Beste Derkie,

Ik gaf gisterochtend op de kruising van de Straatweg en de Melkweg in Lemmer voorrang aan een gozer in een Mercedes CLA Coupé die eigenlijk geen voorrang had.

Op de weekmarkt op de Korte Streek zag ik een man van een jaar of 25 die er wat ontheemd uitzag. Ik vroeg of hij onderdak zocht en bood hem een gratis weekje in ons ‘Schrijfhuisje’ aan. Maar hij bleek al in een Van der Valk-hotel te wonen. Wel nam hij dankbaar het briefje van 50 dat ik ‘m aanbood aan.

Bij de kassa van de Albert Heijn in Joure liet ik een dertiger die na mij in de rij stond voorgaan.

Toen ik op de voorrangsweg langs de parkeerplaats bij de Sneeker Poort reed, gaf ik met een wijds armgebaar voorrang aan een jongeman in een BMW 520i.

(Advertentie)

Ik betaalde de rekening voor de koffie met gebak voor twee mannen bij de HEMA in Sneek.

Bij de Expert in Sneek zag ik een man van een jaar of dertig die niet goed kon kiezen tussen een kleine en een grote nieuwe tv. Ik had deze week een dikke meevaller gehad, dus ik zei in mijn beste Duits tegen de man: “Neem de duurste maar, ik betaal het verschil.”

Omdat ik er toch was en ik een man van de leeftijd van mijn zoons met een onverzorgde baard door de winkel zag struinen, kocht ik een Philips One Blade Pro en gaf ‘m aan die man.

Op weg naar huis ontmoette ik nog een man van een jaar of 25.

Hij reed in een gloednieuwe dikke Land Rover Defender 3.0 D250 110 SE County Commercial.

(Advertentie)

Hoe ik dat type van die auto zo zeker weet?

Omdat hij die hele letterbak op het ‘Europees schadeformulier’ zette nadat hij me had aangereden, terwijl ik voorrang had.

Ik schatte de schade aan mijn Lada Niva 4×4 (uit 1979) op een duizendje of twee, drie (en drie maanden stilstand omdat onderdelen voor de Lada Niva door omstandigheden tegenwoordig wat moeilijk te bestellen zijn).

Maar weet je wat ik deed, Derkie?

Nadat het formulier was ingevuld, verscheurde ik het voor zijn ogen.

Hij keek me met ongelovige ogen aan, stapte in zijn Land Rover Defender 3.0 D250 110 SE County Commercial en scheurde weg.

(Advertentie)

Zo heb ik dus gisteren in totaal négen Oekraïense mannen gematst die naar Nederland zijn gekomen om de dienstplicht in hun eigen land te ontvluchten.

Willen jij en je D66-billenmaten mij dan nu even een maandje of wat niet meer lastig vallen met wat ik allemaal móet doen en betalen om te zorgen dat Oekraïne die oorlog dáár gaat winnen?

Dank!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Voor je vriendje Brekelmans.