Beste mevrouw Smit,

Hierbij dien ik een klacht in tegen BNNVARA en Twan Huys, namens BNNVARA presentator van het journalistieke NPO-programma ‘Buitenhof’.

Huys heeft in de Buitenhof-uitzending van zondag 11 juni 2023 gehandeld in strijd met de thans geldende ‘Journalistieke Code NPO’, die in werking is getreden per 1 januari 2017.

Specifiek overtrad Huys de regel: “Journalisten maken in publicaties duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen”.

Wat is er gebeurd?

In de Buitenhof-uitzending van 11 juni mocht Volkskrant-columniste Marcia Luyten, die zelf van 2012 tot 2018 namens de VPRO het programma presenteerde en dus ‘vriend van de show’ is, haar nieuwe boekje ‘Democratie is niet voor bange mensen’ pluggen.

(Advertentie)

Gedurende het interview dat Huys met Luyten had, bleek dat Luyten niet echt voorstander is van het ‘one man, one vote’-principe dat de basis is onder het democratisch rechtsstelsel in Nederland.

Zo stelde zij dat mensen die ouder worden in principe conservatief stemmen.

Dat mag zij vinden.

Ze stelde over de babyboomgeneratie, die nu een relatief groot deel van het electoraat uitmaakt: “Die stemt nu bijvoorbeeld massaal op de BBB. Om te behouden wat ze hebben of terug (te gaan) naar wat er was…”

Dat mag zij vinden.

Haar conclusie? “Dat creëert opnieuw een onrecht tussen generaties, vind ik.”

Dat mag zij vinden.

Ze zei vervolgens níet dat ze alle ouderen hun stemrecht wilde ontnemen.

(Advertentie)

Ze zei ook níet dat ze alleen ouderen die wilden behouden wat ze hebben of die terug zouden willen naar vroeger (toen niet alles beter was in Nederland, maar veel wel) hun stemrecht wilde ontnemen.

Maar ook dat had zij mogen vinden.

Zij was immers slechts de (professioneel bevriende) gast, niet de presentator van deze uitzending van Buitenhof.

Wat ze wel zei?

“Ik pleit ervoor jongere mensen veel meer te betrekken in de democratie (…) zelfs om het kiesrecht te verjongen naar 16 jaar.”

En wat was de reactie van ‘Buitenhof’-presentator Twan Huys?

“Goed idee.”

U kunt het hieronder terugzien, want ze zijn er nog trots op ook!

Huys zei niet: “Ik vind dat een goed idee”.

Nee, hij stelde vast dat een goed idee ís om jongeren vanaf hun zestiende het kiesrecht te geven (waardoor automatisch de waarde van de stem van íedere oudere ‘verwatert’).

Jongeren van 16 en 17 zitten er zelf helemáál niet op te wachten, zo bleek uit onderzoek van I&O Research.

Desalniettemin valt er veel over te zeggen.

Voor het idee.

Tegen het idee.

Maar als een presentator van een journalistiek NPO-programma zonder enige toelichting vaststelt dat het een goed idee ís, handelt hij in strijd met de regel: “Journalisten maken duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen”.

(Advertentie)

Ik verzoek u dan ook vriendelijk een onderzoek in te stellen naar specifiek deze schending van de Journalistieke Code en het gedrag van Buitenhof en deze BNNVARA-presentator te veroordelen.

En ik hoop dat velen weer mijn voorbeeld zullen volgen.

Van mij mogen ze dit briefje knippen, plakken, hun naam veranderen en het ook naar u mailen.

Net als toen met die Natasja Gibbs in ‘Op1’.

Lachen was dat!

Hartelijke groet,

JanD

PS. Cadeautje! Omdat ik u misschien door die streek van Twan Huys toch weer extra werk bezorg.

UPDATE In de Volkskrant-column waarin Luyten haar boekje plugt, identificeert ze zich verder als D66-fangirl. Hoe verrassend.


Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Donaties (via Backme) worden zeer gewaardeerd.