Beste Caroline,

De week voor de Tweede Kamer de Dwangwet behandelt, melden alle media weer braaf dat VVD-staatssecretaris Eric van der Burg een noodkreet aan de gemeenten heeft gedaan.

Alleen als die snel extra bedden leverden, hoefde er in Ter Apel niemand op straat te slapen.

Het is me ontgaan of ook Amnesty International deze week is inschakeld om ‘rapporteurs’ op deze mogelijke schending van de mensenrechten af te sturen, zodat weer een ronkend persbericht de wereld kon worden ingestuurd.

Ik heb er eerlijk gezegd ook niet naar gezocht, want ik heb geen zin om me op mijn vrije zaterdag te ergeren aan de voorspelbaarheid van die lui, die ik nog nooit gehoord heb over bijvoorbeeld de Toeslagenouders of de Groningers.

(Advertentie)

In de aanloop naar het debat van dinsdag over die Dwangwet van Eric van der Burg vervullen de systeemcouranten en Staatsomroepen in ieder geval weer trouw hun corvee.

Jullie noemen het trouwens ‘de spreidingswet’, maar feitelijk is het een wet waarmee gemeenten gedwongen kunnen worden immigranten op te nemen op door de Staat gekozen adressen en waarbij bestemmingsplannen kunnen worden genegeerd.

Het Algemeen Dagblad, altijd bereid een propagandistisch frame over te nemen, kopt vandaag met ‘Omstreden spreidingswet komt er alsnog’.

In het artikel wordt uitgelegd dat er onder leiding van de twee partijen die op 22 november de hardste klappen krijgen, CDA en D66, is gewerkt aan een wijziging van de Dwangwet.

Maar hoe eindigt het stuk?

(Advertentie)

“De wijziging wordt voorgesteld door CDA, D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, SP, Volt, PvdD, BBB, SGP en het Kamerlid Gündogan. BBB en SGP blijven echter tegen de spreidingswet; de SP wil het debat van dinsdag en woensdag nog afwachten. Er is dan wel een Kamermeerderheid in de Tweede Kamer in zicht, maar steun in de Eerste Kamer is er zonder BBB niet.”

De Volkskrant daarentegen meldt: “Het CDA heeft het initiatief genomen tot de wijziging en krijgt steun van GL/PvdA, Volt, PvdD, D66, Gündogan, BBB, SGP, SP en CU (83 zetels). Daarmee is de kans gegroeid dat de Spreidingswet niet alleen in de Tweede, maar ook in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt.”

Snap je nu waarom ik jou schrijf?

Zonder de steun van BBB, dat met zestien zetels in de Eerste Kamer zit, komt die Dwangwet er nu niet.

En na de Tweede Kamerverkiezingen komt-ie er sowieso niet, omdat zelfs de partij van Eric van der Burg er tegen is nu Sigrid Kaag de VVD niet meer bij de ballen heeft om Mark Rutte op het pluche te houden.

(Advertentie)

Kortom: het is voor tegenstanders van die Dwangwet, die de Staat ongekende mogelijkheden geeft om in te grijpen in het gemeentelijk beleid, héél interessant om te zien of BBB staatssecretaris Eric van der Burg zijn zin geeft.

In mijn eigen woorden: om te zien of BBB de inwoners van gemeenten met weinig inwoners per vierkante kilometer oppervlakte (ook wel bekend als: het platteland) gaat verraden.

Als je na 22 november met BBB net zo klein wilt worden als D66, moet je dat vooral doen.

Maar ik kan me niet voorstellen dat je zo stom bent.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Gooi het niet weg!

PS2. In afl. 60 van de ‘Bellen met Bassie’-podcast ging het ook al over BBB. Dat wachtgeldgedoe van Mona.


Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Wil je desondanks doneren (waardoor dank!), dan kan dat via Backme of  Bunq.

Dank voor jullie donaties!