Beste Arne,

Afgelopen woensdag liep ik in de Portugese plaats Lagoa het kantoor in van mijn Amsterdamse vriend Erik de Vlieger om even afscheid te nemen.

Ik had een schrijfweek gehad in Vale de Milho Village, één van zijn vakantieparken, en we deden nog even snel een bakkie.

Zodra het over de verkiezingen van die dag in Nederland ging, zei ik: “Ik ben bloednerveus, Erik. Dat BBB de grote winnaar wordt en die vier coalitiepartijen allemaal dik verliezen, dat is wel zeker. Maar ik ben zó bang dat die teringlijers samen met GroenLinks en de PvdA nét 38 zetels halen in de Eerste Kamer. Dan denderen Rutte en Kaag gewoon door.”

Bij het neerzetten van het koffiekopje trilde mijn hand zelfs een beetje, zag ik.

(Advertentie)

Toen ik woensdagavond laat op Schiphol landde en mijn telefoon aanzette om de verkiezingsuitslag te bekijken, leek mijn angst werkelijkheid te zijn geworden.

Ik jubelde inwendig om de klap die Caroline van der Plas aan de boeren- en burgerhaters van VVD, D66, CDA en Christenunie had toegebacht, maar ik godver’de minstens net zo hard om de 38 of 39 zetels die die coalitie samen met GroenLinks en de PvdA zou krijgen.

De dagen erna dacht ik: kút, en dan ga ik zondag ook nog samen met Bob op uitnodiging van een andere Amsterdammer, Steven La Grouw als ‘illegale uitsupporter’ naar de Johan Cruijff Arena.

Voor de Klassieker.

Hoe masochistisch kan een mens zijn?

(Advertentie)

We liepen gisteren als één van de eersten vak 022 in.

Niet eens heel nerveus.

We gingen er namelijk allebei vanuit dat we alleen maar een gifbeker kwamen leegdrinken.

Ajax zou winnen en op doelsaldo weer koploper worden.

Zij hadden sinds de komst van John Heitinga als trainer alle competitiewedstrijden gewonnen, zij hadden niet op donderdagavond nog een Europese wedstrijd gehad en zij hadden sinds 28 augustus 2005 nul keer in die braadpan van ons verloren en maar twee keer gelijkgespeeld.

Kwestie van nuchter nadenken.

(Advertentie)

En ervaringsdeskundigheid.

Het liep, bleek in de 86ste minuut toen Lutsharel Geertruida de 2-3 scoorde, nét even anders.

Jóuw verdienste, Arne, want wat jij als trainer van Feyenoord hebt neergezet, is fenomenaal.

Normaal gesproken (thuis, in De Kuip) had ik op dat moment naast me gekeken en mijn altijd behoorlijk ingetogen zoon als een waanzinnige zien juichen.

Maar dat kon nu natuurlijk niet, in het huis van de vijand.

Na dat doelpunt volgden, inclusief de extra tijd, nog tien minuten.

Als ik stiekem opzij keek, zag ik bij elke poging tot aanval van Ajax mijn zoon de handen voor zijn opeens heel bleke gezicht slaan.

(Advertentie)

Ze trilden.

Jij hebt niet half door hoe belangrijk je bent voor de Feyenoord-supporters, die de laatste decennia niet bepaald verwend zijn met kampioenschappen.

Dank voor een geweldige vader-zoon-ervaring, nota bene op vijandig terrein.

Héél anders dan op 14 mei 2017 in De Kuip, maar even onvergetelijk (als jullie het afmaken dit seizoen).

En toen zette het NOS Journaal vanochtend óók nog een extra kers op de taart.

Wat zeg ik?

Twéé kersen!

(Advertentie)

BBB krijgt er in een nieuwe prognose nóg een zetel bij in de Eerste Kamer (van 0 naar 17) en D66 verliest er nóg een (van 7 naar 5).

De kartelpartijen VVD, D66, CDA, Christenunie, GroenLinks en de PvdA zakken bij elkaar opgeteld naar 37 zetels en verliezen hun meerderheid.

Feyenoord op weg naar de Coolsingel én Rutte 4 toch op weg naar de uitgang?

2023 kan zomaar een topjaar worden 😉

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Bob wil het je graag persoonlijk komen geven. Kan dat?

UPDATE Henk Spaan kan wel met pensioen, met zijn oubollige cijferlijstjes over voetballers in Het Parooltje. Zo kan het ook.


Disclaimer Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Eventuele donaties (via Backme) worden gewaardeerd.

Dank voor jullie donaties!