Ze heeft donkerblond haar, is 1,69 meter lang en was gekleed in een jeans en witte blouse en een blauw/wit/rode jas van het merk Helly Hansen. Opmerkelijk detail: ze vertrok op blote voeten. Als u haar aantreft, spreek haar dan niet aan, maar bel onmiddellijk het partijkantoor van de VVD, tel. 070-3613061.

UPDATE 2 Liegen tot de allerlaatste minuut 🙂


Het ‘Briefje van Jan’ is gratis te lezen. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Backme of  Bunq. Kopen via mijn Amazon-link is ook top!

Dank voor jullie donaties!