Beste Arnold,

We dachten het wel.

We dachten wel dat binnen de Publieke Omroep geen ruimte was voor het  geluid van wat reclameman Jan Bennink ooit ‘ongehoord Nederland’ noemde en jij uitbouwde tot een dissident omroepje.

We dachten wel dat politici, die altijd beweren zich niet met de inhoud van televisieprogramma’s te bemoeien (“Omdat dat niet aan ons is”), vanaf de eerste dag dat jullie op de buis waren overal waar ze konden uitspraken zouden doen over het grove schandaal dat een half procent van de melk uit de subsidietiet die bestemd was voor de Publieke Omroep naar jullie ging.

We dachten wel dat dezelfde media die een wildeman die oproept tot het in elkaar schoppen van mensen en die laptops steelt waarop voor hem onwelgevallig materiaal staat liefdevol omarmen, bij jullie zouden jagen op elke foute uitspraak of elke foute gast aan tafel.

We dachten wel dat de NPO-Ombudsman zich onder het mom van groepsdruk van  televisiekijkers (“1700 klachten tegen ON, record!”) zou laten gebruiken om zich kritisch uit te laten over jullie als nieuwsshow verpakte opinieprogramma ‘Ongehoord Nieuws’.

We dachten wel dat het bestuur van de NPO met sanctie op sanctie op sanctie keurig de procedure van de Mediawet zou doorlopen alvorens het D66-staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu zou vragen jullie uitzendlicentie in te trekken.

We dachten wel dat D66-Kamerlid Sjoerd W. Sjoerdsma (tussen het oorloghitsen door) uiteindelijk de opdracht aan zijn partijgenote Uslu zou geven om de trekker over te halen.

We dachten het wel.

Maar we wisten het niet zeker.

Nu wel.

Gisteren kondigde het bestuur van de NPO de derde sanctie tegen jullie aan.

Gisteren hintte het bestuur van de NPO op een verzoek aan staatssecretaris Uslu om jullie uitzendlicentie in te trekken.

Na de tweede sanctie wisten ze niet zeker of die intrekking bij de rechter stand zou houden, nu weten ze dat wel.

Binnenkort raakt Ongehoord Nederland dus de uitzendlicentie kwijt.

Geheel volgens de regels van het spel hebben ze jullie dan toegelaten, gesanctioneerd en er weer uit geflikkerd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Sneller dan gedacht hebben de vereende krachten van Staatsomroepen, systeemcouranten en kartelpolitici er dan voor gezorgd dat het publieke bestel wordt verlost van Ongehoord Nederland.

Verlost van een omroepje dat een stem gaf aan Nederlanders die weigeren om het overheidsnarratief op het gebied van bijvoorbeeld klimaat, corona en veranderende bevolkingssamenstelling te geloven (en, zeg ik er in mijn rol als nuancesmurf bij, daarin soms doorslaan).

Een stampend muisje.

Met voorbedachten rade vermoord door een kudde olifanten.

We dachten wel dat het zou gebeuren.

Nu weten we het zeker.

Wat we misschien niet dachten was dat de ooit bij de Telegraaf groot geworden WNL-baas Bert Huisjes zo diep in de reet bij het establishment zou kruipen dat hij maar wat graag binnen de Publieke Omroep de beulsrol voor zijn rekening nam.

En dat zijn PowNed-collega Dominique Weesie, die ooit De Telegraaf verliet “om het omroepbestel van binnenuit te slopen”, er instemmend bij zou gaan staan knikken.

Maar dat weten we nu dus ook.

Niet gek opkijken als Telegraaf-eigenaar Mediahuis (de Belgen die eerder Peter Vandermeersch plantten bij NRC Handelsblad) uitgerekend die Bert Huisjes gaan vragen om De Telegraaf als opvolger van de vertrekkende hoofdredacteur Paul Jansen nóg meer binnen de Brusselse en Haagse lijntjes te laten kleuren.

En jullie?

Dead meat.

Jullie hebben je punt gemaakt.

Nooit subtiel en soms zelfs op ronduit domme wijze, maar: gemaakt.

Jullie hebben bewezen dat het écht zo erg is, die kongsi tussen Staatsomroepen, systeemcouranten en kartelpolitici.

Hopelijk heb je ook nog een beetje genoten van het avontuur.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje, gevonden bij Bol.  Past heel goed bij jouw vrolijke inborst.

PS2. Afl. 101 van de Nare Jongens Podcast verzet de zinnen misschien ook nog wat: de Halve Zolen Special. Helemaal gratis te beluisteren!


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ hangen goddank niet aan de subsidietiet. Eventuele donaties (via Backme) worden zeer gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!