Mevrouw Van Huffelen,

Als liefhebber van de zon zat ik vanochtend zo eens te kijken hoe mijn mede-stemgerechtigden in Caribisch Nederland woensdag hebben gestemd.

Op Saba werd D66 de grootste met 54,8 procent van de stemmen.

U kreeg in uw eentje 35,2 procent van alle stemmen.

Op Sint Eustatius werd D66 de grootste met 51,7 procent van de stemmen.

U kreeg in uw eentje 45,6 procent van alle stemmen.

Op Bonaire werd D66 de grootste met 45,7 procent van de stemmen.

U kreeg in uw eentje 12,9 procent van alle stemmen.

(Advertentie)

Dat zijn opmerkelijke cijfers voor een partij die het in het koudere, regenachtige deel van het Koninkrijk der Nederlanden moet doen met 6,3 procent van de stemmen.

En waar u in uw eentje, zo zal morgen blijken als de Kiesraad de definitieve uitslag presenteert, nog geen 0,1 procent van alle stemmen heeft gekregen.

Als een backbencher van een partij in verval zo waanzinnig goed scoort, ga je natuurlijk op zoek naar een verklaring.

Hoe kan het dat de drie Nederlandse gemeenten aan de overkant van de plas zo idolaat zijn van die partij in het algemeen en van zo’n staatssecretaris in het bijzonder?

(Advertentie)

Ik zag op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wel dat u nét voor de verkiezingen voor de 40ste, 45ste keer in een kleine twee jaar Rutte 4 de plas was overgevlogen voor een ‘werkbezoek’ van een week naar de drie eilanden waar de bewoners wél kiesrecht hadden bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Wat u daar deed?

Bestuurlijke afspraken maken (lees: de geldstroom van hier naar daar regelen), sociale huurwoningen sponsoren, kleine ondernemers helpen, een beetje babbelen met MBO-leerlingen en plaatselijke politici, kijken of de gesponsorde zonnepanelen er een beetje mooi bij liggen en een toespraakje houden bij de viering van Statia Day.

Vroeger zouden cynische mensen zoals ik hebben gezegd: Cruella kwam kralen en kettinkjes brengen, en bijbels voor hun ziel.

Nu zeg je: Van Huffelen kwam met een zak geld, in ruil voor hun stem.

(Advertentie)

En weet u welke partij het grootste slachtoffer was van uw omkoopexpeditie?

BIJ1.

Dat ging op Saba van 25,3 procent van de stemmen in 2021 naar 0,4 procent nu.

Zelfs de PVV is daar nu vijf keer zo groot als BIJ1 😉

Alexandra van Huffelen, the gift that keeps on giving!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Dan kunt u zelf controleren of mijn cijfers kloppen. Spoiler: die kloppen.

UPDATE Jammer, hoor! Als u dan tenminste maar wel een beetje lekker bent bijgekleurd op al die tripjes. En aan uw moves heeft kunnen werken…


Het ‘Briefje van Jan’ is gratis te lezen. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Backme of  BunqKopen via mijn Amazon-link is ook top!

Dank voor jullie donaties!