Beste politici,

Zijn jullie die Lügenpresse nou nooit eens zat?

Gisteren schreef een populistische hitser in de Volkskrant bijvoorbeeld dat een van jullie onlangs “door schuimbekkende fakkeldragers werd opgewacht”.

Wie de beelden van de betreffende ontmoeting bekijkt, ziet de politicus in kwestie op eigen initiatief in een gemoedelijk gesprekje verwikkeld met mensen met fakkels die zich volgens de politie aan geen enkel strafbaar feit schuldig maakten en die verre van agressief waren.

Wel dom overigens, omdat ze door mensen die hen wilden framen (bijvoorbeeld door ze “schuimbekkende fakkeldragers” te noemen) konden worden gelinkt aan een godsdienstwaanzinnige die eerder met een brandende fakkel dezelfde politicus thuis bezocht.

(Advertentie)

Maar ook sukkel zijn, is in dit land nog toegestaan.

Die populistische Volkskrant-hitser maakte meteen maar van de gelegenheid gebruik om de alom bewierookte Jeroen Pauw te verwijten dat hij “intimidatie legitimeert” en “het zoveelste cadeautje voor extreem-rechts” uitdeelt.

Wat had Jeroen Pauw namelijk gedaan, de schoft?

Hij had de betreffende politicus in bredere zin gevraagd of haar houding misschien negatieve reacties uit de Nederlandse bevolking kon uitlokken.

Een vraag die gezien de stuitend neerbuigende houding van de betreffende politicus (zelfs tegen leden van de Tweede Kamer) eerder zes jaar te laat dan een dag te vroeg werd gesteld op nationale televisie.

Pauw werd er door de populistische Volkskrant-hitser óók nog van beschuldigd dat hij “met het veelvuldig uitnodigen van extreem-rechtse idioten in zijn talkshows wellicht had bijgedragen aan de normalisering van extreem-rechts”.

(Advertentie)

Vervolgens kwam er welgeteld één voorbeeld van acht jaar geleden (!) van een uitermate kritisch interview met de neo-nazi Constant Kusters.

En oké, ook nog een voorbeeld van het leiden van een één-op-één televisiedebat tussen de zittende premier en zijn grootste uitdager bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement.

Als dát is wat je kunt inbrengen tegen iemand die dertig jaar als talkshowhost en debatleider fungeerde, heb je niet je beste oorlogje gekozen, zullen we maar zeggen.

Natuurlijk begon de populistische Volkskrant-hitser nog over “het ontmenselijken van politieke tegenstanders op sociale media”, waarvan we allemaal weten “dat ontmenselijking altijd leidt tot het acceptabel maken van geweld”.

Zonder de naam te noemen van de grootste daders op dit gebied: de magere partijgenoten van de politicus waarover ik het al dit hele briefje heb.

(Advertentie)

En tenslotte kwam de populistische Volkskrant-hitser met de suggestie dat jullie allemaal in levensgevaar zijn, want “in 2022 waren meer dan duizend meldingen van bedreigde politici”, volgens de populistische Volkskrant-hitser uiteráárd afkomstig van wat hij gisteren “extreem-rechts” noemde, maar doorgaans “domrechts” of “de volgers van Wierd Duk”.

Zonder te melden dat het leeuwendeel van deze meer dan duizend meldingen afkomstig waren van… Geert Wilders, die volgens mij wekelijks een stapel doodenge doodsbedreigingen uit islamitische hoek aflevert bij de politie (en die stapel vervolgens grotendeels in een la ziet belanden, want de ene bedreigde politicus is de andere niet).

Mijn vraag aan jullie: zijn jullie nou blíj met zo’n populistische Volkskrant-hitser die doet alsof jullie allemaal levensgevaarlijk werk doen en alsof jullie allemaal jullie bewegingsvrijheid kwijt zijn omdat jullie onder zware beveiliging moeten staan? Verlicht het jullie stress ofzo?

Want de waarheid is natuurlijk een andere.

Beveiliging van politici is, behalve bij de eerder genoemde Geert Wilders en incidenteel een ander Kamerlid, maar al te vaak een wassen neus.

Heel vaak is het slechts een toneelspel (hoi, Derk Boswijk!).

(Advertentie)

Zo weet ik bijvoorbeeld uit zeer betrouwbare bron dat de politicus die die gek van ‘Jezus Leeft’ aan de deur kreeg weliswaar een politiepost voor de deur heeft staan, maar dat die post lang niet altijd bemand is en dat de hele ‘beveiliging’ bestaat uit één 360 graden-camera aan de overkant van de straat.

En dat de politicus in kwestie gewoon helemaal in heur eentje heur hond uitlaat in de omgeving (mét poepzakje, dat geef ik haar na).

En uit eigen waarneming weet ik dat een andere politicus (laten we hem om privacyredenen ‘de ijdeltuit met vergrote pupillen’ noemen) met zo’n politiepost voor de deur potentiële bedreigers (of erger) zelfs meldt waar precies hij wanneer precies is.

De ijdeltuit met de vergrote pupillen is namelijk live op de app Strava te volgen als hij gaat wielrennen of hardlopen.

Zo maakte de ijdeltuit met de vergrote pupillen gisteren om 10.38 uur, toen wij normale stervelingen aan het werk waren voor ons geld, een fietsrondje van 35,36 kilometer tussen de A15 en de Oude Maas.

En zondag liep de ijdeltuit met de vergrote pupillen om 12.08 uur 10 kilometer hard op de route Katendrecht, Kop van Zuid, Erasmusbrug, Scheepvaartkwartier, Zocherpark.

(Advertentie)

Niet alleen zijn tijd en locatie van de ijdeltuit met de vergrote pupillen live te vinden op dat Strava, de ijdeltuit met de vergrote pupillen stopt tijdens zijn sportieve activiteiten ook altijd nog even om één of twee selfies te maken en posten in die app.

Kortom: mij lijken die zogenaamde bedreigingen van de ijdeltuit met de vergrote pupillen gelul van een dronken aardbei.

In gewoon Nederlands: theater.

Want ik kan me niet voorstellen dat een politicus die écht ernstig bedreigd wordt (laten we hem ‘Geert’ noemen) van de diensten die zijn leven moeten beschermen toestemming zou krijgen om in zijn eentje te gaan rennen of fietsen, live op internet te laten zien waar hij wanneer precies bezig is en ook nog te stoppen voor wat selfies.

Kortom: al die verhalen in de Lügenpresse over hoe levensgevaarlijk het beroep van politicus tegenwoordig is vanwege ‘extreem-rechts’ slaan helemaal nergens op.

(Advertentie)

Politici die ‘bedreigingen’ bij elkaar verzinnen (of opblazen) om de publieke opinie te beïnvloeden terwijl één van hun collega’s al ruim achttien jaar écht geen leven meer heeft wegens échte bedreigingen, zijn wat mij betreft dan ook niet meer dan echte eh…

ik zoek nu even een passend scheldwoord… eh…

Echte Sandertjes!

Met dit verschil dat zij zich niet laten betrappen.

Zij niet 😉

En voorts ben ik van mening dat iedereen op 15 maart moet gaan stemmen en dat aan mensen die nog altijd op VVD, D66, CDA, Christenunie, PvdA of GroenLinks stemmen een steekje los zit.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Ik vond ‘m zó op jullie lijken!


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!