Ouwe reus!

Eindelijk.

Eindelijk hoor ik erbij.

Eindelijk ook een keer gecanceld om mijn mening.

Eindelijk probeert een tech-gigant mij hard in mijn portemonnee te raken, zodat ik  stop met die vervelende stukkies van me.

Wat is het geval?

Op 27 december kreeg ik van ‘Het Affiliate Team’ van Bol punt com een mailtje dat ik illegaal linkjes plaatste op de websites briefjevanjan.nl en 99woorden.nl. Ik had namelijk een overeenkomst met Bol punt com voor mijn website buttkicken.nl en niet voor die andere twee.

Strikt formeel hadden jullie daarin gelijk.

Maar ik ben niet achterlijk, dus ik stuurde een mailtje terug, waarin ik vroeg waarom het de ruim acht jaar (!) daarvoor geen probleem was dat ik linkjes plaatste op die sites en nu opeens wel.

(Advertentie)

Het kostte een paar mailtjes heen en weer voor de aap uit de mouw kwam.

Na “een interne melding” had ‘Het Affiliate Team’ “vastgesteld dat de inhoud van de Partnersite geen relatie vertoont met de producten van Bol”.

Grappig, want de inhoud van mijn sites vertoonde prima ‘relaties’ met de producten van Bol punt com.

Als ik een stukkie schreef over Sigrid Kaag, maakte ik reclame voor een boek over Sigrid Kaag. Zoals dit, maar dan via jullie winkel.

Ging het over de zegeningen van GroenLinks, dan voor een boek van Peter Siebelt. Zoals dit.

En bezong ik Mark Rutte, dan verwees ik mijn lezers naar het schap met Rutte-merchandise. Zoals dit.

Toegegeven, ik was niet bereid om voor álle producten uit jullie winkel reclame te maken op mijn blogs. Van de opblaaspoppen voor eenzame mannen uit jullie assortiment  hield ik me bijvoorbeeld verre, want ik wilde niet dat mijn moeder zich postuum zou doodschamen voor me. (WTF! Waarom zijn die ‘vrouwen’ uit jullie winkel maar 1.40 meter lang???)

Enfin.

(Advertentie)

Ik moest alle linkjes van mijn twee sites verwijderen en mocht alleen nog linkjes op buttkicken.nl plaatsen, de website waarmee Bol punt com wél een relatie had.

Nou moet je wel onder een steen leven om te denken dat ‘Het Affiliate Team’ van mijn nek af zou gaan als ik inderdaad alleen nog op buttkicken.nl linkjes naar jullie winkel zou plaatsen.

En ik leef niet onder een steen.

Maar ik ben dan ook weer niet iemand die dingen zomaar aanneemt en dan gaat roeptoeteren dat-ie gecanceld en gedemonitized wordt.

Nee, ik wil dat dan bewijzen.

Bewijzen dat het ‘Het Affiliate Team’ van Bol punt com helemaal niet ging om het ‘illegaal’ plaatsen van die links op websites, maar om de inhoud van mijn stukkies “na een interne melding”.

Bewijzen dat ik ook éindelijk een keer het doelwit was geworden van de woketerreur van een van de big-techtreuzen.

Dus ik voegde aan buttkicken.nl een pagina met blogs toe.

(Advertentie)

En mevrouw Dijkgraaf en ik sloten een weddenschap af.

Of ik er meteen in januari uitgeflikkerd zou worden.

Of pas in februari.

Het werd 16 februari.

Ik won.

En ik verloor ook anderszins niet.

Want ik weet natuurlijk al een tijdje dat jullie algemene voorwaarden jullie alle recht geven om met wie dan ook om welke reden dan ook de samenwerking eenzijdig en met onmiddellijke ingang op te zeggen. Je mag bij jullie elke kleur auto kiezen, als-ie maar zwart is.

En ik wist natuurlijk ook dat ik ooit het ‘slachtoffer’ zou worden van de woketerreur.

Dus jullie en jullie “interne melder” winnen niet.

