Beste mensen,

Ik moest lachen om de manier waarop jullie Amsterdamse collega’s gisteren een bruine arm probeerden te halen bij de islamitische inwoners van de hoofdstad.

Op Facebook stond tussen de opsporingsberichten vol verzoeken om informatie over “lichtgetinte mannen” en “mannen met donker haar” een bericht over het begin van de jaarlijkse vastenmaand van moslims.

Dat bericht ging zo:

“Ramadan mubarak!

Veel bewoners van onze eenheid, maar natuurlijk ook collega’s, kijken uit naar het begin van de ramadan dit weekend. Een bijzondere periode die in het teken staat van bezinning, dankbaarheid en delen met elkaar en anderen. Ook voor moskeeën een drukke tijd, bijvoorbeeld die pal naast bureau Nieuw-West-Noord ligt. Al jaren zijn de politie en moskee goede buren, die elkaar weten te vinden als dat nodig is. Afgelopen week werden onze collega’s uitgenodigd om bij te praten en vooruit te kijken naar de vastenmaand. Zo is de moskee druk bezig om te zorgen dat alles soepel verloopt voor hun bezoekers, maar ook de andere buurtbewoners. Politiecollega’s konden ondertussen vertellen over hun ervaringen met de ramadan en hoe hier binnen de politie aandacht voor is (en natuurlijk ook voor andere vieringen). Collega Anja: ‘We zien elkaar elke dag hier in de straat en dan is het extra leuk om elkaar op deze manier nog beter te leren kennen. Een fijne maand voor ieder die ramadan viert of meebeleeft!’”

(Advertentie)

Waarom ik moest lachen?

Omdat ik slecht tegen die kruiperigheid kan.

En tegen die bijzinnetjes (“en natuurlijk ook voor andere vieringen”) die meelezende niet-moslims de mond moeten snoeren.

Omdat die ze moeten doen geloven dat jullie net zo betrokken zijn bij christenen, hindoestanen, boeddhisten, Joden en wat ze in islamitische kring ‘ongelovige varkens’ noemen.

“En natuurlijk ook voor andere vieringen in je broekje”, zeggen wij dan hier aan de Straatweg in Eesterga.

En omdat júllie blijkbaar zijn uitgenodigd om bij hén op bezoek te komen (te gast waren dus!) en alle stereotyperingen over islamitische mannen op de foto bij jullie Facebook-post worden bevestigd.

Want wie zit er op zijn luie reet?

De man.

(Advertentie)

En wie schenkt de thee?

De vrouw.

Met alle respect, maar als ik met mevrouw Dijkgraaf ergens op visite ben, gaat mevrouw Dijkgraaf de thee niet inschenken, hoor. Dan zitten mevrouw Dijkgraaf en ik op onze luie reet en schenkt de gastheer of gastvrouw de thee in.

Of het wijntje.

Nu we (nou ja, ik) het toch over respect hebben…

Ik word zo’n twee keer per jaar aangehouden door de politie. Dan rijd ik op een zaterdagochtend met onze aftandse aanhanger van Eesterga naar de vuilstort in Lemmer en dan is daar weer een controle-actie aan de gang.

De agenten die die actie uitvoeren zijn buitengewoon beleefd (en zelfs coulant als ze een kleinigheidje vinden).

(Advertentie)

Maar er is er nog nooit één geweest die zich voorstelde als “hoofdagent Jan”, “agent Piet” of “hoofdagent Sipke”.

En dat is maar goed ook, want ze hebben niet met mij geknikkerd.

Dus dat ge-“collega Anja” in zo’n bericht van jullie, dat maakt nou niet bepaald dat die Amsterdamse moslims heel erg veel respect hebben voor jullie.

En dat ligt dan niet aan die moslims, maar aan jullie eigen kruiperigheid, die de noodzakelijke afstand tussen gewone burgers en beëdigde ambtenaren in uniform die het geweldsmonopolie bezitten weghaalt.

In dat kader (en dat van de hoofddoekdiscussie) is het goed om even te kijken naar een filmpje waarop jullie Britse collega’s figureren.

Dit filmpje:

Een Hamas-aanhanger gilt daar dus tegen een Britse collega van jullie: “Je draagt een hijab! Wat mankeert jou? Je bent één van ons!”

Dan snappen jullie misschien éindelijk waarom élke vorm van gekruip voor de aanhangers van een veroveringsgeloof ontzettend dóm is.

Je levert zó veel in als je je onderwerpt aan die lui.

Nu nog je respect.

Straks ook je vrijheid.

En als je niet oppast je leven.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Dan weten jullie in ieder geval dat we jullie door hebben.

PS2. In de ‘Bellen met Bassie’-podcast ging het over een nog érgere kruiper: Pali Piri van de PvdA.