Meneer Aboutaleb,

Ik waardeer het als mensen zeggen wat ze op hun lever hebben.

U heeft wat dat betreft een goed trackrecord.

Toen u nog directeur van het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum was, liet u er geen misverstand over bestaan wat u van Pim Fortuyn vond, toen die de vrijheid van meningsuiting in Nederland absoluut wilde maken door artikel 1 uit de Grondwet te schrappen.

“Een wolf in schaapskleren met een zeer bedenkelijke politieke agenda”, noemde u Fortuyn begin 2002 bij het NPO-programma 2Vandaag.

En u voegde er vanuit de grond van uw hart aan toe: “Het land waar ‘Nooit meer Auschwitz’ nog steeds nagalmt… dat land moet oppassen”.

(Advertentie)

In 2017 haalde u de headlines door in het radioprogramma ‘Dit is de Dag’ bij Tijs van den Brink te zeggen dat u een ‘jihadist’ en ‘salafist’ bent.

Om vervolgens met een taalkundige uitleg te komen die duidelijk maakt dat jihadisten en salafisten juist ontzettend deugen.

“Ik heb wel eens gezegd: ‘Ik ben een jihadist’. Ik sta elke dag om zeven uur op om het goede te doen voor een stad in Nederland. Dat is de jihad in zijn puurste vorm.”

En over de door de AIVD als ‘onwenselijk’ bestempelde verspreiding van het salafisme: “In de kern maak ik me om het salafisme geen zorgen. Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. ‘Salaf’ is voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger, Mohammed of Christus, wil lijken.”

(Advertentie)

Ik zal ook nooit vergeten dat de zelfbenoemde meesterinterviewer Frènk van der Linden eind 2015 voor KRONCRV een documentaire over u maakte (‘De twee gezichten’) en hij u wilde wegzetten als een moslim met ouderwetse religieuze opvattingen.

De onsmakelijke suggesties over de zelfmoord van uw zus, zijn geëmmer over het feit dat u ooit had gezegd dat u vond dat uw dochters met een moslim zouden moeten trouwen, het leidde van uw kant maar tot één boodschap: “Van der Linden, rot op!”

“Rot op!”.

Precies die woorden gebruikte u op 7 januari 2015 in de richting van in Nederland wonende moslims die sympathiseerden met de jihadisten die in Parijs een aanslag pleegden op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

(Advertentie)

“In Nederland is geen plaats voor mensen die zich tegen onze vrijheden keren. Deze aanslag is een onbeschrijflijke vorm van barbarij, van achterlijkheid. Tegen Nederlanders die met de daders sympathiseren, zeg ik: ‘In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het zo zeggen: rot toch op!’”

Enerzijds Fortuyn, anderzijds Charlie Hebdo…

Enerzijds flirten met ‘jihadisme’ en ‘salafisme’, anderzijds afgeven ‘barbarij’ en ‘achterlijkheid’…

Ik snap eerlijk gezegd wél waarom Frènk van der Linden zijn documentaire ‘De twee gezichten’ noemde.

Maar één ding kon u nooit verweten worden: dat u laf was.

(Advertentie)

Tot gisteren.

Want waarom hangt er géén Israëlische vlag in top bij het Rotterdamse stadhuis?

Daarover schreef u in een brief aan de gemeenteraad: “Het is mijn taak als burgemeester om de maatschappelijke vrede en orde in de stad te bewaren en niets te doen dat de polarisatie in onze stad versterkt.”

In gewoon Rotterdams: “Je weet toch wie in Rotterdam de baas is op straat? Dus de vlag van Israël? Rot op!”

Bij dat soort brieven moet je trouwens ook altijd goed lezen wat er níet staat.

U benadrukt wel drie keer dat u dat besluit heeft genomen na “een gesprek met enkele vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen in onze stad”.

Maar u vertelt er niet bij dat één ‘geloofsgemeenschap’ weigerde om met u aan tafel te gaan.

Welke?

(Advertentie)

De Joodse.

Want wat schreef Chris den Hoedt, de voorzitter van de Joodse Gemeente Rotterdam, nadat demonstranten met Palestijnse vlaggen de onbeschrijflijke barbarij van Hamas stonden te whitewashen?

“Als een pro-terreur demo wordt toegestaan en een klein gebaar van solidariteit naar de slachtoffers van dit geweld teveel is voor de gemeente, dan hebben we echt niets te bespreken.”

Zei ik dat u laf bent?

Dan was ik in een milde bui.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Dan heeft u dat maar vast in huis.


Het ‘Briefje van Jan’ en de ’99 woorden’ zijn gratis te lezen. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Backme of  Bunq. Of koop je spullen via mijn Amazon-link!

Dank voor jullie donaties!