Mevrouw Leeflang,

Hoe voelt dat nou?

Je moreel besef compleet uitschakelen en alles doen om je baantje als hoogste baas van de NPO te behouden, bedoel ik?

Heeft u dat geleerd toen u bij de topkadertraining van de VVD zat?

Was het ten tijde van uw commissariaat bij ABN Amro, toen u ten tijde van een grote reorganisatie die duizenden mensen hun baan zou kosten doodleuk op kosten van de bank de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United in Zweden bezocht. Met uw twee kinderen…

(Advertentie)

Of bent u pas zo’n amorele baantjesbehouder geworden nadat u de seriële faalhaas Shula Rijxman bent opgevolgd als bestuursvoorzitter van de Staatsomroep (waar uw voornaamste missie leek om Ongehoord Nederland de nek om te draaien)?

Ik vraag dat, omdat Yvonne Coldeweijer gisteren in de nasleep van wat ik maar even ‘de DWDD-affaire’ noem met nieuwe dirt naar buiten kwam.

Dit keer niet over mensen als Zonnekoning Matthijs van Nieuwkerk en machtswellusteling Frans Klein, die al met de staart tussen de benen bij de NPO vertrokken zijn.

Nee, over u, de plucheplakker.

Althans: over een aanstelling die kort geleden onder uw bewind heeft plaatsgehad.

(Advertentie)

Kent u Yvonne Coldeweijer?

Dat is een influencer die in een vroeg stadium nieuws naar buiten brengt over het wangedrag van Bekende Nederlanders en dat bijna altijd blijkt te kloppen.

Wat meldde zij gisteren?

Dat NRC bezig is met een verhaal over de opvolger van Frans Klein bij de NPO.

Dat die man (die ik in dit ‘Briefje van Jan’ –in de stijl van de Commissie-Van Rijn– natuurlijk niet met naam en toenaam zal noemen) “tientallen vrouwen zou hebben betast, aangerand en seksueel geïntimideerd”.

Dat het bestuur van de NPO (u dus) op de hoogte zou zijn van verschillende klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag van de man.

Dat u die man desondanks heeft aangenomen.

(Advertentie)

En dat één van de (vermeende) slachtoffers van die man vanwege zijn aanstelling uit een NPO-commissie is gestapt die zich juist bezig hield met de vraag hoe de veiligheid op de werkvloer verbeterd kan worden.

Zullen we één ding afspreken, mevrouw Leeflang?

Dat u per direct opstapt op het moment dat NRC dit verhaal inderdaad publiceert?

Gewoon omdat het écht tijd wordt dat de trap van bovenaf wordt schoongeveegd.

En neem vooral Omroep Max-baas Jan Slagter mee in uw val.

Zijn ouwemannengedrag kan écht niet meer.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Laten we maar helemaal bij het begin beginnen.

UPDATE Grappig detail. De vermeende viespeuk die Frans Klein opvolgde is al honderd jaar samen met iemand de presentatrice van ‘Opsporing Verzocht’. Dus de lijnen naar de politie zijn kort 😉