(Advertentie)

Want er is geen handvol, maar een landvol winkels waar je boeken over Sigrid Kaag, de terroristen van GroenLinks en Pinokkio-merchandise kunt kopen.

Dus dan stuur ik mijn gemiddeld ruim 50.000 lezers per dag toch lekker door naar een andere winkel, die toch al plannen heeft om jullie machtspositie te breken?

En daarnaast heb ik donateurs.

Dat zijn mensen die mijn stukkies dermate waarderen, dat ze zomaar geld doneren (ik blijf dat hartverwarmend vinden!).

Dankzij wie ik (naast mijn echte beroep als schrijver, uitgever en handelaar in labradoriet) zeven dagen per week vier uur per dag mijn bloghobby kan blijven uitoefenen zonder gezeik met mevrouw Dijkgraaf te krijgen.

Mijn helden!

En dan heb ik het nog niet eens over mijn innerlijke motivatie gehad.

Er zijn al zo weinig mensen die een pen kunnen vasthouden en die openlijk in verzet durven te komen tegen het kagisme, de Rutte-doctrine en de woketerreur.

(Advertentie)

Ik zal me als oude man die niks te verliezen heeft toch zeker de mond niet laten snoeren door een stel knotjes van Bol punt com dat onder de anonieme schuilnaam ‘Het Affiliate Team’ denkt die Jan Dijkgraaf wel even te kunnen demotiveren?

Dan kennen jullie me na al die jaren echt niet.

Ik ben zo’n hobbyblogger die desnoods honderd keer de aandacht vestigt op een veroordeelde moslimterroriste die om volstrekt onduidelijke redenen opeens door politiek en álle media (zelfs De Telegraaf) wordt behandeld alsof ze de reïncarnatie van Moeder Teresa is en die nota bene dankzij de machtigste partij van Nederland in de directe nabijheid van Geert Wilders kan komen.

Gezien mijn ervaringen in een vorig baantje (ik was hoofdredacteur van Metro toen onze columnist Theo van Gogh werd afgeslacht door Mohammed Bouyeri) voelt dat nooit echt als de meest veilige keuze.

Maar goed, ik heb weer extra veel motivatie om mijn hobby nog een tijdje te blijven bedrijven.

Waarvoor mijn dank.

Trouwens…

(Advertentie)

Jullie betalen altijd in de eerste week van de maand de “goedgekeurde commissie” uit. Dat is deze maand niet gebeurd. Juist nu het gaat om de commissie over de beste maand van het jaar, de Sinterklaas- en Kerstmaand.

Ik hoop toch dat dat een vergissing is die snel wordt rechtgezet en geen kinderachtige naaistreek op basis van artikel zus, lid zoveel van jullie algemene voorwaarden. Want achter míjn goedgekeurde commissie zit de door júllie ontvangen omzet van keurig nette consumenten, die ik in goed vertrouwen via mijn blogs naar jullie winkel stuurde.

Dat jullie snel even storten, hoop ik voor mezelf, maar zeker ook voor jullie.

Want dat jullie mij eruit pleuren, is all in the game (en heeft nóg lang geduurd).

Maar je moet niet van me gaan stelen.

Want dan heb je een kwaaie aan me.

Met je knotjes.

En overigens ben ik van mening dat aan mensen die op 15 maart op VVD, D66, CDA, Christenunie, PvdA of GroenLinks stemmen -net als aan jullie- een steekje los is.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Want goede tradities moet je in ere houden!

PS2. Meer hierover in afl. 33 van de ‘Bellen met Bassie’-podcast.

UPDATE Mooi, de toezegging van Bol punt com is binnen! Waarom ‘Het Affiliate Team’ mijn mails niet beantwoordt, maar iemand van de helpdesk een buitenstaander wel toezegt dat Bol punt com mij te gaan betalen, is me dan weer een raadsel. Maar soit, als ze maar betalen.

UPDATE 2 Nou, vandaag is de laatste dag van de maand. Ik neem aan dat Bol punt com haar belofte gaat nakomen.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!