Beste Jesse en Attje,

Meer dan veertig jaar geleden was ik overtuigd PvdA’er.

Was vanaf mijn vijftiende vaste toeschouwer bij raadsvergaderingen. Zat, ondanks dat het volgens de reglementen niet mocht, in het afdelingsbestuur. Folderde in verkiezingstijd. Bezocht weekends van de Jonge Socialisten. Kon niet wachten tot ik eindelijk op Joop den Uyl mocht stemmen.

Ik was, net als Den Uyls latere opvolger Wim Kok, een timmermanszoon uit Bergambacht (al had mijn vader zijn overall bij Timmerfabriek Bouter & Zn. al snel ingeruild voor een kantooroutfit).

Je zou dus verwachten dat ik -al was het maar om sentimentele redenen- tegen een fusie tussen de PvdA en GroenLinks ben.

Maar ik heb geen recht van spreken.

(Advertentie)

Niet omdat ik mijn sociaal-democratische hart ben verloren, want als ik in Denemarken zou wonen, zou ik vanuit de solidariteitsgedachte die mij met de paplepel is ingegoten blind op de Socialdemokraterne stemmen.

Wel omdat de PvdA de zwakkeren (met uitzondering van de allochtone zwakkeren) juist in de steek heeft gelaten en nog laat, en in diverse kabinetten of aan de zijlijn als gedoogstutter al jaren meewerkt aan de sloop van de verzorgingsstaat.

Dat vind ik onvergeeflijk.

De PvdA is die A in de naam niet meer waardig.

En laten we eerlijk zijn: als je als voormalige machtspartij bij de laatste twee verkiezingen 9 zetels haalt, dan ben je gewoon geen factor meer.

Dan is je partij, die tussen 1952 en 2012 bij achttien van de negentien Tweede Kamerverkiezingen meer dan 30 zetels haalde, gewoon dood.

En GroenLinks?

(Advertentie)

Dat is altijd een stampende muis geweest.

Alleen in 2017 was er onder Jesse Klaver een piekje met 14 zetels, maar in 2021 was die partij gewoon weer terug op 8.

Een ‘fusie’ is dus hartstikke logisch.

De laatste PvdA-stemmers die nog geloofden dat de A in de naam voor ‘Arbeid’ stond, zullen afhaken. Maar dat zijn er toch al niet zoveel meer en daar staat de komst van teleurgestelde D66-stemmers uit 2021 tegenover.

Dus als er niet teveel gezeik komt over wie de lijsttrekker wordt en over het verkiezingsprogramma, dan zal GroenLinks/PvdA in november heus wel twintig zetels scoren.

Mits de lijsttrekker Frans Timmermans of Ahmed Aboutaleb heet (of als die niet willen dan toch maar Jesse) en niet Marjolein Moorman of (geintje!) Attje zelf.

Twintig zetels is lang niet genoeg om de premier te leveren natuurlijk, want VVD en BBB (of Omtzigt) worden sowieso groter.

(Advertentie)

Maar dan zijn jullie in elk geval verzekerd van voldoende media-aandacht in verkiezingstijd en zakken jullie eigen clubs niet nóg verder weg in het moeras der margepartijtjes.

Dus alle begrip voor jullie volgende stap in het fusieproces.

En de laatste arbeiders dan, die “van huis uit” nog PvdA stemden en die nu toch ook wel door zullen hebben dat dat ‘rood’ volledig vergroend is en dat hun partij gewoon geannexeerd wordt door de partij van RaRa-activisten, Volkerteroïden en massamoord-apologeten?

Joh, die moeten straks gewoon de verkiezingsprogramma’s van BBB, PVV en SP goed lezen.

Keus zat, voor normale mensen!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Had ik zonder zoekmachine echt nooit gevonden.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!