Beste Ombudsman, geachte mevrouw Smit,

Ik vind u een stoer wijf.

U heeft gisteren bekend gemaakt dat u een onderzoek instelt naar uitlatingen van BNNVARA-presentator Natasja Gibbs, die twee weken geleden in de talkshow ‘Op1’ stelde dat Israël een apartheidsstaat ís.

Dat deed ze in een gesprek met toenmalig Christenunie-voorman Gert-Jan Segers over een brief van tien fractievoorzitters in de Tweede Kamer die vonden dat het moorddadige regime in Iran veel harder moest worden aangepakt door Nederland en de EU dan tot nu toe gebeurt.

Dat was voor Gibbs reden om met een whataboutism over Israël te komen.

In de ogen van een kleine kale NPO-kijker uit Eesterga overtrad Gibbs met haar uitspraak dat Israël een apartheidsstaat ís (en de implicatie: net zo erg als Iran) twee regels uit de Journalistieke Code van de NPO.

De eerste regel: “Journalisten maken in publicaties altijd duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen”.

De tweede regel: “Journalisten gaan terughoudend om met beschuldigingen. Alleen als die zijn gecheckt en het aannemelijk is worden beschuldigingen gepubliceerd.”

Als Gibbs zou hebben gezegd dat ze Israël een apartheidsstaat víndt (mening) en niet dat Israël een apartheidsstaat ís (feit) had de kleine kale NPO-kijker uit Eesterga geen poot gehad om op te staan.

Maar nu wel.

Wat vervolgens gebeurde, was fascinerend.

Van alle kanten werd geprobeerd de poot waarop die kleine kale NPO-kijker uit Eesterga stond onderuit te schoffelen.

Niet alleen van de kant van polariserend vullis op internet dat in woede uitbarst zodra iemand (spreekwoordelijk) weigert een Arafat-sjaal te dragen, maar ook door media in het algemeen en netto-ontvangers van de NPO in het bijzonder.

Media die benadrukten dat de eerste openlijke klager niet een aan de subsidietiet hangende alom door henzelf geaccepteerde lobbyorganisatie was (of krijgt het CIDI geen subsidie?), maar een kleine kale NPO-kijker uit Eesterga met een blogje.

Impliciete boodschap aan u: niks van aantrekken, klein houden.

Media die de kleine kale NPO-kijker uit Eesterga verweten dat hij een stukje vrijwilligerswerk deed door mensen met kapotte toetsenborden (uitroeptekendiarree, vastgeplakte CAPS LOCK-toetsen, enz.) een standaardklacht aan te reiken.

Een beetje zoals de politie dat ooit deed door een standaard-aangifteformulier tegen een niet nader te noemen Tweede Kamerlid op alle politiebureaus klaar te leggen, zodat de mensen het aantal aangiftes konden verhogen door alleen maar hun naam en een handtekening bij het kruisje te zetten.

Media die maar al te graag indieners van klachten stigmatiseerden door WNL-directeur Bert Huisjes (hier te plattelande beter bekend als ‘de shoelapoedel’) te citeren.

Huisjes had namelijk ‘vastgesteld’ (lees: een beetje op Twitter rondgekeken) dat de klagers hoofdzakelijk aanhangers waren van Ongehoord Nederland en de politieke partij Forum voor Democratie.

Impliciete boodschap aan u: niks van aantrekken, extreemrechtse complotdenkers.

De betrokken omroep (BNNVARA) die niet eerst de klagers (met u op cc) netjes antwoord gaf op hun klacht(en), maar de klacht via de media verre van zich wierp, omdat diverse activistische organisaties (Human Rights Watch, Amnesty International) Israël óók een apartheidsstaat vinden.

Vínden, ja 😉

Impliciete boodschap aan u: stuur dit maar door naar die zionisten zeikerds, dan kunt u er verder uw handen vanaf trekken.

Kom ik nu aan u toe.

Het gekke is: u hád dat kunnen doen.

U had uw billen kunnen afvegen met die klachten.

U had daarmee het beschermende activisten- en mediacordon rond BNNVARA en Natasja Gibbs kunnen versterken.

De NPO Ombudsman is namelijk tot niets anders verplicht dan als postbode te fungeren tussen klagers en beklaagde en te checken of de post is aangekomen.

Dat móet (als de klacht aan bepaalde voorwaarden voldoet).

Maar de Ombudsman hoeft niet zelfstandig onderzoek te doen naar de inhoud van de klacht.

Dat mág.

En u heeft dus gisteren bekend gemaakt dat u dat gaat doen.

Ondanks dat u het irritant vond dat naast de 200 losse klachten (als ik de Bert Huisjes-methode toepas: “hoofdzakelijk van nazaten van oorlogsslachtoffers”) ook 600 van de kleine kale NPO-kijker uit Eesterga gekopieerde klachten bij u binnenkwamen.

Ondanks de druk vanuit niet de onbelangrijkste NPO-hoek.

Ondanks de brede steun uit andere hoeken van de systeemmedia.

Ondanks dat u ook weet dat u (nu het officiële standpunt van de Nederlandse regering is dat Israël geen apartheidsstaat ís) ergens in uw oordeel niet om het feit heen kunt dat BNNVARA-presentator Natasja Gibbs de Journalistieke Code van de NPO heeft geschonden.

Dan ben je een stoer wijf.

Een vrouw met ballen.

U had de klacht namelijk ook níet zelf in behandeling kunnen nemen en het bij uw postbodefunctie kunnen houden.

Dat deed u niet.

Daarom buig ik, zonder enig cynisme, voor u.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Een beetje symbolisch, omdat u de burger tóch wat moed geeft.

Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ is gratis te lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden zeer gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!