Beste Dilan,

Dus jij wordt de baas van de VVD.

Fijn voor je.

Knap gedaan (ik zie ons nog zitten in dat Amsterdamse cafétje toen je adviesbureautje niet zo lekker liep).

Van harte!

Er wacht je alleen geen gespreid bedje.

Sterker nog: er moet direct een vuiltje worden weggewerkt.

Vooral omdat jij je de afgelopen jaren bij het opbouwen van het merk ‘Dilan’ hebt geprofileerd op law and order.

In jouw taal: “Keihard aanpakken dat tuig!”

(Advertentie)

Dat vuiltje, dat tuig, is het Hoofd Voorlichting van de VVD, Kees Berghuis.

Kees Berghuis is geen groentje.

Voor hij in 1998 overstapte naar de dark side werkte hij als redacteur bij het weekblad ‘Motor’. Van 2001 tot 2003 werkte hij als woordvoerder voor VVD-fractievoorzitter Gerrit Zalm. Daarna werd hij tot 2006 politiek adviseur van Gerrit Zalm, die toen minister van Financiën was. Vervolgens was hij negen jaar lang (van 2006 tot 2015) chef van de politieke redactie van RTL. En keerde vervolgens terug bij de VVD als Hoofd Voorlichting. De man die strategieën bedenkt voor de fractievoorzitter (momenteel Sophie Hermans) en de partijleider (al die jaren Mark Rutte, nu jij).

En laat die Berghuis nou gisteren twéé doodzondes hebben begaan die geen enkel Hoofd Voorlichting zich kan veroorloven en al helemaal niet een Hoofd Voorlichting dat jarenlang journalist was.

Doodzonde één: het afpakken en weggooien van een microfoon van een zich als journalist identificerende persoon.

Bewijsstuk 1:

Doodzonde twee: fysiek agressief worden door de zich als journalist identificerende persoon met een naar achter zwaaiende elleboog op afstand te duwen.

Bewijsstuk 2:

Op 26 januari 2021 verscheen in Het Parool nog een artikel met de kop: ‘VVD: Ook altijd celstraf na geweld tegen beveiliger en journalist’.

Je weet vast nog wel wie toen ‘woordvoerder justitie en veiligheid’ in de VVD-fractie was.

Ik wel.

Ene Dilan Yesilgöz-Zegerius 😉

Momenteel ben je niet alleen demissionair minister van Justitie en Veiligheid namens de VVD, maar ook de toekomstige lijsttrekker van de VVD voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

In die tweede functie ga je intensief samenwerken met het Hoofd Voorlichting van de VVD, die tevens de man is die al die smerige ‘House of Cards’-strategieën bedenkt, zoals onlangs: hoe er toch nog een Rutte V kan komen.

(Advertentie)

Dat die laatste strategie volledig verkeerd uitpakte en Rutte zijn vertrek nu al moest aankondigen, zal de stemming bij die Berghuis maandag geen goed hebben gedaan, maar dat is geen valide excuus om fysiek geweld te gebruiken.

Wie dat doet verdient immers volgens ‘de Dilan van januari 2021’ célstraf.

Nu is een verplichte celstraf voor mensen die geweld toepassen op journalisten twee jaar geleden níet in de wet opgenomen, maar het lijkt me niet dat jij wilt samenwerken met iemand die dingen doet waarvan je twee jaar geleden nog vond dat ze met een tijdje in de cel moesten worden bestraft.

Het enkele feit dat hij (slechts op Twitter) plichtmatig excuses heeft aangeboden voor het afpakken en wegsmijten van die microfoon, lijkt mij niet een ‘straf’ die een law and order-type als jij voldoende vindt.

Je wilt, júist met jouw profiel, gewoon op geen enkele manier in connectie staan met dat soort tuig (of tijdens de verkiezingscampagne worden afgerekend op de balk in je eigen ogen als je weer eens stoere praatjes staat te kakelen).

Temeer omdat hij niet zijn excuses aanbood voor het smerigste deel van zijn actie, ‘het elleboogje’.

Maakt het dan nog wat uit dat de zich als journalist identificerende persoon werkt voor een extreemlinks Youtube-kanaal (‘Left Laser’) en niet voor een gerenommeerde omroep ofzo?

Geen reet.

(Advertentie)

Er is geen onderscheid tussen journalisten die je wel een beuk mag verkopen en journalisten die je geen beuk mag verkopen.

‘Journalist’ is een vrij beroep.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft die linksextremist-met-YouTube-kanaal gisteren niet voor niets geadviseerd om aangifte te doen tegen jouw Hoofd Voorlichting.

Dat Hoofd Voorlichting, die Kees Berghuis, heeft zich compleet gediskwalificeerd voor zijn functie en verdient ontslag op staande voet.

Als jij je als nieuwe VVD-leider nu wel verbindt aan zo iemand, ben je volstrekt ongeloofwaardig als minister van Justitie en Veiligheid, als law and order-bepleiter, als ‘chef’ van de VVD en als mens.

Zó’n slechte start gun ik je niet.

Dikke kus!

JanD

PS1. Hier niet klikken!

PS2. Cadeautje! Daar kun je er in jouw geval niet genoeg van hebben.

PS3. In de ‘Péts Special’ van de Nare Jongens Podcast ging het uiteraard ook over dat tuig dat zijn poten niet thuis kon houden.


Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Doneren kan via Backme. Waarvoor dank!